Băiatul de 13 ani pus în fruntea fanfarei militare. „Cântă la clarinet, e frumuşel foc şi serios, n-are cum să n-aibă succes“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Munteanu este, de o bună bucată de vreme, atracţia Fanfarei Lyra FOTO: Adevărul
Robert Munteanu este, de o bună bucată de vreme, atracţia Fanfarei Lyra FOTO: Adevărul

Celebra melodie „Trecea fanfara militară“, a lui Dan Spătaru, s-a transformat în realitate în judeţul Olt. În cazul de faţă, „tamburul major“ este Laurenţiu Robert Munteanu, un băiat de 13 ani.

„Lyra Band“, unica fanfară militară din judeţul Olt, are de aproape trei ani un membru nou, pe Laurenţiu Robert Munteanu, în vârstă de 13 ani. Puştiul cu ochi albaştri cucereşte mereu audienţa, iar rolul de tambur major pe care l-a avut iniţial nu i s-a potrivit, ambiţia de a se auzi cântând promovându-l ca instrumentist. Cântă la clarinet şi o face bine, spune profesorul său şi dirijorul fanfarei, colonelul Ilie Hău.

Instrumentistul Laurenţiu Munteanu a absolvit clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială Pleşoiu, judeţul Olt. Primul copil care şi-a găsit loc în fanfara militară reînfiinţată în anul 2000 în Slatina a fost el, însă astăzi sunt şanse să-i urmeze şi alţii.

„Este băiatul colegului nostru Nicolae Munteanu, toboşarul fanfarei. Venea la repetiţii, am simţit că are ureche muzicală, are ritm, aşa că i-am propus rolul de tambur major. Asta a şi fost o vreme, însă ambiţia lui a fost nu să ajungă mascota fanfarei, ci să se audă cântând. Cântă la clarinet, face acest instrument din clasa a IV-a, cântă bine, e un copil serios, e şi frumuşel foc, n-are cum să nu aibă succes. Am rămas însă fără tambur major, căutăm...“, îl descrie în câteva cuvinte profesorul şi dirijorul său, colonelul Ilie Hău.

„Pe viitor, Conservator şi, poate, Academia de Poliţie“

Laurenţiu e acum un adolescent foarte sigur pe sine. Vorbeşte fără emoţii, natural, nu i se pare nimic deosebit în ceea ce face, chiar dacă până acum a câştigat mai multe concursuri de interpretare, iar la festivalurile cu tradiţie e privit cu teamă de contracandidaţi. „Mie îmi place să cânt cam toate genurile de muzică. La serbări, sigur, mă pun să cânt. Cânt şi valsuri, dar şi muzică populară, cu aceeaşi plăcere. Piesa mea preferată este însă Waltz no. 2 de Şostakovici“, spune Laurenţiu.

Fanfara e nelipsită de la evenimentele oficiale, iar Robert este mereu în frunte FOTO: Adevărul

robert munteanu fanfara

E bun, însă, şi la română, şi matematică, îi place şi geografia, iar ţintele pentru anii următori sunt foarte clare: „Vreau să fac liceul de muzică, iar mai departe, Conservatorul. După Conservator, nu se ştie, poate Academia de Poliţie“, îşi dezvăluie adolescentul planurile.

Un tată mai mult decât mândru de fiul său FOTO: Adevărul

robert munteanu fanfara

Tatălui său i se pare firească alegerea. A studiat, la rândul lui, muzica tot din timpul şcolii generale, în oraşul natal, Râmnicu Vâlcea, continuând cu liceul militar de muzică. A cântat în fanfara militară până la pensionare şi, la cei 53 de ani ai săi, continuă să o facă şi acum, în fanfara care se susţine din sponsorizări. Însă pe băiat l-a lăsat să aleagă. „Avem acasă de toate: orgă, baterie, acordeon, însă el a ales clarinetul, studiază acest instrument cu domnul colonel Hău. Evident că mă bucur că a ales fanfara“, mărturiseşte tatăl, privindu-şi fiul cu mândrie.

„Îmi place mult Andre Rieu“

Elev model la şcoală, cu note bune la toate disciplinele, dar cu o atracţie pentru matematică („cred că o simt foarte aproape de mine, sufleteşte, pe doamna profesoară, mă înţelege, stăm de vorbă, poate şi din acest motiv a ajuns să-mi placă matematica mai mult“), acasă îşi exersează talentul muzical.

„Am câteva încercări de piese uşoare, de jazz, am văzut pe YouTube toate concertele lui André Rieu, pe care aş fi vrut să-l văd şi în realitate, însă în mod sigur vor mai fi ocazii. Îmi place mult repertoriul clasic, însă cu aceeaşi plăcere cânt şi la petreceri, chiar sunt un tânăr obişnuit“, mai spune Laurenţiu.


De Ziua Naţională FOTO Adevărul

robert munteanu fanfara

Pentru „tânărul obişnuit“, telefonul, de exemplu, are o funcţionalitate clară, aceea de a menţine o legătură pe care nu ai posibilitatea s-o cultivi altfel, dar nimic mai mult. „Nu vreau să-mi mănânce prea mult din timp, chiar sunt multe de pregătit în această perioadă“, mai spune băiatul.

„Muzica de fanfară nu se face după ureche“

„Eu mai am, la Şcoala de muzică, la clasa mea, nouă copii la clarinet. Pe trei dintre ei am intenţia să-i scot în concert în toamnă. N-am vrut s-o fac prea devreme pentru că nu-i simt încă pregătiţi, iar un eşec i-ar marca cu siguranţă. Altfel, posibilitatea de a împrospăta fanfara este destul de redusă. Am mai avut un tânăr, pe care l-a instruit un coleg, acum este la fanfara militară din Craiova. Lucrurile sunt destul de delicate.

Ne trebuie suflători, iar la şcoala de muzică din Slatina se face pian, vioară. Trompetă, de exemplu, nu se face. Pe de altă parte, avem un repertoriu clar, stabil, standard, ca fanfară militară. Sunt şi anumite mişcări de învăţat. E dificil, de aceea ne străduim să ţinem cât putem de instrumentiştii pe care-i avem. Muzica de fanfară nu se face după ureche“, spune Ilie Hău, dirijorul fanfarei. 

Istoricul fanfarei „Lyra Band“

Fanfara militară care, prin eforturi mari, mai există şi astăzi a fost iniţial desfiinţată, în 1995, când au început restructurările inclusiv în armată. În 2000 a fost reînfiinţată şi bugetată în structura Primăriei Slatina, pentru ca în 2009, când din nou au venit vremuri grele, municipalitatea slătineană să o abandoneze.

„De atunci ne finanţăm cum putem“, spune Ilie Hău, dirijorul „Lyra Band“. Pentru ca în fiecare vară, săptămânal, slătinenii să se bucure de acordurile muzicii de estradă, s-a găsit varianta depunerii de proiecte culturale pentru finanţare nerambursabilă, tot la Primăria Slatina. Şi banii, e drept, s-au acordat, fanfara fiind beneficiara unora dintre cele mai mari sume. În această vară se va întâmpla la fel: „Lyra Band“ va cânta pe Esplanadă, în parcul „Eugen Ionescu“, la Casa Tineretului şi, o decizie de ultim moment, la fosta „Vilă Bărbulescu“, în mini-parcul amenajat. Ziua de miercuri a rămas cea în care nostalgicii, dar şi cei care acum descoperă muzica de fanfară, vor putea să se bucure de talentul instrumentiştilor slătineni.

CITIŢI ŞI: 

Povestea dramatică a adolescentei care a fugit de acasă ca să poată da Capacitatea: „Nu-mi amintesc să fi avut copilărie“

Povestea puţin ştiută a lui Remi Şapcă, puştiul care a cucerit juriul la „Românii au talent“ şi „Next Star“. Întâmplarea care l-a făcut să-şi descopere talentul

Pepinieră de fizicieni la Balş. Profesor: „La clasele a VIII-a şi a X-a avem doi dintre cei mai buni elevi din ţară, eu cel puţin aşa cred“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite