UPDATE VIDEO Protest spontan în toate centrele judeţene APIA. Lider: „Apreciem laudele domnului ministru, dar dacă portofelul ni se goleşte...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii APIA din toată ţara au protestat, joi, 16 noiembrie 2017, timp de trei ore, la proteste participând inclusiv şefii instituţiilor. Principala nemulţumire este scăderea salariilor, de la 1 ianuarie 2018, „fenomen“ care, în schimb, nu-i afectează şi pe funcţionarii din structura centrală a APIA, acuză liderii din teritoriu.

UPDATE Mii de funcţionari ai APIA au ieşit, joi, în faţa instituţiilor în care lucrează, în încercarea de a-i trezi pe reprezentanţii Ministerului Agriculturii, de la care aşteaptă soluţii astfel încât, de la 1 ianuarie 2018, salariile lor să nu scadă. Acest lucru, în condiţiile actuale, este, însă, inevitabil, au spus liderii funcţionarilor, pe simulările realizate de economişti salariile urmând să scadă cu sume cuprinse între aproape 700 şi 2.800 lei, în cazul consilierilor superiori, cei mai numeroşi în structurile APIA.

Funcţionarii au spus că nu vor creşteri salariale, vor stabilitate, dar pentru acest lucru sume suplimentare ar trebui cuprinse în proiectul de buget pentru anul viitor, care este aproape gata. Semnalul de alarmă a fost, de altfel, tras încă din 31 mai, când legea salarizării unitare era, teoretic, doar un draft de lucru. Şi atunci, dar şi astăzi, funcţionarii s-au plâns că deşi fac aceeaşi muncă, dacă nu mai grea decât colegii din structura centrală a APIA, funcţionarii care se află mai aproape de ministru sunt plătiţi pe o altă grilă, încasând sume cu 30% mai mari decât colegii din judeţe.

„A fost pentru prima dată, din 2007 până acum, când plăţile s-au făcut atât de repede. Domnul ministru s-a fotografiat la miezul nopţii, cu luminile aprinse, în sediul APIA, am fost lăudaţi... Apreciem laudele, dar dacă portofelul ni se goleşte...“, a declarat la Slatina liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu.

image

La protestul de la Slatina au participat şi cei doi directori adjuncţi ai instituţiei, unul dintre aceştia, directorul-adjunct Doru Neacşu, declarând:

„La ora actuală avem colegi care au concedii neluate din 2014, 2015, 2016, nu mai luăm în calcul orele suplimentare. Toată lumea spune că se recompensează cu timp liber. Care timp liber, că noi lucrăm la foc continuu. (...) Aş vrea să vă spun că dacă la nivelul anului 2008 aveam 137 de salariaţi, la nivelul anului 2017 avem 118. Am încercat să suplinim noi volumul de muncă“, a spus Neacşu.

La discuţiile purtate în ultimele zile, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avansat soluţia creşterii sporului specific acordat angajaţilor APIA pentru faptul că derulează plăţi din fonduri europene de la 25%, la 35%, însă această creştere nu ar rezolva, în fapt, diminuarea care ar urma să aibă loc, a mai spus liderul Octavian Mateescu. 

image

Cert este că funcţionarii APIA vor continua protestul şi în zilele următoare, trei ore pe zi, timp în care fermierii programaţi, de exemplu, pentru clarificarea situaţiei lor în urma efecturării controalelor, vor avea de aşteptat. Nici celelalte componente ale activităţii funcţionarilor APIA nu vor putea fi derulate în acest interval, într-o perioadă în care fermierii cuprinşi în eşantioanele de control ar trebui să-şi primească, la rândul lor, banii, crescătorii de animale aşteaptă şi ei subvenţia specifică, iar de la începutul lunii decembrie se finalizează plăţile pe suprafaţă. De săptămâna viitoare sindicaliştii vor începe şi pichetarea Ministerului Agriculturii.

Angajaţii APIA protestează: „Domnule ministru, de ce ne-aţi minţit?” „DAEA!“ 

Ştirea iniţială

Simulări pe care economiştii le-au făcut pe actualul nivel al salariilor angajaţilor APIA au scos la iveală faptul că, după 1 ianuarie, după trecerea obligativităţii plăţii contribuţiilor în sarcina angajatului, salariile vor scădea, pentru funcţionarii cu experienţă şi grade profesionale, considerabil. 

Motivul este suficient pentru ca funcţionarii APIA să se gândească din nou la proteste, cu atât mai mult cu cât şi revendicările lor din vară au rămas nesoluţionate. La nivel naţional s-au adunat peste 2.000 de semnături pentru a fi demarate proteste ample. 

„Noi nu putem să facem grevă, dar nemulţumirea este mare. Vor fi proteste spontane, în faţa instituţiei şi, săptămâna viitoare, o acţiune de pichetare la Bucureşti“, a declarat Octavian Mateescu, liderul Federaţiei Naţionale a  Sindicatelor APIA, care conduce şi sindicatul din cadrul APUA Olt.

Adoptarea noii legi a salarizării i-a scos pentru prima dată pe angajaţii APIA în faţa instituţiei, în vară, când aceştia au sesizat că diferenţele salariale dintre cei din teritoriu şi angajaţii APIA central vor fi majore. 

Acum, pe baza simulărilor realizate de economişti, s-a constatat că noile măsuri cuprinse în Codul Fiscal sunt în măsură să afecteze şi mai tare buzunarul angajaţilor care, altfel, au fost constant lăudaţi de şefii Ministerului Agriculturii pentru performanţa de a plăti, într-un timp relativ scurt, subvenţiile către fermieri, lucrând suplimentar peste program. 

Perioada aleasă pentru proteste este deosebit de importantă, în această perioadă efectuându-se plăţi către crescătorii de animale şi către fermierii cuprinşi în eşantioanele de control, iar de la începutul lunii decembrie fiind programate alte plăţi importante.

CITIŢI ŞI: Protest spontan la agenţiile APIA, după ce funcţionarii au aflat că doar în judeţe le-ar putea scădea salariile: „Ni se spune că şi aerul e mai scump la Bucureşti“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite