Angajaţii ALRO Slatina, un nou protest: „Să facă o altă lege care să plafoneze aceste preţuri fără sfârşit“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest sindicalişti ALRO Slatina - primul pe 2022 Foto Alina Mitran
Protest sindicalişti ALRO Slatina - primul pe 2022 Foto Alina Mitran

Sute de angajaţi ai uzinei producătoare de aluminiu ALRO Slatina protestează joi, 6 ianuarie 2022, în faţa Prefecturii Olt, solicitând ca autorităţile să intervină pentru salvarea societăţii. Conducerea a decis să reducă cu 60% capaciatea de producţie.

UPDATE Angajaţii ALRO convocaţi la mitingul organizat de sindicatele din cadrul uzinei producătoare de aluminiu au fost nevoiţi să discearnă între discursurile opuse ale liderilor lor. 

Liderul Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, a susţinut că problema ALRO nu s-a rezolvat, insistând că ministrul Energiei, Virgil Popescu, „nu poate să facă nimic împotriva mafiei din Energie“, şi spunându-le în continuare membrilor de sindicat că guvernanţii vor să îngroape industria. 

În schimb, liderul Sindicatului Liber ALRO, Ioan Popa, care a fost prezent chiar joi, 6 ianuarie 2022, la discuţii cu acelaşi ministru, a concluzionat: „Ce să mai spunem, dacă ne-a spus că problema este rezolvată!“ 

Mulţi dintre participanţi s-au întrebat dacă să se mai îngrijoreze, sau nu, cu privire la viitorul locurilor lor de muncă, iar cu dilema au rămas până la finalul protestului.  

Ce au aflat protestatarii de la liderii lor

Trei lideri de sindicat din cadrul ALRO au discutat la Bucureşti, joi, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre situaţia grea a societăţii ALRO, care se aprovizionează cu energie la preţuri din ce în ce mai mari. Sindicaliştii aveau în plan să-i ceară, aşa cum au făcut-o deja prin memorii scrise, posibilitatea ca ALRO să negocieze direct cu producătorii de energie electrică, şi nu să cumpere de pe piaţa pe care operează intermediarii. Au aflat cu stupoare că această problemă s-ar fi rezolvat deja, după cum le-a transmis ministrul, iar încă din ultima zi a anului trecut. Mai mult, ministrul le-a mai spus că mesajul său a fost greşit înţeles cu trei zile în urmă, atunci când ministrul a făcut o vizită la ALRO şi a discutat cu alţi lideri, cărora, susţineau aceştia, le-ar fi transmis că nu are soluţii legislative.

„Domnul ministru a spus următorul lucru, încerc să vă spun exact, să citez din discuţii: pe 31 decembrie s-a publicat în Monitorul Oficial al României ordonanţă prin care explicit se spune aşa - consumatorii mari de energie, cum suntem şi noi, pot încheia contracte direct cu producătorul. Minim 40% din capacitatea lor de producţie. Ne-a dezumflat spre bine.  (…) Ce să mai spunem, dacă ne-a spus că problema este rezolvată?! Deci nu că e promisiune“, şi-a anunţat de la microfon Ioan Popa colegii participanţi la miting. Mai mult, Popa a vorbit şi despre faptul că ministrul Virgil Popescu a reamintit că ALRO Slatina este beneficiara unui sprijin care se acordă marilor consumatori de energie (răscumpărarea vestitelor certificate verzi), iar una dintre condiţiile impuse ar fi aceea de a nu se proceda la concedieri. Condiţia trebuie îndeplinită şi în vederea primirii următoarei tranşe din ajutorul menţionat, altfel societatea va fi obligată să returneze sprijinul, care înseamnă sute de milioane lei. „Atunci ce să spunem noi la Bucureşti, sau Guvernului? Atunci totul rămâne pe seama conducerii societăţii de a demara direct negocieri cu producătorul de energie, să încheie contracte pe termen lung. Ne-a mai spus următorul lucru: că în martie, Nuclearelectrica, de stat, are disponibilitatea de a da o parte din energie, iar pentru anul 2023 se pot încheia de acum contracte cu Nuclearelectrica la preţuri rezonabile. Rămâne, deci, nu în sarcina şi în spatele sindicatelor să încheie contracte. Rolul nostru este ca oamenii să-şi păstreze locul de muncă şi când, luni, va începe din nou negocierea contractului de muncă să mai luăm ceva şi pentru muncitori, pentru salariaţi, pentru oamenii noştri“, le-a transmis Ioan Popa membrilor de sindicat.O delegaţie formată din mai mulţi lideri a urcat apoi la discuţii cu prefectul judeţului, Florin Homorean, după ce acesta, însoţit de noul subprefect, Cosmin Floreanu, le-a adresat câteva cuvinte.

proteste alro 6 ianuarie 2022 - foto alina mitran

Liderul Cartel Alfa Olt, Cristel Ioţu, care a participat la protest în semn de solidaritate cu angajaţii ALRO, a întors din nou situaţia la final, atunci când le-a explicat angajaţilor care aşteptau concluzia discuţiilor că soluţia de care le-a vorbit ministrul Energiei este, în fapt, imposibil de aplicat în perioada imediat următoare, chiar dacă legea a fost modificată.  

„ Avem o o ordonanţă dată în 31.12.2021, an care tocmai s-a încheiat, cu o prevedere care stipulează că unităţile îşi pot lua direct de la producător energia. Ideea este în felul următor: din 2022 toată piaţa şi toată producţia României este dată furnizorilor care nu sunt şi producători, pe doi ani de zile. De unde să luăm energie? Practic, această ordonanţă de Guvern dată în 31. 12. 2021 este golită de conţinutul ei juridic. Practic, Guvernul trebuie să se gândească când spune, luni, că nu avem ce să vă dăm, şi vine la trei zile să spulbere acest mit şi să spună – aveţi de fapt o ordonanţă şi angajatorul vostru n-a fost în stare să contracteze energie din piaţă. Vreau să întreb: când a minţit? Atunci, sau acum? Dacă atunci – să şi-o asume, dacă acum – să mergem la Bucureşti să facă o altă lege. O altă lege care să plafoneze practic aceste preţuri care nu îşi mai găsesc sfârşitul“, a spus liderul Cartel Alfa înainte ca mitingul să se încheie şi sutele de salariaţi să plece către casă.

UPDATE: Reprezentanţii patronatului ALRO spun că vor fi nevoiţi să procedeze la oprirea capacităţilor de producţie, în continuare, dacă nu reuşesc să cumpere energia necesară.

„Am participat la peste 80 de licitaţii. Am reuşit să câştigăm doar două“

„Săptămâna viitoare, marţi, începem operaţiunile de oprire dacă nu reuşim să cumpărăm energia necesară funcţionarii halelor. Am participat la peste 80 de licitaţii. Am reuşit să câştigăm doar două. Nu este nici cantitativ în momentul de faţă destulă energie, iar preţurile sunt prohibitive. Discutam de 1.500 - 1.900 de lei pe MegaWatt. Industria nu poate să funcţioneze la nivelul ăsta de preţ. Sumele pe care ar trebui să le plătim la facturile de energie sunt imense. În momentul de faţă 55% din costul de producţie este dat de energie“, declară Marian Cilianu, director operaţional Alro.

Cilianu a precizat că a cerut ajutorul tuturor, de la Ministrul Energiei, Guvern, preşedinte. „Liderii de sindicat au fost peste tot. Încercam să suplinim şi să ţinem să funcţioneze tot acest grup de firme. Nu vom fi afectaţi numai noi. Cu siguranţă si cei din Constanţa, firmele din energie, cu toţii vor fi afectaţi. S-a spus ca nu este cadru legislativ pentru a fi ajutaţi. Eu ştiu ca ar exista un cadru legislativ să putem fi ajutaţi. Concret ar trebui să facem un contract bilateral cu unul dintre producătorii de energie, să ne asigure energie de funcţionare la un preţ bun“, a spus acesta. 

Marian Cilianu a mai afirmat că în acest moment funcţionează toate secţiile de la ALRO.

„Am redus o parte din numărul de cuve de electroliză. Avem în funcţiune, în momentul de faţă, 560 din 658, aproape 2 treimi dintr-o hală. Operaţiunile de oprire vor începe cu hala 9. O oprire de hală durează circa 10 zile, iar apoi vor veni secvenţial şi hala 7 si hala 8. Nu vom face disponibilizări în perioada imediat următoare, însă in funcţie de ce energie găsim, acest lucru se poate întâmpla. Este o probabilitate destul de mare să nu găsim energie electrică în perioada următoare“, a menţionat acesta. 

ŞTIREA INIŢIALĂ

Aproximativ 1.300 de angajaţi, au estimat sindicatele, vor fi într-o primă fază afectaţi de măsurile de reducere a capacităţii de producţie. Acest proces a început deja, la final trei din cele cinci hale de electroliză urmând să fie închise. Acest proces este considerat ireversibil, costul redeschiderii fiind deosebit de costisitor, spun liderii de sindicat acre cer ajutorul Guvernului astfel încât să nu se ajungă acolo.

Criza de la ALRO este generată, spun angajaţii, de creşterea preţului energiei electrice, Alro, cel mai mare consumator, cerând să poată negocia direct cu producătorii de energie electrică. Acest lucru ar fi, însă, deja posibil, le răspunde ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Virgil Popescu, despre protestele angajaţilor ALRO Slatina: Pot încheia singuri contracte de energie electrică. Am modificat legea anul trecut

Compensarea şi plafonarea preţurilor energiei, o „lege bună făcută prost”. PNL şi PSD spun că o vor modifica. Popescu cere ANPC să verifice furnizorii

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite