Angajaţi non-UE, soluţia sugerată angajatorilor de ministrul Raluca Turcan pentru a rămâne competitivi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan s-a întâlnit cu angajatorii mai întâi la Bursa locurilor de muncă şi ulterior în sala CJ Olt FOTo: Alian Mitran
Raluca Turcan s-a întâlnit cu angajatorii mai întâi la Bursa locurilor de muncă şi ulterior în sala CJ Olt FOTo: Alian Mitran

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, le-a sugerat angajatorilor, în cadrul unei întâlniri la Slatina, să aducă lucrători din afara Uniunii Europene pentru a se putea menţine competitivi pe piaţă. Ar fi chiar în studiu acordarea de facilităţi în domeniu. Soluţia nu este însă văzută cu ochi buni de toată lumea.

După ce, cu nici o oră înainte, în spaţiul bursei locurilor de muncă ministrul Turcan îl sfătuise pe un bărbat care se plângea că trăieşte cu salariul minim să-şi mai ia o slujbă part-time, la întâlnirea cu angajatorii, de marţi, 29 iunie 2021, ministrul Muncii a uimit din nou.

Reprezentanţii a zeci de firme au venit la Slatina la întâlnirea cu ministrul, după o scurtă prezentare a măsurilor pe care Guvernul le are în lucru ministrul Raluca Turcan invitându-i să-şi expună problemele. 

A „spart gheaţa“ o doamnă care a menţionat că reprezintă două firme, una de consrtrucţii, cea de-a doua de confecţii textile. Pentru că se simte nevoia de a le oferi angajaţilor salarii mai mari, a explicat reprezentanta firmei, în ultimii trei ani a încercat să facă trecerea de la producţia în sistem lohn, în care practic doar prestează un serviciu pentru marile branduri , la a pune pe piaţă propriile produse.

„Lucrez de 6 ani producţie lohn şi de 3 ani de zile lupt să lucrez produsul nostru. Ce înseamnă asta, pentru toate fimele de confecţii, nu numai pentru mine? Înseamnă ridicarea salariului, ridicarea salariului minim. Eu nu mă mai pot opri la salariul minim pentru că nu mai sunt restricţionată. Având produsul meu, pot să am puterea deciziei în piaţă. Nu mai port negocieri cu Anglia, nu mai port negocieri cu Franţa, nu mai sunt subjugată şi, mai mult, pot să măresc cu altă siguranţă capacitatea locurilor de muncă. Dar m-am blocat la vizibilitate”, a spus unul dintre angajatorii. 

„Eu, cel puţin, iar în cazul meu cred că sunt mult mai multe firme care doresc şi sunt capabile să facă un produs românesc sută la sută֧”, a adăugat reprezentanta firmei, sugerând şi modalităţile în care patronii ar putea fi ajutaţi.

Ar fi vorba pe de o parte de o luptă inegală cu falşii producători de „produs românesc“, care nu sunt controlaţi, iar pe de alta de costurile mari de expunere, aşa că a cerut să ca producătorii români să fie ajutaţi cel puţin cu participarea la târguri sau chirii mai mici pentru spaţiile de expunere a produselor proprii.

Ministrul Turcan, după ce a salutat iniţiativa de a trece de la lohn la produsul propriu, i-a vorbit însă reprezentantei firmei de o altă posibilitate de a rămâne competitivă pe piaţă, anume menţinând costurile mici cu forţa de muncă.

Ministrul Muncii le-a expus angajatorilor o soluţie alternativă la creşterea salariilor angajaţilor de pe piaţa locală FOTO: Alina Mitran

raluca turcan în vizită la slatina

„Eu o să fiu foarte sinceră cu dumneavoastră. Direcţia pe care aţi luat-o e una foarte corectă. Ca variantă alternativă, dacă nu mai aveţi această competitivitate pe forţa de muncă, să ştiţi că, deschis vă spun, există rezerva de lucrători din spaţiul non-UE. Adică e un ciclu economic prin care au trecut toate ţările din Uniunea Europeană“, a spus ministrul. Aşa cum românii pleacă peste hotare pentru salarii mai bune, soluţia pentru patronii români ar fi să aducă forţă de muncă ieftină din afara Uniunii Europene, a explicat Turcan.

„Soluţia angajaţilor din spaţiul non-UE este reală şi aici am discutat cu colegi din instituţiile din Ministerul Muncii şi cu premierul şi o să evaluăm toate facilităţile pe care le avem acum pentru lucrători din spaţiul non-UE şi să vedem cum putem să stimulăm aducerea acestor lucrători“, a mai spus Turcan.

„Ar trebui ca şcoala să ne trimită nişte oameni mai calificaţi“

Ministrul Muncii a fost contrazis, însă, imediat de directorul societăţii producătoare a aluminiului ALRO Slatina, Gheorghe Dobra. 

„Importul de forţă de muncă nu cred că este soluţia valabilă în totalitate şi în toate sectoarele de activitate, mai ales că experienţa arată că acest personal care vine… Nu vin cei mai buni, vin tot cei din Liga a II-a. Mai ales în sectorul nostru de activitate în care există o anumită calificare, cred că cel puţin în etapa actuală ar trebui ca şcoala să ne trimită nişte oameni mai calificaţi. Nici cursurile care se fac nu prea sunt ancorate în realitate. Dacă vrei chimişti, operatori, metalurgi nu găseşti“, a spus Dobra.

De slaba pregătire a absolvenţilor profilului tehnic s-a plans şi şeful Resurselor Umane din cadrul companiei ALRO, explicând că vin, de exemplu, pentru angajare electricieni care nu ştiu noţiunile de bază. 

Patronul unui grup de firme din Slatina a semnalat însă şi o altă problemă. Octavian Bălţoi a expus situaţia neplăcută cu care se confruntă după ce a adus 200 lucrători din India, iar în câteva zile peste 100 au plecat, deşi se aflau sub contract, „furaţi“ de o firmă de recrutare care i-ar plasa „la negru“. Patronul respectiv i-a lăsat ministrului şi un memoriu în acest sens.

Vă recomandăm şi: 

Ce a făcut ministrul Muncii în ziua moţiunii împotriva guvernului Cîţu. „Se poate trăi cu salariul minim?“„Să ne concentrăm şi pe part-time-uri!“ VIDEO

Angajaţii unei primării, anchetaţi penal după ce au încasat salariile de două ori, atât pe card, cât şi numerar

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite