Slatina: Vor avea bucate pe masa de Paşte din donarea de sânge a pompierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie cu patru copii din Slatina este beneficiara campaniei de întrajutorare „Pentru oameni, împreună cu ei” desfăşurată de pompierii olteni cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului. Familia Dinu din Slatina luptă cu sărăcia, reuşind să asigure mâncarea zilnică pe masa celor patru copii din împrumut în împrumut.

Dacă majoritatea slătinenilor a intrat încă de săptămâna trecută în febra cumpărăturilor de Paşte, sunt şi familii pentru care Învierea Domnului este aşteptată doar cu rugăciuni. Printre acestea se numără familia Dinu, pentru care numai ajutorul semenilor va aduce produse tradiţionale pe masa celor patru copii. Pentru ei, pompierii olteni au donat sânge şi au strâns bani, familia putând astfel să întâmpine Paştele cum se cuvine.

Pompierii donează sânge pentru masa de Paşte a trei familii nevoiaşe


Cartoful, aliment zilnic pe masa familiei

Elena (39 ani) şi Florea Dinu (43 de ani) au patru copii, cu vârste între 12 şi 17 ani. Problemele financiare ale familiei au început să apară odată cu creşterea copiilor, dar şi cu repetatele drumuri la Bucureşti pentru tratarea bolii Mariei, descoperită la vârsta de 5 ani. Fata suferă de purpură trombocitopedică, care se manifestă prin sângerări spontane şi apariţia de hematoame şi echimoze, iar osteoporoza îi dă dureri cumplite de coloană şi picioare. Pentru ca boala să nu avanseze, Maria urmează un tratament strict, însă cea mai importantă este o alimentaţie sănătoasă, bogată în vitamine şi calorii. Numai că venitul de asistent persoanl al mamei şi cel de instalator al tatălui abia acoperă ratele bancare, tratamentul şi cheltuielile de întreţinere. Pentru masa zilnică, familia Dinu este nevoită să se împrumute continuu. „Suntem spre epuizare. Până acum am mai făcut faţă- luăm dintr-o parte, acoperim în alta, însă din decembrie până acum parcă au trecut ani, aşa mi se pare de grav. Nu mai suport să cer bani împrumut”, spune Elena.
Părinţii au renunţat să mai mănânce dimineaţa şi de prânz pentru a le ajunge copiilor, iar alimentul de bază este cartoful. „De când s-au făcut merele 4 lei, îmi e foarte greu să mai cumpăr fructe în casă. Încerc pe cât posibil să nu-i lipsească Mariei, însă nu pot să-i doau doar ei, iar ceilalţi să se uite. Alimentaţia noastră este pe bază de cartof. Într-o săptămână, consumăm 16 kg, şi nu prăjiţi, că se consumă mult, ci mâncare, ciorbă sau chiftele. Sunt vremuri foarte grele”, spune mama.

Paştele nu va face excepţie, masa fiind asigurată tot din împrumut.

Săraci, dar curaţi
Maria este elevă la Colegiul „Ion Minulescu” Slatina, specializarea filologie- engleză intensiv. Este o luptătoare şi nu se dă bătută în faţa bolii. „Aş dori să urmez o facultate de limbi străine. Sper ca situaţia familiei să se redreseze şi să nu fie chiar atât de rău încât să renunţ la studii”, spune fata.
Muncitori, curaţi şi cu un deosebit bun-simţ, soţii Dinu nu aşteaptă mila nimănui şi încearcă să le ofere copiilor condiţii bune pentru a creşte frumos. „Nu pot să-i ţin în rând cu ceilalţi copii de vârsta lor. Nu am putut să trimit una dintre fete în excursie cu colegii, pentru că a trebuit ca de acei bani să iau mâncare pentru toţi. Nu pot să-i repar ochelarii Mariei, iar aparatul meu auditiv este lipit de doi ani de zile cu bandă izolieră. Suntem săraci, dar ţinem curat şi încercăm să facem faţă”, declară cu lacrimi în ochi Elena.

INFO BOX
Sânge pentru masa de Paşte

Campania Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt a fost demarată săptămâna trecută, 30 de pompieri donând sânge, iar bonurile valorice obţinute fiind folosite pentru cumpărarea de produse tradiţionale. Cu banii strânşi de la restul angajaţilor, ISU va aduce mâine bucuria pe chipurile a trei familii din Slatina, Scorniceşti şi Dobrosloveni, care vor primi coşuri cu bunătăţi de Paşte şi câte 500 de lei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite