Slatina: Ion Toma: partidul i-a dat, partidul l-a „executat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul afacerilor cu statul derulate de firma senatorului Ion Toma a scăzut odată cu pierderea influenţei sale în PSD şi cu excluderea din partid. Firma controlată de Ion Toma, SCADT SA, a obţinut contracte de milioane de euro de la autorităţile centrale şi locale în perioada în care acesta era în conducerea PSD.

Senatorul Ion Toma (61 de ani) făce parte din garda veche a PSD. Este la al doilea mandat consecutiv de senator, ales pe listele PSD în colegiul uninominal 2, din Circumscripţia electorală nr. 30 Olt. Pentru că, înainte de alegerile pentru şefia partidului, a jucat la două capete, şi cu Geoană şi cu Ponta, a ajuns să fie exclus, acum fiind unul dintre senatorii neafiliaţi. Fără sprijin politic, nici afacerile cu statul nu îi mai vin. Însă, până să-şi piardă influenţa în partid, Toma şi-a făcut plinul. Afacerile, mai ales cele cu statul, i-au mers ca pe roate ani de-a rândul.

Lucrări publice de la colegii de partid

Firma controlată de Toma, SCADT SA Olt, din Slatina, este client fidel al consiliilor judeţene, prefecturilor, primăriilor, ba chiar şi al Bisericii. Alte contracte de zeci de milioane de euro au venit de la instituţii centrale, precum Agenţia Naţională a Locuinţei (ANL) sau Compania Naţională de Investiţii (CNI). În declaraţia de interese senatorul Ion Toma a consemnat 22 de contracte cu instituţii ale statului.
Este vorba doar de cele aflate în derulare în momentul completării declaraţiei, aşa cum prevede legea. Aducţiuni de apă, extinderi ale reţelelor de canalizare, reabilitări de drumuri, toate sunt lucrările antamate de firma SCADT SA la primăriile unor localităţi oltene. Nu mai puţin de 10 primari dintre cei 13 care au contracte cu firma senatorului erau colegi de partid cu Ion Toma în momentul atribuirii lucrărilor.
Unul dintre primarii care i-au dat contracte este cel din Vişina, Constantin Stănescu, tatăl lui Paul Stănescu, liderul PSD Olt şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt. Cele 22 de contracte din declaraţia de interese a senatorului Toma însumează 97 de milioane de lei (24 de milioane de euro). Cele mai importante lucrări au venit de la ANL şi de la Ministerul Educaţiei, acestea totalizând aproximativ jumătate din valoarea totală a contractelor derulate de SCADT SA cu statul.
Declinul politic al senatorului Ion Toma i-a redus şi accesul la contracte pe bani publici. Singurele contracte încheiate de SCADT în 2010 au fost în martie, cu ANL Bucureşti şi CJ Olt, cu puţin timp înainte de alegerile pentru şefia PSD, când senatorul a început să fie marginalizat politic.

Citiţi şi:

Dan Şova, un avocat bogat, cu bani de la stat

Slatina: Doi olteni, în Top 10 parlamentari îmbogăţiţi de afacerile cu statul


O relaţie specială
Legăturile dintre senatorul PSD Ion Toma şi Paul Stănescu sunt de notorietate în judeţul Olt. Acesta din urmă a fost ales preşedinte al CJ Olt, în 2008, cu largul concurs al liderul PSD Olt la acea vreme, senatorul Ion Toma. Paul Stănescu a fost şi vicepreşedinte al PSD Olt până anul trecut. În mandatul său la conducerea al Consiliului Judeţean Olt, Ion Toma a obţinut numeroase contracte în judeţ. Relaţiile celor doi nu se opresc aici. Fiii acestora, Ovidiu Toma (32 de ani) şi Alexandru Stănescu (23 de ani), au întărit relaţia părinţilor făcând afaceri împreună. Cei doi sunt asociaţi la firma Personal Finance Invest SRL, care are ca profil "activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management". Contrar evidenţelor, senatorul Ion Toma susţine că nu este un apropiat al preşedintelui CJ Olt şi nu şi-a implicat familia în relaţiile politice. 

Afacere de familie

Înainte de 1989, Ion Toma a lucrat la o singură firmă, Întreprinderea Judeţeană de Construcţii şi Montaj (IJCM) Olt, asupra căreia, după privatizare, avea să preia controlul. A fost pe rând şef de birou salarizare, contabil-şef, şef serviciu financiar, şef de brigadă, pentru ca în 1983 să fie promovat director. Privatizarea întreprinderii, în 1992, a fost şansa lui Ion Toma. Cu cele peste 40% din acţiunile cumpărate la IJCM Olt (redenumită Societatea de Construcţii, Aprovizionare, Desfacere şi Transport SA - SCADT SA), Ion Toma a devenit acţionarul majoritar. Contractele cu statul au început să curgă, mai cu seamă din 2005, când Toma a fost ales senator PSD. Afacerea este una de familie, la SCADT lucrând fiul lui Ion Toma, Ovidiu (administrator), ginerele Liviu Munteanu (preşedinte al Consiliului de Administraţie), dar şi soţia, Ileana.

Portofoliu de la stat

Afacerea a crescut constant, odată cu ascensiunea politică a senatorului PSD. Dacă în 2006 SCADT SA a avut o cifră de afaceri de 7,8 milioane de euro, în 2008 a ajuns la 11 milioane de euro, respectiv 11,3 milioane de euro. Lista lucrărilor de la stat obţinute de firma senatorului PSD este impresionată. Potrivit site-ului SCADT, firma a realizat alimetări cu gaze, reţele de canalizare şi reabilitări de drumuri în diverse localităţi oltene, reparaţii la Muzeul Judeţean de Istorie Slatina, sediul Prefecturii Olt, sediul Parchetului Olt, sediul Vămii Târgu-Jiu, Teatrul Municipal Slatina şi multe, multe altele. SCADT s-a mai implicat în construcţia de blocuri, dar şi în programul guvernamental privind ridicarea sălilor de sport.

Un om realizat

În ciuda contractelor de milioane de euro derulate cu statul de firma SCADT SA, Ion Toma are o situaţie materială mai degrabă modestă. Potrivit propriei declaraţii de avere, senatorul deţine o casă de 287 mp, în Slatina, un apartament în acelaşi oraş, precum şi două terenuri intravilane. Mai are două depozite bancare, în valoare de 100.000 de euro, respectiv 39.000 de euro. Din leafa de senator, Ion Toma a câştigat, anul trecut, aproape 75.000 de lei (18.000 de euro). La aceşti bani se mai adaugă dividendele de la SCADT SA, în valoare de 217.000 de lei (52.000 de euro). A luat un credit bancar, în valoare de 22.000 de euro, dar în acelaşi timp a şi dat bani cu împrumut. Unul dintre acţionarii şi administratorii firmei SCADT SA, Anghel Rusu, are o datorie de 35.000 de euro la Ion Toma.

13,5 milioane de euro este valoarea contractelor cu statul declarate de senatorul de Olt Ion Toma.

Fonduri nerambursabile pentru fiul său

Fiul senatorului Ion Toma a continuat "tradiţia" familiei şi face afaceri cu statul. Firma To-Mak Grup SRL, al cărei unic asociat şi administrator este Ovidiu Toma, a obţinut o finanţare din fonduri publice europene pentru o fermă de creştere a porcilor. Proiectul, derulat pe "măsura 121 privind modernizarea exploataţiilor agricole din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală", a primit verde la nivel judeţean, acolo unde colegul de partid al senatorului Toma, Paul Stănescu, are un cuvânt greu de spus. De altfel, fratele lui Stănescu, Alexandru, a fost pentru o perioadă de timp asociat în firma To-Mak Grup SRL.
„Valoarea totală eligibilă a proiectului firmei To-Mak Grup SRL este de 3,8 milioane de lei (900.000 de euro), din care valoarea public nerambursabilă este de 2,2 milioane de lei (550.000 de euro). Investiţia propusă prin proiect este în faza de implementare", se arată într-o adresă oficială a Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Olt.

Paul Stănescu: „SCADT SA a câştigat licitaţiile legal"
Preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, susţine sus şi tare că nu este nimic necurat în modul în care SCADT SA, firma fostului său şef pe linie de partid, senatorul Ion Toma, a obţinut pe bandă rulantă contracte de la Consiliul Judeţean. Întrebat de contractele pe bani publici, acesta nu şi-a putut ascunde iritarea.  „Au fost licitaţii, SCADT SA le-a câştigat, nu văd care este problema. Toată lumea a intrat la licitaţie, cine a câştigat a făcut lucrarea, e simplu", a declarat pentru „Adevărul" Paul Stănescu.

Toma: „N-am fost niciodată omul care să intervină pentru o licitaţie"


„Adevărul": Firma pe care o controlaţi lucrează aproape exclusiv pentru instituţii ale statului. Cum explicaţi acest lucru?
- Ion Toma: SCADT SA este specializată pe construcţii civile şi utilităţi. Piaţa nu dezvoltă altfel de lucrări decât cele civile, cum ar fi blocurile. Iar cele care le scot pe piaţă sunt mai ales instituţii ale statului.

Totuşi, sunteţi demnitar al statului şi aveţi contracte pe bani publici.
- Lucrurile sunt foarte clare, firma are 500 de salariaţi. În condiţiile în care eu sunt senator nu ştiu în ce măsură aş putea să le spun să întrerupă relaţia asta.

Aveţi multe contracte cu Consiliul Judeţean Olt, în mandatul lui Paul Stănescu...

- N-am fost niciodată omul care să intervină pentru o anumită licitaţie. Am avut foarte puţine tangenţe cu firma de când sunt senator. Vorbeaţi de moralitate, sigur puteam să ascund, să trec acţiunile pe numele fiului. Nu m-a interesat, pentru că n-am nimic de ascuns. Dacă o lege va interzice astfel de contracte, fiţi convins că mă voi supune fără niciun  fel de discuţii.

Fiul dumneavoastră este asociat într-o firmă cu fiul lui Paul Stănescu.

- Este treaba băieţilor, dar asta nu presupune că avem şi relaţii de familie. N-am băgat niciodată familia în relaţia mea politică.

Profil
- Născut la 1 decembrie 1950, Bucşani (Dâmboviţa)
- 1973-1983 - şef birou salarizare, contabil-şef, şef serviciu financiar-contabil, şef brigadă IJCM Olt
- 1983-1992 - director adjunct IJCM
- 1992- 2005 - director general al firmei SCADT SA (fost IJCM Olt)
- 1993 - membru PSD
- 2005 - senator PSD de Olt
- 2005-2010 - preşedintele PSD Olt

A ieşit din PSD pe uşa din dos
Senatorul Ion Toma a fost suspendat, la 4 martie 2011, din organizaţia judeţeană a PSD Olt. Motivul nu este foarte clar. Decizia ar fi fost luată ca urmare a neînţelegerilor dintre Ion Toma şi mai mulţimembri ai organizaţiei locale a PSD, dar şi din cauza legăturilor senatorului PSD cu Mircea Geoană. Cinci zile mai târziu, Biroul Permanent Naţional al PSD a decis suspendarea lui Ion Toma din funcţiile de vicepreşedinte al PSD şi membru al BPN, pe o perioadă nedeterminată.  Pe 11 martie 2011, Toma şi-a dat demisia din Partidul Social Democrat, aceasta fiind redactată sub forma unei scrisori deschise.

Lucrările firmei SCADT, pe bani publici
- Consiliul Judeţean Olt (preşedinte PSD): contract în valoare 1,8 milioane de lei (450.000 de euro)
- Consiliul Judeţean Olt (preşedinte PSD) - 1,7 milioane de lei (400.000 de euro)
- Primăria Poboru, Olt (primar PSD) - 2,7 milioane de lei (650.000 de euro)
- Primăria Bărăşti, Olt (primar PSD) - 3,8 milioane de lei (900.000 de euro)
- Primăria Corabia, Olt (primar PSD) - 8,9 milioane de lei (2,2 milioane de euro)
- Primăria Oporelu, Olt (primar PSD) - 1,4 milioane de lei (350.000 de euro)
- Primăria Tătuleşti, Olt (primar PSD) - 855.000 de lei (200.000 de euro)
- Primăria Bălteni, Olt (primar PSD) - 850.000 de lei (200.000 de euro)
- Primăria Baldovineşti, Olt (primar PSD) - 1,2 milioane  de lei (300.000 de euro)
- Primăria Cezieni, Olt (primar PSD) - 2,6 milioane de lei (650.000 de euro)
- Primăria Vişina, Olt (primar PSD) - 2,5 milioane de lei (650.000 de euro)
- Primăria Slătioara, Olt (primar PSD) - 6,9 milioane de lei (1,7 milioane de euro)
- Primăria Bobiceşti, Olt (primar PNL) - 8 milioane de lei (1,9 milioane de euro)
- Primăria Pieleşti, Dolj (primar PNL) - 2,4 milioane de lei (600.000 de euro)
- Primăria Vâlcele, Olt (primar PDL) - 1,4 milioane de lei (350.000 de euro)
- Ministerul Educaţiei şi Învăţământului - 12,8 milioane de lei (3 milioane de euro)
- Ministerul Educaţiei şi Învăţământului - 7,7 milioane  de lei (1,9 milioane de euro)
- Compania Naţională de Investiţii - 2,5 milioane de lei (600.000 de euro)
- ANL Bucureşti - 10 milioane de lei (2,5 milioane de euro)
- ANL Bucureşti - 7,3 milioane de lei (1,8 milioane de euro)
- ANL Bucureşti - 9 milioane de lei (2,2 milione de euro).

În topul parlamentarilor căpuşă
Ion Toma ocupă, prin volumul afacerilor derulate cu statul de către firma pe care o controlează, locul patru în topul parlamentarilor căpuşă. El este surclasat de deputatul PNL Mihai Lupu (29 milioane de euro), deputatul UNPR Constantin Mazilu (15 milioane de euro) şi  senatorul PSD Florin Constantinescu (13,8 milioane de euro).

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite