Dan Şova, un avocat bogat, cu bani de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Dan Şova a câştigat, de-a lungul timpului, sute de mii de euro din bani publici, prin contractele obţinute de firma sa de avocatură. Cele mai importante contracte cu statul ale firmei de avocatură „Şova şi Asociaţii“ au fost obţinute după cooptarea, ca partener, a actualului preşedinte al PSD Victor Ponta.

Critic fervent al clientelismului pe bani publici, senatorul PSD Dan Şova (38 de ani) a fost el însăşi un abonat al contractelor cu statul. Casa de avocatură ce-i poartă numele a încasat milioane de euro pentru a reprezenta în instanţă mai multe instituţii publice. Printre clienţii importanţi ai SCA „Şova şi Asociaţii" se numără Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, dar şi complexurile energetice Rovinari şi Turceni.

Citiţi şi:

Trei deputaţi de Dâmboviţa, luaţi în vizor fiindcă fac afaceri cu statul

În declaraţia de interese a senatorului mai este trecut doar un singur contract cu instituţii ale statului. Este vorba de contractul de reprezentare juridică încheiat, în mai 2010, între casa de avocatură „Şova şi Asociaţii" şi BNR.

Un contract încheiat, după cum susţine senatorul, la rugămintea conducerii Băncii Naţionale. Onorariul este de numai 3.800 de euro. „Şova şi Asociaţii" a fost înfiinţată în 1997 de către actualul senator PSD Dan Şova, la doi ani după ce a absolvit Facultatea de Drept. În 2005, SCA „Şova şi Asociaţii" a avut o cifră de afaceri de aproximativ un milion de euro, pentru ca în anii următori să crească în mod constant. Este prieten cu preşedintele PSD, Victor Ponta (38 de ani), pe care l-a susţinut ca avocat, dar şi ca pilot de raliuri, oferindu-i, prin sponsorizare, o maşină în valoare de 50.000 de euro. 

Avocaţii de lux ai Primăriei Capitalei

Unul dintre cei mai fideli clienţi ai casei de avocatură a lui Şova este Primăria Capitalei, condusă de „independentul PSD" Sorin Oprescu, fost coleg de partid cu Dan Şova. Afacerea se derulează prin Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB). Relaţia dintre ALPAB şi casa de avocatură este de lungă durată, de pe vremea fostului director al instituţiei, Gabriel Iosif. În 2009, Iosif a fost acuzat că a atribuit un contract-cadru de asistenţă juridică în valoare de aproximativ un milion de euro firmei de avocatură „Şova şi Asociaţii" fără licitaţie publică. Relaţia fructuoasă a continuat şi în mandatul actualului şef al ALPAB, Radu Popa.

Curtea de Conturi a verificat toate contractele dintre structurile subordonate Primăriei Capitalei şi casa de avocatură „Şova şi Asociaţii". Inspectorii au descoperit numeroase nereguli, începând de la modul de atribuire a contractelor de către ALPAB până la clauzele care nu permiteau controlul modului în care avocaţii bifau orele de muncă. Curtea de Conturi  a apreciat ca ilegală încheierea contractelor de asistenţă juridică şi a recomandat rezilierea acestora. Directorul ALPAB, Radu Popa, a ignorat însă raportul de control şi a continuat să facă plăţi către „Şova şi Asociaţii".

Mare e parcul lui Dumnezeu!

Deşi este vorba de achiziţii publice, funcţionarii Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB) au dat din colţ în colţ când li s-a cerut situaţia contractelor încheiate cu SCA „Şova şi Asociaţii".

Ignorând caracterul public al informaţiilor, funcţionarii ALPAB susţin că „nici organele statului, inclusiv organele penale, nu pot obţine astfel de date şi informaţii în absenţa derulării unor proceduri legale strict reglementate şi numai în condiţiile asumării de către acestea a responsabilităţii păstrării secretului şi confidenţialităţii datelor şi informaţiilor primite", se arată într-o adresă oficială a instituţiei subordonate Primăriei Capitalei.

Rovinari şi Turceni, energie vie pentru Şova

Pe lista clienţilor de anvergură ai SCA „Şova şi Asociaţii" se numără şi complexurile energetice de la Rovinari şi Turceni. Acestea au plătit bani grei firmei senatorului PSD pentru a le reprezenta în diferite litigii. Valoarea totală a contractelor încheiate cu cele două instituţii depăşeşte 500.000 de euro. Potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic Rovinari, în perioada 2007-2009, instituţia a fost reprezentată în instanţă de către avocaţii lui Şova în 21 de litigii. Acordurile de reprezentare juridică au fost parafate în perioada în care complexul energetic era condus de Laurenţiu Ciurel, devenit ulterior coleg de partid cu Dan Şova. Primul contract, din 2007, a avut o valoare alocată de 70.000 de euro.

Trei acte adiţionale succesive au ridicat valoarea contractului cu 50.000 de euro, respectiv 175.000 de euro şi 80.000 de euro. În total, peste 300.000 de euro. În 2008, Laurenţiu Ciurel a mai dat un contract colegului de partid, în valoare de peste 250.000 de euro. SCA „Şova şi Asociaţii" a reprezentat complexul într-un proces intentat de Societatea de Închidere şi Conservare Mine SA (ICM) Târgu-Jiu pentru recuperarea unei datorii.

Şapte contracte şi de la AVAS

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a încheiat nu mai puţin de şapte contracte de reprezentare juridică cu SCA „Şova şi Asociaţii" în perioada 2008-2009. Valoarea totală a acestora depăşeşte cu puţin 25.000 de euro.  Avocaţii au reprezentat AVAS în mai multe procese pentru anularea unor privatizări sau litigii de muncă.

Din cele şapte procese în care a fost reprezentată de SCA „Şova şi Asociaţii", AVAS a pierdut patru. Contractele au fost atribuite de AVAS în mandatele liberalului Teodor Atanasiu, în 2008, şi Mircea Ursache, preşedintele PSD Maramureş, în 2009.

Şi-a investit banii în imobiliare

Dan Şova a investit o mare parte din bani în clădiri de lux. Are două case imense în Bucureşti, de 300 şi 200 mp, achiziţionate în 2003 şi 2005, o vilă de lux în localitatea ilfoveană Izvorani, de 240 mp, cumpărată în 2006, o casă de vacanţă pe Valea Prahovei, în staţiunea Buşteni, de 200 mp, şi un apartament în Braşov, de 160 mp, achiziţionat în 2007. Valoarea totală a locuinţelor se ridică la câteva milioane de euro.

Conduce un autoturism Mercedes, în valoare de 30.000 de euro, şi o colecţie numismatică, în valoare de 15.000 de euro. Şova are un singur depozit bancar mai consistent, în valoare de 205.000 euro, nu are datorii şi nici nu a dat bani cu împrumut. Conform declaraţiei de avere, avocatul-senator a câştigat anul trecut 10.000 de euro din activitatea de conferenţiar la Universitatea Bucureşti şi 35.000 de euro din avocatură. Leafa de senator i-a mai adus în conturi aproape 14.000 de euro.

Dacă în 2008, anul intrării în Senat, Dan Şova avea trei credite ipotecare, în valoare de 175.000 de euro, respectiv, 104.000 de euro şi 240.000 de euro, toate scadente după anul 2022, anul trecut declaraţia sa de avere a fost imaculată. Cele trei credite au dispărut, fiind rambursate anticipat.

Victor Ponta: „S-a nimerit ca Şova să aibă contracte la mine, în Gorj"

Pilotul Victor Ponta a primit de la Dan Şova un autoturism  Mitsubishi Lancer Evolution



Contracte de reprezentare juridică ale SCA „Şova şi Asociaţii" cu cele două complexuri energetice gorjene, Turceni şi Rovinari, coincid cu perioada în care în echipa firmei de avocatură a fost cooptat deputatul PSD de Gorj Victor Ponta, ca senior partener.

În aceeaşi perioadă, 2007-2008, casa de avocatură a senatorului l-a sponsorizat pe liderul PSD cu un autoturism pentru raliuri. Maşina, Mitsubishi Lancer Evolution, care a costat peste 50.000 de euro, a fost menţionată de Victor Ponta în declaraţia sa de avere din 2008. Cu toate acestea, liderul PSD nu mai ştie cu exactitate cum a fost sponsorizat.

„Mă întrebaţi de acum patru ani? Nu mai ştiu. La care maşină vă referiţi? Maşina pe care o am, Mitsubishi Lancer, o plătesc eu, nu mi-o plăteşte nici „Şova şi Asociaţii" şi nici altcineva. Am contract de leasing, din 2008 sau 2009", a declarat pentru „Adevărul" Victor Ponta.  Ulterior, acesta şi-a adus vag aminte de sponsorizarea de la  „Şova şi Asociaţii".

„În declaraţia de avere am trecut «utilizare maşină», nu că am primit eu vreo maşină. Cred că a fost o maşină, nu mai ştiu exact, o perioadă foarte scurtă", a mai spus Ponta. Liderul PSD susţine că nu are nicio legătură cu modul în care casa de avocatură a senatorului Şova a obţinut contractele de la Turceni şi Rovinari.

„Toate contractele în perioada respectivă se încheiau la Bucureşti, la AVAS. Pe atunci, cele două complexuri energetice erau în portofoliul AVAS. S-a nimerit ca Şova să aibă contracte cu Rovinari, în Gorj, unde sunt eu deputat", susţine Victor Ponta. Liderul PSD a explicat şi legătura pe care o are cu Dan Şova şi firma sa.

„Eu cu Şova am fost coleg de facultate, deci ne ştim de 20 de ani. Am făcut un contract cu ei prin care îmi dădeau mie dosarele penale de care nu se ocupau, pentru că sunt o casă mare de avocatură, iar eu sunt mic. Eram mic, pentru că nu mai profesez, m-am lăsat de avocatură...", a mai spus Ponta. 

"Am făcut un contract cu firma lor de avocatură prin care îmi dădeau mie dosarele penale de care ei nu se ocupau."
Victor Ponta
preşedintele PSD

Şova: „Am adus sute de milioane de euro în buzunarele statului"

image

Declaraţia de avere a lui Victor Ponta, din decembrie 2008, în care a menţionat maşina Mitsubishi, primită prin sponsorizare de la Dan Şova



Senatorul PSD Dan Şova susţine că nu mai are niciun contract cu statul, tocmai pentru că a înţeles să se supună „rigorilor opiniei publice". Potrivit acestuia, colaborarea casei sale de avocatură cu instituţiile statului a fost în beneficiul celor din urmă, aducându-le sute de milioane de euro.

„Adevărul": În declaraţia de interese aţi trecut un singur contract cu instituţii ale statului. Mai este de actualitate?

Dan Şova: Am avut un contract cu Banca Naţională, dar a expirat. Am reprezentat BNR într-un litigiu, unde un alt avocat a luat un onorariu de 400.000 de euro şi eu unul de 3.500 de euro. Singura diferenţă dintre noi este că eu am câştigat procesul.

Cum merge casa de avocatură de când aţi intrat în Senat?

Firma mea nu mai are de mult vreo legătură cu contractele de la stat, pentru că am înţeles că trebuie să mă supun rigorilor opiniei publice. Când vor veni noile declaraţii de avere, veţi constata, cu stupoare probabil, că în 2010 „Şova şi Asociaţii" a ieşit pe minus.

Şi înainte?

Să ştiţi că era o firmă care, înainte să devin politician, făcea între 4 şi 6 milioane de euro pe an. În 2008 am declarat venituri din avocatură de un milion de euro, înainte să devin senator. În 2009 am declarat un venit de numai 34.000 de euro. Şi o să vedeţi că pentru 2010 voi declara minus.

Cât de moral este ca un demnitar al statului să facă afaceri pe bani publici?

Eu cred că sunt sute de demnitari pe care nu-i preocupă morala deloc. Sunt un om care n-are credite bancare, n-are datorii, nici măcar la Fisc, nu mai am contracte cu statul şi sunt pregătit pentru orice bătălie, cu oricine.

Apropo de datorii, în declaraţia de avere din 2008 aţi trecut trei credite ipotecare. Ce s-a întâmplat cu ele?

Le-am achitat din 2009, tocmai să nu pună cineva problema de unde am bani să le achit.

"Firma mea nu mai are de mult vreo legătură cu contractele de la stat, pentru că am înţeles că trebuie să mă supun rigorilor opiniei publice."
Dan Şova
senator PSD

"Sunt un om care n-are credite bancare, n-are datorii, nu mai am contracte cu statul şi sunt pregătit pentru orice bătălie, cu oricine."
Dan Şova
senator PSD

Profil

Născut la 9 aprilie 1973, la Bucureşti.
1995 - Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept.
1995 - 2008 - Avocat asociat în SCA „Sova şi Asociaţii" - Baroul Bucureşti.
2001 - Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie.
2003 - Membru PSD.
2007 - Îl cooptează pe vicepreşedintele PSD Victor Ponta în firma sa de avocatură.
2008 - Vicepreşedinte al Departamentului de Justitie al PSD.
2008 - Senator de Olt.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite