Sute de studenţi pierd sesiunea, din cauza taxelor neplătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

15% dintre studenţii Universităţii „Lucian Blaga“ sunt restanţi la plata taxelor. Până la începerea sesiunii, studenţii erau nevoiţi să achite 75% din taxa totală de şcolarizare. Cei care au datorii către Universitate nu sunt primiţi în examene şi primesc avertismente

CITIŢI ŞI

Început de an cu emoţii la ULBS: cresc sau nu salariile cu 25%?

În toate facultăţile din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ a început sesiunea de examene. Nu toţi cei care ar trebui să fie testaţi sunt primiţi în sălile de examen, motivul fiind că nu şi-au plătit cea de-a doua tranşă din taxa de şcolarizare.

Alexandra Borboană, de exemplu, este masterandă în anul I Ecologie şi Protecţia Mediului, din cadrul facultăţii de Ştiinţe. Pentru aceste studii, tânăra plăteşte o taxă anuală de 2.000 de lei. Până la intrarea în sesiune, Alexandra ar fi trebuit să achite 780 de lei, echivalentul celei de-a doua tranşe a taxei. Pentru că a primit salariul doar săptămâna trecută, aceasta a fost la un pas să rateze unul dintre examene, însă a avut norocul să fie păsuită de profesorii săi. „ Din cauză că mi-a întârziat salariul, era cât pe ce să nu fiu primită într-unul dintre examene. Mă bucur însă că am parte de profesori înţelegători, iar şefa de catedră a fost de acord să susţin examenul şi să plătesc ulterior taxa. Vineri, imediat după ce am primit salariul, am mers şi mi-am plătit cei 780 de lei, pentru a evitaastfel de probleme, pe viitor“, ne-a spus Alexandra.

Riscă exmatriculare

Nu toţi studenţii sunt însă la fel de norocoşi, mulţi dintre profesorii din cadrul ULBS nefiind la fel de indulgenţi. „În cazul studenţilor care nu sunt la zi cu plata taxelor de şcolarizare, se aplică sancţiunile prevăzute în contractul de şcolarizare încheiat, care merg de la avetisment şi neprimirea studentului în examen şi până la exmatricularea acestuia, în ultimă instanţă“, precizează Alexandra Todoran, purtător de cuvânt al Universităţii.

Din cifrele oferite de reprezentanţii Universităţii, aproximativ 1.000 de studenţi şi masteranzii înscrişi la forma de învăţământ cu frecvenţă vor fi nevoiţi să se prezinte în sesiune de restanţe, după ce au depăşit data limită de plată a taxei, care a fost 31 ianuarie.  „Din analiza datelor referitoare la încasări, rezultă sume neîncasate de aproximativ 1.250.000 lei, ceea ce indică faptul că aproximativ 1000 de studenţi din cei 8242 înmatriculaţi nu şi-au plătit integral cuantumul de75 % din taxa de şcolarizare“, adaugă Alexandra Todoran. Pentru studenţilor care urmează forma de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă, termenul pentru plata celei de-a doua rate din taxă este 18 februarie.

Cum poate fi plătită taxa

Pe lângă plata taxei direct la casieria ULBS, în fiecare zi de luni până joi, între 9-13 şi vineri între 9 şi 11, studenţii pot folosi serviciile de mandat ale Poştei Române, menţionându-se pe verso- numele şi prenumele studentului cu iniţiala tatălui, facultatea, specializarea şi anul de studiu. În acest caz, plata de efectuează în contul IBAN RO63TREZ576504601X000406, deschis la Trezoreria Sibiu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite