Riscă să-şi piardă studiile pentru că n-au bani de taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de studenţi sunt în situaţia de a nu putea intra în sesiunea de iarnă şi acuză costurile prea ridicate ale educaţiei superioare. Studenţii reclamă într-un studiu al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti numărul mare de taxe, dar şi cuantumul acestora.

CITIȚI ȘI:

La Sibiu,universităţile au dat absolvenţilor 60.000 de euro. Apoi i-au luat înapoi

ULBS modernizează rectoratul cumpărat cu 3 milioane de euro

Cursuri de modelling pentru tinerele sibience,la Casa de Cultură a Studenţilor

La Sibiu, ca şi în celelalte mari centre universitare ale României, a început sesiunea, iar studenţii Universităţii „Lucian Blaga" au intrat în efervescenţa specifică examenelor. Însă nu toţi cei care ar trebui să fie testaţi sunt primiţi în sălile de examen. Motivul este unul simplu: unii tineri nu şi-au plătit cea de-a doua rată din taxa de şcolarizare. Într-o astfel de situaţie este Alexandra Borboană, masterand în anul I la Ecologie şi Protecţia Mediului, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe.
Pentru fiecare an de master, tânăra plăteşte o taxă anuală de 2.000 de lei. Până la intrarea în sesiune, Alexandra ar fi trebuit să achite 780 de lei, echivalentul celei de-a doua tranşe. Alexandra are un job ca să se poată întreţine în şcoală, dar pentru că a primit salariul cu întârziere, a fost la un pas să rateze unul dintre examene. Profesorii au fost indulgenţi şi au primit-o la testare. „Şefa de catedră a fost de acord să susţin examenul şi să plătesc taxa, ulterior. Imediat după ce am primit salariul, am mers şi mi-am plătit taxa. Vreau să evit astfel de probleme, pe viitor", povesteşte Alexandra.

Riscă exmatricularea

Nu toţi studenţii sunt, însă, la fel de norocoşi, iar poziţia conducerii universităţii este foarte clară. „În cazul studenţilor care nu sunt la zi cu plata taxelor de şcolarizare, se aplică sancţiunile prevăzute în contractul de şcolarizare, care merg de la avertisment şi neprimirea studentului în examen, până la exmatricularea acestuia, în ultimă instanţă", precizează Alexandra Todoran, purtător de cuvânt al Universităţii.

Din cifrele oferite de reprezentanţii Universităţii, aproximativ 1.000 din cei 8.242 de studenţi şi masteranzi vor fi nevoiţi să se prezinte în sesiunea de restanţe, după ce au depăşit data limită de plată a taxei, 31 ianuarie.  „Din analiza datelor referitoare la încasări, rezultă sume neîncasate de aproximativ 1.250.000 lei, ceea ce indică faptul că aproximativ 1.000 de studenţi nu au plătit cuantumul de 75% din taxa de şcolarizare pînă la termenul prevăzut în contract", adaugă Alexandra Todoran. Pentru studenţii care urmează forma de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă, termenul de plată a celei de-a doua rate este 18 februarie. „În cazul lor, gradul de colectare este de 99,34 %", completează Alexandra Todoran.
Studiu: studenţii se plâng că taxele sunt prea mari
Doar 13% din studenţi au venituri de peste 700 de lei pe lună 

Aproape trei sferturi dintre studenţii facultăţilor de stat din România apreciază că valorea taxei de studiu este prea mare. Potrivit unei cercetări realizate de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), studenţii sunt nemulţumiţi şi de aşa-numitele "taxe ascunse" pe care le percep unele facultăţi. Este vorba despre sume percepute pentru plata adeverinţelor, carnetelor, permiselor de bibliotecă, accesului la bazele sportive, transferurilor sau a înmatriculărilor. Analiza arată că 65% dintre studenţii de la stat se întreţin exclusiv din veniturile părinţilor şi rudelor şi numai 25% au un loc de muncă cu normă întreagă sau part-time.

Atinşi de criză


Circa 7,4% din tineri se întreţin în principal din burse, al căror cuantum e judecat drept insuficient marea majoritate a respondenţilor. Peste 80% din ei spun chiar că bursele nu acoperă decât parţial cheltuielile minime pentru masă şi cazare. Peste 50% dintre studenţi spun că nu sunt motivaţi de cuantumul bursei  să înveţe mai bine.
Studenţii se simt mai săraci decât acum câţiva ani, spune Cristina Fiţ, vicepreşedinte al ANOSR. „Dat fiind că venitul românilor a scăzut considerabil, este de la sine înţeles că şi nivelul de trai al studenţilor a scăzut destul de mult, mai ales că doi dintre trei studenţi e susţinut financiar exlcusiv de părinţi. Şi cei care lucrează au fost atinşi de criza economică, pentru că aceasta a provocat scăderea lefurilor. La Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România, ce are loc în această săptămână la Galaţi vom discuta problema taxelor încasate de universităţi şi vom încerca identificarea unor soluţii. După aceea, în funcţie de soluţiile găsite, vom face tot posibilul ca problemele să fie rezolvate."

Potrivit studiului Alianţei studenţilor, doar 13% din tineri dispun de un venit lunar de peste 700 lei pe lună. În numai trei din cele 24 de universităţi luate în calcul în studiul ANOSR, numărul studenţilor care se declară multumiţi de cabinetele medicale depăşeşte 40%.

Taxe de până la 1200 de euro pe an

Studenţii care învaţă la una dintre facultăţile Universităţii „Lucian Blaga" pe locurile nesubvenţionate de la buget, plătesc pentru anul universitar în curs, taxe care încep de la 1.900  de lei şi pot depăşi chiar 5.000 de lei, pentru anumite specializări. Astfel, dacă cei mai „norocoşi" sunt cei care au ales Ingineria sau Ştiinţele, studenţii de la Medicină Generală şi Tehnică Dentară trebuie să scoată din buzunare până la  5.300 de lei pe an, pentru anii II-IV de studiu. 

"Şefa de catedră a fost de acord să susţin examenul şi să plătesc taxa, ulterior."
Alexandra Borboană studentă

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite