Stropitul fetelor şi regulile de bază la ciocnitul ouălor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă credeaţi că un “Hristos a înviat!” este de ajuns, aflaţi că vă înşelaţi. Conform tradiţiei ouăle se ciocnesc după reguli! Fetele care se apropie de măritiş nu ar trebui să se folosească un parfum luni, în prima zi după Paşti. Se vor găsi destui flăcăi să le stropească.

CITIŢI ŞI:

Mii de sibieni aşteptaţi la Slujba de Înviere din muzeu

Programul Catedralei Mitropolitane din Sibiu în Săptămâna Mare

Cum lucrează Sibiul de Paşte. Vezi programul magazinelor, autobuzelor şi al farmaciilor

Zona Ardealului este una dintre cele mai bogate din ţară în ceea ce priveşte tradiţiile şi obiceiurile de Paşte. Unele încă se mai păstrează, în vreme ce altele au apus şi ni se par ciudate. Spre exemplu, astăzi tuturor ni se pare suficient să rostim „Hristos a înviat!” şi să ciocnim două ouă roşii. Ciprian Ştefan, muzeograf în cadrul CNM Astra, ne arată că pe vremuri era o regulă precisă. „Ciocnitul ouălor se face în felul următor: persoana mai în vârstă, de obicei bărbatul, ciocneste capul oului de capul oului ţinut în mână de partener, în timp ce rosteşte cunoscuta formulă “Hristos a înviat”, la care se răspunde “Adevărat a înviat””, spune Ciprian Ştefan.

Specialistul CNM Astra mai dezvăluie şi obiceiul “moldivei”. “În Ţara Hategului exista un obicei în care era implicat preotul satului şi cei mai năstruşnici flăcăi din sat. Preotul mergea din casă în casă cu „molidva” – o rugăciune de iertare care se făcea în fiecare casă – şi era recompensat cu produse din gospodărie, ouă proaspete, ţuica cea mai bună, etc. Flăcăii care erau „dojeniţi” de către preot pentru faptul că nu veneau la biserică, îl „pândeau” pe preot când venea cu bunătăţile primite în sat, aflau locul unde le depozita, le luau şi le înlocuiau cu oua clocite, iar în loc de ţuică puneau apă”, povesteşte Ciprian Ştefan.

În rândul comunităţii săseşti în special, încă se mai păstrează obiceiul stropitului fetelor. Bărbaţii tineri în general merg în prima zi de Paşti la fete acasă şi le stropesc puţin cu parfum. “Şi eu voi merge la stropit, ca în fiecare an, dar această tradiţie parcă nu se mai păstrează ca altădată”, mărturiseşte Kilian Dorr, prim-preotul Bisericii Evanghelice Sibiu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite