Sibiul atacă Aeroportul Cluj cu preţuri de două ori mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Aerogara din Sibiu va avea tarife per pasager mai mici chiar cu 200 la sută decât la Cluj-Napoca, conform unui proiect al Consiliului Judeţean. Pentru asta, aeroportul va primi o subvenţie de 3 milioane de lei. 

CITIȚI ȘI:

VIDEO Consiliul Judeţean Sibiu a inaugurat sala de conferinţe de 8 milioane de lei GALERIE FOTO

Inditex deschide în Sibiu cel de-al treilea magazin ZARA stradal din ţară

Consilierii judeţeni iau mâine în discuţie un proiect prin care tariful mediu per pasager, la Aeroportul Internaţional Sibiu, să scadă cu 200 la sută. Astfel, actualul tarif de 28 - 30 de euro pe pasager va scădea la aproximativ 10 euro, ba chiar mai mult, în funcţie de numărul de aterizări pe lună în Sibiu. „Este vorba de un tarif mediu de 10 euro per pasager. Acesta însă diferă în funcţie de mai mulţi factori, iar unul ar fi numărul de zboruri. Este o modificare, sperăm noi, eficientă“, a explicat Augustin Sava, directorul Aeroportului Internaţional din Sibiu.

Subvenţie de la Consilul Judeţean

Pentru a a pune în aplicare aceste modificări, aeroportul are nevoie de o subvenţie din partea Consilului Judeţean (CJ), instituţie în subordinea căruia se află. Aceasta este în valoare de 3 milioane de lei şi va fi aprobată odată cu modificarea tarifelor per pasager. „Fără această subvenţie, nu aveam cum să modificăm tarifele“, a mai explicat Augustin Sava. Noile tarife se situează sub cele medii din Cluj, care sunt acum de 14 euro per pasager, dar peste cele din Târgu-Mureş care sunt de aproximativ 1-3 euro per pasager. Odată cu modificarea tarifelor, directorul Augustin Sava susţine că se aşteaptă ca Aeroportul Internaţional Sibiu să atragă companiile low cost. În prezent, doar o companie low cost, respectiv Blue Air, operează la Sibiu, având o cursă spre Stuttgart. 

Cei de la aeroportul din Târgu-Mureş spun că nu vor să comenteze deciziile luate la Sibiu. „Nu comentăm noi situaţia. Probabil că tot ce se face este pentru atragerea de operatori aerieni. Ei vor decide ce vor face. În rest nu dorim să ne pronunţăm legat de deciziile care se iau la Sibiu”, a explicat Ştefan Runcan, director al Aeroportului din Târgu-Mureş.

La Cluj, totul e sub control

Cel puţin acest lucru susţine directorul aerogării clujene, David Ciceo. „Este adevărat, există o competiţie foarte mare între aeroporturi. Suntem la curent cu ce se întâmplă la Sibiu, însă ar trebui să se analizeze atent limita de scădere a tarifelor. Practic, dacă se trece de un anumit prag, diferenţele vor fi acoperite din bani publici, ceea ce mi se pare o irosire nejustificată, iar asta contravine normelor şi reglementărilor impuse de Uniunea Europeană“, a declarat Ciceo. „Ar trebui să existe o corectitudine în ce priveşte tarifele. Dar asta nu există. Vom pune la punct o strategie. Tarifele practicate la Cluj nu sunt mari, dovadă că, de exemplu, Lufthansa a dublat numărul zborurilor operate pe aeroportul clujean“, a mai spus David Ciceo.

Reduceri mari

Foarte importantă este şi noua strategie de atragere a operatorilor aerieni la Sibiu. Astfel, începând cu ianuarie 2012, dacă aceştia doresc să opereze către noi destinaţii din Sibiu primesc în primul an o reducere totală de tarif de aeroport de 50 la sută, iar în al doilea an de 40 la sută, asta pe lângă reducerea tarifelor per pasager. Cu alte cuvinte tarifele de aterizare, de staţionare şi de iluminare vor fi reduse semnificativ în astfel de cazuri. „Destinaţie nouă înseamnă destinaţia care la momentul începerii operării efective a cursei nu există pe Aeroportul Sibiu sau destinaţie care a existat, dar care a fost închisă cel puţin 12 luni“, se arată în raportul de specialitate ce se va afla mâine pe masa consilierilor judeţeni. În 2010, Aeroportul Internaţional Sibiu a înregistrat 198.751 de pasageri. Din 30 octombrie, săptămânal, aerogara va avea 62 de aterizări şi decolări.

Investiţie de 70 de milioane euro

Lucrările de modernizare la Aeroportul Internaţional Sibiu au fost începute în anul 2006 şi au fost finalizate după aproape 3 ani. Numai puţin de 70 de milioane de euro s-au cheltui în principal pe amenajarea unei piste mai mari şi mai lungă, a unui nou terminal, a unui turn de control modern, dar şi a unei parcări cu câteva sute de locuri.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

Sigla Adevărul
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite