Sibiu: Unitatea de Primiri Urgenţe riscă să rămână fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii urgentişti se confruntă cu un val de pacienţi cu afecţiuni pe care ar fi putut să le trateze medicul de familie.

CITIŢI ŞI:

Centrul oraşului, invadat de sute de maşini

Fiul regelui rromilor, Florin Cioabă, şi-a făcut tribunal privat

Sistem inedit de tiketing în autobuze şi bilete termosensibile puse în vânzare în oraş

Lucrurile nu au stat în acest fel dintotdeauna. Mirela Grosu este studentă şi s-a prezentat la Unitatea de primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu cu o infecţie urinară. Nu e prima dată când are această afecţiune, dar este prima dată când merge la urgenţă. „Am dureri abdominale, dar am preferat să vin la urgenţă pentru că era mai greu să ajung la medicul de familie”, spune Mirela. Medicul urgentist nu a putut să nu o consulte şi să îi dea tratament, deşi lucrul acesta putea foarte simplu rezolvat şi la medicul de familie. Ca ea sunt cel puţin jumătate din pacienţiii care merg la UPU şi se datorează faptului că noul contract cadru încheiat între medicii de familie şi Casa de Asigurări de Sănătate prevede un număr limitat de consultaţii” care sunt decontate unui generalist. Acest lucru a fost sesizat de medicii de familie încă dinaintea semnării contractului, dar nimeni nu a făcut nimic.  „Aceste norme îngrădesc dreptul pacientului la medicul de familie, pentru că decontează doar 4 consultaţii pe oră, 20 de consultaţii pe zi la cabinet şi o consultaţie la domiciliu. Casa de sănătate ne decontează lunar maxim 440 de consultaţii”, spunea încă de pe atunci Rodica Fărcăşanu, vicepreşedinte al filialei sibiene a Asociaţiei Medicilor de Familie.

Efecte din această lună
Noul contract a dus la o creştere a pacienţilor care merg la urgenţă. Dacă în luna aprilie, la urgenţă erau consultaţi în medie aproximativ 150 de pacienţi, luna mai a debutat cu o explozie la capitolul adresabilitate, în prima zi a lunii mai, când peste 200 de sibieni au ajuns la urgenţă, mulţi dintre ei fără să sufere neapărat de o urgenţă. „Acum începem să simţim efectele. Noi nu putem să nu vedem pacienţii, dar dacă se continuă aşa vor exista şi urmări. Timpul de aşteptare va creşte de la maxim 30 de minute la o oră şi jumătate, poate chiar două, şi multe altele legate de suprasolicitarea medicului: oboseală în plus, de aici riscul de a greşi creşte şi multe altele”, afirmă Constantin Roşca, şeful UPU din cadrul spitalului sibian.

Fără bani din septembrie

Bugetul UPU pe anul acesta riscă să se termine în septembrie. „Noi nu am putut prevedea la începutul anului o asemenea noutate legislativă şi am stabilit un buget total pe lună 400.000 de lei, dar din septembrie probabil că vom rămâne fără bani şi atunci nu ştim cu ce vom mai lucra”, spune Constantin Roşca. În plus, organigrama este blocată, din 22 de medici cât ar trebui să aibă UPU, fiind angajaţi doar 16.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite