Sibiu: Cel mai înclinat turn din România, în pericol de prăbuşire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul este vizibil încă de la intrarea în localitate
Turnul este vizibil încă de la intrarea în localitate

Aşezat la doar 21 de kilometri de Sibiu, pe drumul ce face legătura cu Mediaşul, turnul vechii biserici săseşti din Ruşi a început să intre în paragină. Deşi este vizibil încă de la intrarea în localitate şi ar putea să-i facă o concurenţă serioasă celui din Pisa, turnul din Ruşi nu a fost niciodată pus în valoare de reprezentanţii comunităţii evanghelice.

CITIŢI ŞI:

Mărginimea resuscitează obiceiurile pentru atragerea turiştilor

Enache şi Iuliana Marciuc primesc verighete unicat, de la o sibiancă

În localitate nu există nicio tăbliţă care să indice existenţa unui monument atât de valoros, iar pe poartă turnului-clopotniţă străjuişeşte un lacăt, fără nicio altă informaţie despre istoricul construcţiei. Dezinteresul faţă de monument reiese şi din zidul care împrejmuieşte construcţia, în care pot fi văzute zeci de fisuri şi găuri. „ Biserica este închisă, pentru că în sat mai sunt doar trei saşi. Se mai deschide doar o dată pe an, în august, când are loc întâlnirea saşilor, dar în rest, nimeni nu se ocupă de ea. Anul trecut s-a prăbuşit o parte din zid, iar turnul se înclină tot mai mult. Nu ştiu cât va mai rezista“, ne-a spus Mihai Zakál, în vârstă de 55 de ani.

Turnul înclinat din Ruşi

Nu sunt fonduri
Întârzierea unor lucrări de consolidare este pusă pe baza lipsei acute de fonduri şi pe perioada de criză pe care o traversăm. Ultimele lucrări la turnul bisericii din Ruşi au fost făcute în 2007, când, în urma unui trăsnet, au fost înlocuite ţiglele de pe acoperiş şi paratrăsnetul. Până atunci însă, clădirea nu a fost „înfrumuseţată“ din anul 1986. Reprezentanţii bisericii spun însă că în august vor cere ajutorul saşilor pentru lucrările necesare, urmând ca, în funcţie de donaţii, turnul să fie consolidate. „ Lucrări s-au făcut, de-a lungul anilor, dar nu foarte mari. Este vorba despre ţigle înlocuite, curăţări periodice şi zugrăveli. În august însă, vom discuta, să vedem cum putem face să strângem bani şi să ne apucăm de lucrări de consolidare. În primul rând, va trebui refăcută fundaţia şi apoi, zugrăveli şi alte lucrări. Banii vin de la saşi, la întâlnirea lor anuală, şi de la Primărie, care ne-a ajutat întrotdeauna, în limita posibilităţilor“, ne-a spus Ecaterina Banciu, curatorul Bisericii Evanghelice din Ruşi.

Turnul înclinat din Ruşi

Cel mai înclinat turn din ţară
Turnul a fost construit în anul 1749, iar în 1858 s-a înclinat spre nord-est, din cauza unor alunecări de teren. Potrivit reprezentanţilor biserici, diferenţa dintre baza şi vârful clădirii este de 145 de centimetri, aceasta fiind considerată a doua clădire înclinată din lume, după  celebrul turn din Pisa. Diferenţa este că, în timp ce turnul din Italia este îngrijit cu milioane de euro venite de la turişti, cel din satul sibian se apropie de o moarte sigură, în lipsa unor lucrări serioase de consolidare.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite