Sibiu: Medicii sibieni „ucişi” de schimbările din sistemul sanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi medici de familie trăiesc la limita subzistenţei
Mulţi medici de familie trăiesc la limita subzistenţei

Noul contract cadru, aprobat de guvern, în vederea încheierii între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi medicii de familie,va duce la un haos total în sistem.

CITIŢI ŞI:

Biciclist accidentat mortal pe DN1 în plină noapte

Motivul principal al nemulţumirilor medicilor de familie sunt legate în primul rând de scădere drastică a veniturilor, lucru care va avea repercursiuni asupra întregului sistem de asistenţă medicală. „Scăderea punctajelor pe grupe de vârstă care este cuprinsă în acest nou contract aduce o diminuare a veniturilor care este de aproximativ 30-40 la sută", spune Loredana Piloff.

Conform preşedintei Asociaţiei Medicilor de Familie din Sibiu, Loredana Piloff, medicii de familie vor acţiona în contencios administrativ actul care, spun cadrele medicale, este în detrimentul atât al lor, cât şi al pacienţilor, dacă nu se va ajunge la un punct comun. „Ni s-a spus că se doreşte o creştere a accesabilităţii pacienţilor la medicul de familie, dar cum pot face ei asta dacă impun un decont de maxim 440 de consultaţii pe lună, în condiţiile în care, cel mai mic număr de consultaţii, se ridică în prezent la 700”, apreciază Loredana Piloff.

O femeie s-a aruncat sub acceleratul Sibiu - Timişoara pentru că şi-a pierdut soţul

Nemulţumirile medicilor de familie se răsfrâng, evident asupra pacienţilor, cărora nu le vor mai putea fi transcrise reţete ale altor medici, şi nici nu vor putea primi aceeaşi medicaţie, pentru o boală acută, pe mai mult de 3 reţete într-un an. Medicii spun că în acest caz, bolnavii cronici sunt lăsaţi pe dinafară şi nu ştiu cum trebuie procedat.

Medic la sapă de lemn
Dacă nu se fac modificări pe contractul cadru,medicii se văd obligaţi să strângă cureaua, altfel vor ajunge, la propriu, la sapă de lemn. „Cred că dacă aş fi agricultor aş câştiga mai bine”, spune Mădălina Iosif, medic de familie. E unul dintre medicii care, pentru a-şi putea desfăşura activitatea a fost nevoit să facă un credit la bancă, în valoare de 10 mii de euro şi timp de 5 ani trebuie să plătească lunar o rată de peste 200 de euro. Nu avea încotro, dacă voria să profeseze în domeniul în care s-a specializat de ani de zile. De când a ieşit de pe băncile facultăţii au trecut 12 ani şi deşi e dezamăgită continuă să spere. „E greu, dar nu vreau să mă reprofilez. Îmi place ceea ce fac, deşi sistemul este într-o degradare înceată şi sigură”, adaugă medicul de familie, membru în biroul executiv al Asociaţiei Medicilor de Familie din Sibiu.

Salvaţi din nămeţi de jandarmi pe ATV

Nu ştie ce se va face cu rata de la bancă, dacă lucrurile vor continua în aceeaşi direcţie. Are aproximativ 1300 de pacienţi iar venitul cabinetului nu e mai mult de 5 mii de lei pe lună. „La prima vedere pare mult, dar trebuie să achit din banii aceştia, pe lângă rată, celelalte cheltuieli: salariul asistentei, femeii de serviciu, utilităţile, contabila, impozitele, cotizaţiile mele la sănătate şi pensie, protecţia muncii, şi multe altele”, adaugă medicul de familie, care mai adaugă faptul că, în ritmul acesta, va ajunge să aducă bani de acasă pentru a putea susţine activitatea de la cabinet.

Milionarul din Top 500 Forbes a dus pietonul pe care l-a accidentat la el la policlinică

Sancţiuni drastice pentru medici
Orice medic riscă să fie sancţionat cu imputarea din venit a 10 până la 40 la sută, iar la a patra sancţiune riscă rezilierea contractului cu Casa de Sănătate. La nivelul judeţului Sibiu 275 de medici de familie, din 364 câţi sunt în total, au avut încheiate contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sibiu.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite