Sibiu: Întâlnire după 20 de ani la Facultatea de Ştiinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe din Sibiu, înfiinţată imediat după Revoluţia din 1989, se întâlnesc astăzi cu dascălii lor de atunci.Momentul istoric este rememorat de dascălii-aventurieri din Sibiu, care „ţopăind într-un picior” au pus bazele uneia dintre cele mai mari facultăţi din oraş.

CITEŞTE ŞI:

Universitatea „Lucian Blaga” în proiect de 5,5 milioane de euro pentru studenţii din străinătate

Un profesor de la Universitatea "Lucian Blaga" lucrează la revizuriea Constituţiei României

Moment istoric astăzi într-una din primele facultăţi înfiinţate în Sibiul scăpat de comunism - Facultatea de Ştiinţe din cadrul, a ceea ce a devenit mai târziu, Universitatea “Lucian Blaga”. De la ora 11.00 s-au întâlnit în somptuoasa Aula Magna a Bibliotecii Universitare, primii studenţi sibieni liberi de comunism şi primii dascăli, fondatori ai mediului academic modern sibian. “Ţin minte că pe vremea aceea, imediat după Revoluţie, era un entuziasm general în oraş, în ţară. Trecerea de la un sistem la altul ne făcea să credem că tot ce zboară se mănâncă. Am simţit aşa o eliberare atunci. Gradul de încredere în noile posibilităţi era aşa mare… pot să spun că am pus bazele acestei facultăţi ţopăind într-un picior de bucurie. Pe urmă am văzut şi greutăţile”, povesteşte Conf. univ. dr. Corneliu Bucşa, primul decan al facultăţii sibiene.

Foşti studenţi, actuali colegi

Invenţie premiată cu medalia de aur şi premiul special al juriului de la Geneva

Reuniţi de prin toate colţurile ţării şi din străinătate, marea majoritate a primilor 78 de absolvenţi de studii universitare din cadrul facultăţii se află astăzi din nou la Sibiu pentru a primii medalii şi diplome omagiale, dar mai ales pentru a se revedea cu cei care le-au arătat calea. „Pe majoritatea studenţilor noştri din acei ani i-am găsit. Cu unii ne-a fost uşor, acum sunt colegi de-ai noştri la catedră, cu alţii ne-a fost mai greu, sunt plecaţi prin străinătate, dar foarte mulţi ne-au confirmat prezenţa la sărbătorirea a 20 de ani. Şi noi vrem să le arătăm acum recunoştiinţa pentru încrederea pe care ne-au arătat-o atunci, în acele momente” a declarat şi prof. univ. dr. Dumitru Batâr, actualul decan al Facultăţii de Ştiinţe din Sibiu. La adunarea festivală din Aula Magna a ULBS au luat parte absolvenţi din toate promoţiile de până acum.

„Teamă nu am avut, au avut alţii. A fost greu să convingem cadrele didactice să ni se alăture”, Corneliu Bucşa, primul decan al Facultăţii de Ştiinţe

2000 de studenţi după 20 de ani

Atât dascălii cât şi studenţii primei facultăţi din Sibiu de după căderea comunismului spun că exista oricând posibilitatea ca noua facultate să nu primească autorizare şi că toate demersurile lor ar fi fost doar pierdere de vreme. Cu toate acestea facultatea a crescut de la 78 de studenţi şi o mână de dascăli în primul an, la 2270 de studenţi şi 99 de cadre didactie astăzi.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite