Sibiu: Eliza Irina Penciu descreţeşte frunţile folosind tradiţia populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliza Penciu lucrează în cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra şi organizează team-buildinguri în care alungă stresul cu ajutorul tradiţiilor şi obiceiurilor populare.

Născută: 8 iulie 1978, Sibiu
Studii: Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu
Familie: necăsătorită

CITEŞTE ŞI:

Maria Mirela Moldor pictează „sfinţi frumoşi“

Ileana Cuciureanu este, de patru decenii, alături de elevii săi

Peste doar câteva zile, mai exact în data de 6 mai, Eliza împlineşte inci ani de când lucrează în cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra. A venit la muzeu pentru că aflase că există un post liber, iar de atunci nu trece zi în care să nu se simtă bine la serviciu şi să fie mulţumită de ceea ce face. „M-am angajat la Muzeu Astra pentru că era un post disponibil şi se organiza concurs. Era ceva legat de proiecte. Ţin minte şi acum că la interviul de angajare am făcut un proiect drăguţ prin care trebuia să atrag oameni în muzeu, de Crăciun şi în perioada sărbătorilor de iarnă. M-am gândit atunci să fac un proiect în care copiii îmbrăcaţi în haine tradiţionale să colinde casele din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi tradiţiile să devină vii. A plăcut şi domnului director idea mea şi de atunci lucrez în muzeu”, povesteşte Eliza.

În 2007 a făcut o descoperire

„În anul 2007 am descoperit un lucru nou la mine, ceva ce nu se învaţă la Facultatea de Istorie sau la altă facultate. Este vorba despre puterea mea de convingere asupra oamenilor” spune Eliza. A făcut această descoperire în 2007 după ce, pe adresa muzeului, a sosit prima solicitare de organizare de team-building-uri în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Mai mulţi angajaţi ai unei companii au dorit să petreacă mai mult timp liber în Dumbrava Sibiului, unde să înveţe câteva lucruri despre tradiţie şi în special despre olărit. Iar Eliza s-a ocupat de ei. Aşa s-au pus bazele unui serviciu specializat în cadrul muzeului care să se ocupe de astfel de activităţi. “Şi de atunci s-a dezvoltat idea, am început să vorbim cu tot mai mulţi meşteri populari care să ne înveţe. Am văzut că prinde”, mai spune Eliza Penciu. 

Florin Busuioc amfitrion

Astăzi Eliza se ocupă anual a de sute de angajaţi ai unor firme şi companii care vin să se distreze tradiţional. Pentru ei Eliza organizează ateliere de dansuri populare, tabere de olărit, de meşteşugărit, lecţii în aer liber şi diverse activităţi prin care se uită de grijile cotidiene. „Este foarte fain să îi vezi pe toţi, tineri şi bătrâni, dansând cu copiii de la grupul Căluşarii din Răşinari. Au fost oameni care nu mai voriau să plece de la dans”, spune Eliza. Într-unul din team-building-urile organizate pentru o companie mare amfitrion al întâlnirii a fost cunoscutul prezentator TV şi actor, Florin Bucuioc. “Un om foarte fain şi plăcut. O plăcere să lucrezi alături de el”, l-a caracterizat Eliza.

Planuri de viitor

Astăzi Eliza se gândeşte cum să facă să atragă mai mulţi sponsori pentru muzeu şi cum să diversifice oferta de distracţie. De la olărit s-a ajuns la impletit fibre vegetale, confecţionat păpuşi ecologice şi pictură pe sticlă. Totul, pe lângă jocul tradiţional de popice în aer liber, concursurile cu barca pe lac, proba de rezistenţă fizică – umplut butoiul cu apă, aruncatul potcoavei la ţintă sau fugăritul găinilor în ogradă. Sună distractiv, nu?

Întrebări şi răspunsuri

Ce fel de oameni vin în muzeu la team-building?

Oameni care în viaţa lor cotidiană sunt plictisiţi şi vor să se detaşeze de problemele şi grijile zilnice. Oameni care vor să creeze un cadru bun de comunicare interumană în interiorul firmei.

Ce reacţii ai avut după team-build-ingurile organizate de tine?

Întotdeauna am avut reacţii foarte faine şi un feed-back foarte pozitiv.

Cât contează Sibiul, oraşul, în atragerea turiştilor?

Contează foarte mult pentru că are o reputaţie pozitivă, dar în acelaşi timp contează şi modul de organizare al evenimentelor.

Ce-i place:

Îmi place să scriu despre mine. Este o metodă super tare de autocunoaştere, mă ajută foarte mult în tot ceea ce fac.

Ce nu-i place:

Nu-mi place prostia. Şi nici prejudecata. Nu suport oamenii încuiaţi la minte şi înguşti în viziune.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite