Sibiu: Corneliu Bucşa a pus bazele învăţământului academic modern în Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corneliu Bucşa este prodecan al Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” şi unul din fondatorii acestei facultăţi de succes.

CITEŞTE ŞI:

Întâlnire după 20 de ani la Facultatea de Ştiinţe

Născut: 22 martie 1949, Cluj-Napoca
Studii: doctorat Universitatea liberă din Bruxelles
Familie: căsătorit, doi copii

VIDEO - Roboţii sibieni vor să cucerească lumea

În Sibiu există în prezent peste 30.000 de studenţi, viitori specialişti în mai toate domeniile profesionale existente pe piaţă, făcând din oraş un mare centru universitar. Acest lucru este posibil mulţumită unor oameni precum Corneliu Bucşa, care în urmă cu 20 de ani, după căderea lui Ceauşescu, nu a stat pe gânduri şi a pus bazele învăţământului academic modern în România.

Sibian din 1972 

Deşi este născut în Cluj-Napoca, Corneliu Bucşa spune cu mândrie astăzi că este sibian prin adopţie. A venit aici în 1972 ca profesor şi nu s-a mai lăsat dus. Până la căderea comunismului şi-a văzut liniştit de carieră şi preocupările academice, pentru ca imediat după 1989, împreună cu alţi colegi dascăli, să demareze proiectul primei Facultăţi de Ştiinţe. Privind în urmă îşi aminteşte că şi-a asumat un risc foarte mare pentru că puţine lucruri erau sigure la vremea aceea în România, cu atât mai mult obţinerea tuturor aprobărilor de la Bucureşti pentru înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior. Ca să vă faceţi o idee, Universitatea „Lucian Blaga” şi-a căpătat numele abia cinci ani mai târziu.

Muncă de argumentare

Aviator, inventator şi inginer în devenire la 24 de ani

Pe lângă acte şi documente, unul dintre cele mai dificile lucruri pe care a trebuit să le facă a fost să convingă alţi dascăli că proiectul lui este unul de viitor şi că merită să i se alăture. „Mi-a fost foarte greu în anii aceia să conving pe mulţi să vină cadre didactie aici. Era vorba de nesiguranţa locului de muncă, ce garanţii le puteam oferi eu? Mulţi erau profesori la licee de prestigiu din Sibiu, aveau şi o reputaţie în oraş, a trebuit să fac foarte multă muncă de argumentare cu ei. Dar uite că a ieşit foarte bine!”, spune profesorul Bucşa. Alte eforturi deosebite au fost îndreptate către achiziţionarea de echipamente şi dotarea laboratoarelor. A fost nevoie de donaţii, apel la sprijin internaţional, însă fără astfel de dotări studiile nu erau posibile.

Studii complet noi

Un profesor de la Universitatea "Lucian Blaga" lucrează la revizuriea Constituţiei României

Specialist în zoologie şi ecologie, Corneliu Bucşa a adus în noua facultate şi specializări noi atunci, comune astăzi. Spre exemplu, Sibiul era într-o vreme unul din puţinele locuri unde se putea studia ecologia, o materie foarte  la modă astăzi. „În şcoala românească existau astfel de preocupări. Când am adus noi ecologia, la Universitatea Ovidius din Constanţa mai exista ceva similar. Ei erau pe ecologie marină iar noi pe ecologie terestră şi protecţia mediului. Astăzi se cer astfel de specialişti în orice primărie din ţară, în orice intreprindere trebuie să existe un compartiment de mediu. Şi pot să vă spun că la ora actuală la nivel de primării foarte multe sunt încă descoperite la acest capitol”, mai spune Corneliu Bucşa.

Privind în viitor Corneliu Bucşa crede cu tărie în noile generaţii. Au toate atuurile pentru a reuşi. “Tinerii din ziua de astăzi beneficiază de nişte oportunităţi extraordinare, la care noi nici nu visam acum 20 de ani”, spune profesorul sibian.

Ce-i place:

„Îmi place implementarea unui sistem democratic în cadrul unui mediu de muncă, aşa cum avea la Facultatea de Ştiinţe. Sunt aici matematicieni, psihologi, sociologi şi sportivi şi există o cooperare fără cusur”

Ce nu-i place:

„Nu-mi place modul cum se gândeşte aşa-zisa reformă în învăţământ. Văd o strategie fără viitor, nu există o linie foarte clară a acestei reforme”

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite