Sibiu: Constantin Borcan este profesionist de la 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele lui Constantin Borcan ar trebui trecut în dicţionar, la sinonime pentru cuvântul profesionist.

CITEŞTE ŞI:

Teatrul "Radu Stanca" s-a calificat în Champions League

Născut: 26 noiembrie 1951
Studii: Academia Militară Bucureşti, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Transmisiuni Sibiu
Familie: căsătorit

Constantin Borcan crede cu tărie că secolul XXI este unul al învăţării continue şi se îngrijeşte în fiecare zi de acest lucru. A plecat la 14 ani de acasă şi încă de atunci a înţeles că dacă nu eşti foarte serios în absolut tot ceea ce faci nu poţi avea succes pe toate planurile. Născut într-o familie mare, Constantin şi-a petrecut copilăria în Victoria, judeţul Braşov. Când a terminat şcoala primară a luat poate cea mai importantă decizie din viaţa lui: să urmeze cariera militară. „Am fost oarecum influenţat de doi colegi care avea nişte neamuri în domeniul militar. Am stat şi m-am gândit pe ce drum să pornesc şi am ales o formă de carieră care să îmi asigure libertate şi pe baza căreia să fiu pe picioarele mele. De la 14 ani am plecat în chirie la Bucureşti, la liceu, şi mai departe am ales cariera militară. Crescând de la 14 ani în aceste condiţii, munca şi profesionalismul mi-au intrat în sânge”, povesteşte Constantin Borcan.

30 de ani în armată


Din 1975 şi până în 2005 Constantin Borcan şi-a croit drum prin Armata Română cu seriozitate şi profesionalism. De la funcţia de commandant subunităţi  elevi în Şcoala de Ofiţeri Activi Transmisiuni până la cea de şef de stat major la Târgu Jiu sau ce ade şef al Secţiei de studii şi cercetare aplicativă  în Şcoala de Aplicaţie pentru Transmisiuni, Constantin a văzut şi luat parte la transformarea Armatei Române înainte şi după Revoluţie. “Îmi amintesc prima jumătate de an la Şcoala Militară, ând m-am adaptat foarte greu regimului militar. După care, parcă mi-a intrat în sânge”, spune Constantin. Revoluţia l-a prins departe de Sibiu dar încet, încet, i-a adus şi reabilitarea unei nedreptăţi. “În 1987 când eram la Olimpiada Trnsmisiunilor pe ţară, în urma unei trageri s-a pierdut la Sibiu un pistol. Eu eram plecat din oraş dar cum era şi şef de garnizoană, necazul s-a abătut asupra mea. Am fost mutat la Garnizoana de la Râşnov, unde m-a şi prins Revoluţia. Am ţinut să revin apoi la Sibiu, din orgoliu. Simţeam că plecasem cu o cismă în fund”, povesteşte Constantin. Câţiva ani mai târziu onoarea lui a fost reabilitată şi s-a întors la Sibiu, de unde a şi ieşit la pensie în 2005.

Studii peste studii

Ieşirea din Armată nu a însemnat pentru domnul Borcan şi retragerea la pensie. Cursurile opţionale şi personale făcute în timpul Armatei i-au deschis apetitul pentru noi meserii şi noi provocări. Aşa se face că din 2005 a fost director de vânzări şi marketing la mai multe companii din Sibiu, broker la Banca Carpatica, a lucrat în mass-media iar în present este director de vânzări la o mare firmă de catering din oraş. “Forma de învăţămând din afara spaţiului militar a fost un nou început pentru mine. La un curs ştiu că am făcut în trei zile cât la altele în trei luni. Consider că este foarte bine să ai permanent un job secundar, care să îţi permit bascularea, să poţi evolua”, mai spune Constantin Borcan

Întrebări şi răspunsuri:

Cum s-a schimbat Armata Română în cei 30 de ani petrecuţi în cadrul ei? Cum se vedea ea acum?

Avea părţile ei bune, avea şi exagerări, care ţine în mod clar de communism. Luate una peste alta, dacă mă gândesc la instruirea mea de atunci şi condiţiile oferite, pot să spun că era un mare plus. Sunt lucruri care acum lipsesc.

Cum s-a simţit democraţia în cadrul Armatei?

În trecut era altceva însă acum pot să afirm cu sinceritate că democraţia, chiar şi în armată este prost înţeleasă de multe ori.

Ce-i place:

Îmi place foarte mult să citesc şi în principal elemente de formare profesională. În ficare zi aflu lucruri noi care îmi folosesc şi mă ajută. Citesc cărţi de marketing, managementul afacerilor, leadership.

Ce nu-i place:

Constantin nu este mulţumit de starea socială a ţării. „După 20 de ani visul că societatea se transformă se şterge încet”.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite