Interzis la fumat de peste 60 de ani la intrarea în defileul Oltului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotărârea adunării obsteşti  din Boiţa prin care fumatul  este interzis are mari şanse să fie adopătată din nou în prezent. Plăcuţele prin care fumatul în comună este oprit dăinuesc de mai bine de 60 de ani în localitate.

CITIŢI ŞI:

Prostituţie cu minore la masaj erotic. Patronul a fost arestat (VIDEO)

Un zid de peste 10 metri a căzut din cauza vântului în Centrul Istoric

Tragedia care a lovit comunitatea din localitatea care pare că se uneşte cu muntele, chiar la intrarea pe defileul Oltului la graniţa dintre Ardeal şi Oltenia a dus la aceea vreme la luarea unei decizii care uimeşte şi în zilele noastre. Totul s-a întâmplat mai exact în 1948, după ce un incendiu devastator, a ras de pe faţa pământului aproape 80 de gospodării din comună.

Plăcuţele cu fumatul interzis uimesc şi azi trecătorii prin Boiţa. Foto: Dragoş Popescu

Chiar dacă mai sunt puţini, bătrânii satului îşi mai amintesc şi acum cu precizie isprava unui copil lăsat nesupravegheat de părinţi şi a dus de atunci la interzicerea fumatului în localitate. „În acea vreme, treceau trupele sovietice prin localitate, dar şi cele româneşti, iar copilul a văzut cum soldaţii îşi făceau porumb copt. A adunat paie şi le-a dat foc, iar apoi a mers şi a spus mamei că a făcut şi el un foc la fel de mare”, îşi aminteşte Ion Drăguş, un localnic de 88 de ani. Focul s-a întins rapid, datorită vântului ce suflă şi acum cu putere aproape în fiecare zi în localitate, şi astfel, întreaga stradă Tălmăcel a ars. Peisajul descris de localnici este unul parcă deprins din filmele de groază. „O femeie ce născuse în noaptea dinaintea incendiului, a pierit îalături de pruncul abia venit pe lume şi de încă o copilă de 3 ani şi mama acesteia” îşi aduce aminte bătrânul Drăguş în timp ce scapă un oftat în colţul gurii.

Fumatul strict interzis în comună
Efectul incediului în care au fost mistuite 73 de gospodări a fost şi motiv pentru primarul de atunci, să pună în aplicare hotărâre adoptată de adunarea obştască, un fel de consiliul local al zilelor noastre, decizie păstrată până astăzi. Tăbliţele, pe care scrie  „Fumatul strict interzis prin comună”, au fost montate pe clădiri din comună, iar sătenilor le era interzis să fumeze în localitate.  „Pe acea vreme erau juraţi. Când bătea vântul cu putere, aceştia verificau fiecare curte, dacă are cibărul cu apă pregătit, în caz de incendiu”, mai povesteşte Ion  Drăguş.

image

Copilul din cauza căruia au ars zecile de case din comună şi ajuns acum la vârsta 75 de ani, nu vrea să îşi amintească de păţania din copilărie. „Nu îmi amintesc nimic. A fost foc, dar nu mai ştiu nimic. Întrebaţi pe alţi oameni nu pe mine”, a spus Nicolae Grecu.

Hotărâre reactivată

Primarul actual, Nicolae Mohor susţine se gândeşte la modul cel mai serios ca pe viitor, o astfel de hotărâre să fie introdusă pe ordinea de zi a sedinţei de consiliu local. „M-am gândit de multe ori la reintroducerea acestei hotărâri. Vrem să consultăm populaţia în prelabil şi analizăm bine chestiunea”, spune edilul Boiţei, Nicolae Mohor.

Plăcuţele cu fumatul interzis uimesc şi azi trecătorii prin Boiţa. Foto: Dragoş Popescu
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite