Sibiu: Chanthy Someta a lăsat Cambodgia pentru a studia la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chanthy Someta vine din Cambodgia şi este student în Cadrul Universităţii „Lucian Blaga”. După ce termină studiile aici vrea să se întoarcă acasă şi să spună mându că a studiat la Sibiu.

CITEŞTE ŞI:

Universitatea „Lucian Blaga” în proiect de 5,5 milioane de euro pentru studenţii din străinătate

Născut: 27 septembrie 1987
Studii: student Facultatea de Ştiinţe din Sibiu
Familie: Necăsătorit

Chanthy Someta a ajuns la Sibiu la studii în urmă cu şase luni mulţumită EMMA. EMMA nu este o domnişoară, aşa cum v-aţi putea aştepta, ci programul internaţional Erasmus Mundus Mobility with Asia, pe care îl susţine în premieră Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi care a adus până în prezent zeci de studenţi din Asia la Sibiu. Chanthy a aflat în Cambodgia de acest program şi a aplicat imediat, fără regrete. Dimpotrivă, cu emoţii mari. „Mai întâi am văzut broşura care cirula între noi în şcoală şi mi s-a părut interesant. Nu doar faptul că aş fi putut studia în Europa ci întreg programul mi s-a părut interesant. Şi nu am fost singurul. A fost chiar puţin cam dificil să ajung aici pentru că foarte multă lume a aplicat în Cambodgia la acest program, fiind pentru prima oară când se desfăşura între ţara mea şi România. Concurenţa a fost mare, am avut foarte mulţi contracandidaţi, dar sunt fericit că am reuşit să ajung aici”, povesteşte Chanthy.

Cursuri în engleză şi română

Deşi nu este puţin lucru să traversezi tot globul pământesc şi să studiezi într-o ţară şi o cultură complet nouă, Chanthy spune că atât colegii cât mai ales profesorii de la ULBS îl ajută în fiecare zi şi nu este deloc dificil pentru el să se adapteze şi să se concentreze asupra studiilor. „Uitaţi, ca să vă dau un exemplu, la cursuri am profesori care predau atât în română cât şi în engleză. Sunt profesori care special pentru mine şi colegii mei pregătesc cursurile în limba engleză astfel încât să-mi fie mai uşor mie. Iar în acela cazuri în care profesorii au cursurile doar în română, colegii mei vin să studiem împreună şi îmi traduc ei astfel încât pot să spun că nu am nicio problemă. Dimpotrivă, în paralel mi-am îmbunătăţit şi limbile străine pe care le cunosc”, spune Chanthy Someta.

Un profesor de la Universitatea "Lucian Blaga" lucrează la revizuriea Constituţiei României

Vrea să continuie studiile

Chanthy Someta se află de şase luni la Sibiu şi va mai sta încă un an şi jumătate. Deşi poate părea departe în viitor, studentul cambodgian s-a gândit încă de pe acum ce va face atunci. Este decis să mai rămână o perioadă la Sibiu pentru a-şi finaliza pregătirea academică şi abia apoi vrea să se întoarcă acasă. „Cu siguranţă voi aplica în continuare pentru a rămâne aici. Îmi place foarte mult şi sunt foarte încântat de Universitatea „Lucain Blaga”. Abia apoi mă voi întoarce în Cambodgia unde vreau să pun în practică tot ce învăţ aici şi să îmi ajut ţara cum ştiu eu mai bine”, spune Chanthy.

Invenţie premiată cu medalia de aur şi premiul special al juriului de la Geneva

România pe primul loc

Când a aplicat pentru programul Erasmus Mundus Mobility with Asia Chanthy a trebuit să menţioneze în formular trei ţări în care ar vrea să studieze. Iată care au fost acelea, în ordinea importanţei din punctul lui de vedere: România, Germania şi Olanda. „Nu am stat nicio clipă să mă gândesc dacă ar trebui să pun România şi ULBS printre ultimele opţiuni. Am fost sigur din primul moment de alegere”, mai spune studentul cambodgian de la Universitatea sibiană.

Ce au zis cei din familia ta când le-ai spus că vei pleca la studii în România?

Părinţii şi prietenii mei s-au bucurat foarte mult, au fost fericiţi. Sora mea, care este în Australia m-a susţinut cel mai mult. Mi-a spus că România este o ţară frumoasă şi cu o reputaţie foarte bună în ceea ce priveşte studiile şi nivelul academic. Mi-a spus să merg fără griji. A avut dreptate.

Care a prima impresie când ai pus piciorul în Sibiu?

Trebuie să vă puneţi în locul meu. Să străbaţi atâta drum, dintr-un loc complet diferit şi să ajungi într-o ţară complet nouă şi cu o cultură complet nouă. Primul lucru care m-a impresionat a fost arhitectura oraşului şi casele. Sunt incredibil de frumoase.

Ce-i place:

În timpul liber pe care îl am îmi place mult să merg la înot. Sunt un înotător înnăscut. Şi îmi mai place să merg să joc fotbal cu colegii în Parcul Subarini.

Nu-i place:

Deşi toată lumea m-ar ajuta la orice oră din zi şi din noapte, nu îmi place că încă mai văd oameni închişi în ei, foarte puţin comunicativi. Nu spun că aş vrea să mă ajute pe mine, dar îi văd aşa închişi în ei.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite