VIDEO - Sibianul care a convins Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene că taxa auto este ilegală a câştigat procesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Sibiu a hotărât astăzi că Ioan Tatu trebuie să primească înapoi taxa de 7.595 de lei, actualizată în funcţie de inflaţie, Administraţia Finanţelor Publice şi Administraţia Fondului pentru Mediu fiind obligate de asemenea la plata unor cheltuieli de judecată de 15.877 de lei.

Citiţi şi:

Un sibian a convins Curtea de Justiţiei a Comunităţilor Europene că taxa de primă înmatriculare este ilegală

Potrivit deciziei pronunţate astăzi, instanţa „respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocate de pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu. Respinge excepţia lipsei capacităţii procesual-pasive a Administraţiei Finanţelor Publice a Municipiului Sibiu. Admite acţiunea în contencios administrativ formulată şi precizată de către reclamantul Tatu Ioan în contradictoriu cu pârâtele Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu”.

Taxă, dobânzi şi cheltuieli de judecată

Prin decizia de astăzi, Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu sunt oblşigate să-i restituie lui Ioan Tatu cei 7.595 lei plătiţi pentru taxa de poluare, sumă  actualizată în funcţie de rata inflaţiei de la data de 29 octombrie 2008, data cererii de restituire, şi până la data plăţii efective.

De asemenea, cele două instituţii mai sunt obligate „la plata către reclamant a dobânzii legale în cuantumul prevăzut de articolul 124 Cod de Procedură Fiscală, pentru suma de 7.595 de lei de la data cererii de restituire, 29 octombrie 2008, şi până la data plăţii efective”.

Cele două instituţii mai au de achitat şi 15.877 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată. 
Hotărârea Tribunalului Sibiu de astăzi poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la primirea ei de către părţi.

„Este o victorie scontată”

Ioan Tatu nu a fost prezent astăzi în sala de judecată, fiind plecat din ţară, însă avocatul său, Dragoş Târşia, spune că este o victorie pe care o aşteptau.

„Este o victorie scontată, am aşteptat-o cu mare ardoare, am fost convinşi că vom putea obţine după ce se va pronunţa Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cauza Tatu”, a spus Târşia, care se aşteaptă ca Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu să facă recurs.

Dreptate la Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene

Ioan Tatu şi-a cumpărat în iulie 2008 o maşină second-hand din Germania, cu preţul de 6.600 de euro. Vehiculul avea o capacitate cilindrică de 2.155 de centimetri cubi şi standard de poluare Euro 2, fiind fabricat în 1997, an în care a şi fost înscris în Germania. Pentru a-şi putea înmatricula maşina în România, barbatul a trebuit sa platească o taxă de poluare de 7.595 de lei.

Întrucât a considerat că taxa este contrară normelor europene, bărbatul a căutat să-şi recupereze banii. A deschis pe rolul Tribunalului Sibiu un proces, iar instanţa sibiană a cerut punctul de vedere al Curtii de Justiţie a Comunităţilor Europene. Aceasta a decis că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.

În prezent, la Tribunalul Sibiu peste 450 de sibieni au deschis acţiuni în instanţă pentru recuperarea taxei auto.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite