Un sibian a convins Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene că taxa de primă înmatriculare este ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce şi-a cumpărat o maşină pentru care a trebuit să achite aproape două mii de euro taxă de primă înmatriculare, Ioan Tatu a decis să deschidă un proces. Acum a convins Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene că taxa de primă înmatriculare este ilegală şi aşteaptă să îi fie restituiţi banii.



Sibianul Ioan Tatu şi-a cumpărat în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania, cu preţul de 6.600 de euro. Vehiculul avea o capacitate cilindrică de 2.155 de centimetri cubi şi standard de poluare Euro 2, fiind fabricat în 1997, an în care a şi fost înscris în Germania. Pentru a-şi putea înmatricula maşina în România, bărbatul a trebuit să plătească o taxă de poluare de 7.595 de lei.

Întrucât a considerat că taxa este contrară normelor europene, bărbatul a căutat să-şi recupereze banii. A deschis, pe rolul Tribunalului Sibiu un proces, iar instanţa sibiană a cerut punctul de vedere al Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene. „M-a bucurat tare mult de vestea pe care am primit-o astăzi. Am aşteptat mult, dar a meritat. Sunt bani munciţi şi cred că a meritat să aştept. Am plătit atunci o taxă de aproape două mii de euro, la vremea aceea. Mi se pare aberant să achităm la început o taxă de acest gen, taxa de poluare poate fi întrodusă în combustibil, dar mi se pare aberant să dai o sumă aşa mare de bani la început. Poate îmi tamponez maşina şi eu am plătit atâţia bani înainte de a face vreun kilometru cu ea”, spune Ioan Tatu.


El şi-a susţinut acţiunea în instanţă pe aceea că taxa este aplicată numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu şi celorlalte maşini second-hand deja înregistrate în România şi revândute.


Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a decis că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României. Avocatul sibianului consideră că statul român ar trebui să ia măsuri rapide în ceea ce priveşte ordonanţa 50 din 2008. „ Decizia produce efecte pentru toate persoanele ce au achitat o taxă de poluare. Toate persoanele au reale şanse de succes, să obţină restituirea sumei de bani cu dobânda aferentă. Chiar şi cei ce au formulat acţiuni în instanţă vor avea câştig de cauză. România va trebui să dea banii înapoi, iar acest lucru ar trebui să fie reglementat tocmai printr-o ordonanţă de urgenţă care să prevadă restituirea banilor”, spune Dragoş Târşia, avocatul lui Ioan Tatu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite