Sarmalele şi ciorba cu tarhon, „vedetele“ Crăciunului, la sibieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele sibienilor
Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele sibienilor

Pregătite după reţetele tradiţionale, cele două produse sunt nelipsite de pe masa de Cărciun. Platourile ţărăneşti, cu preparate din carne de porc, murăturile, cozonacul sau hencleşul, alături de ţuică de casă şi vin, vor completa meniul din ziua Naşterii Domnului.

CITIŢI ŞI:

Ce poţi face de Crăciun în Sibiu

Vezi programul hipermarketurilor din Sibiu, de sărbători

Cum circulă autobuzele în Sibiu şi spre Păltiniş de Sărbători

În casele sibienilor, pregătirile sunt în toi, pentru masa de Crăciun. După zeci de zile de post, gospodinele şi bucătarii pun la punct ultimele detalii, pentru a avea o masă cât mai îmbelşugată. Şi cum sărbătorile de iarnă nu au niciun farmec, dacă pe masă nu există un platou cu tradiţionalele sarmale, oalele clocotesc în mai toate casele, răspândind un miros îmbietor.

Afumătura, baza pentru sarmale
Nicu Boroş lucrează ca bucătar de 11 ani şi nici nu concepe ca, pentru masa de Crăciun, să nu gătească bunătăţile în foi de varză. Le pregăteşte de fiecare dată cu o zi sau două înainte de sărbătoarea Crăciunului şi îşi încântă familia şi invitaţii, în zilele de sărbătoare. Şi pentru ca preparatul să fie cu adevărat delicios, sibianul foloseşte de ani buni aceeaşi reţetă. Secretul, spune acesta, stă în pieptul sau coasta afumată, de porc, care dau un gust aparte produsului final. „ Iarna, sarmalele se fac puţin mai grase, mai consistente decât vara. Tocmai de aceea, afumătura este cea care îi oferă gustul deosebit şi nu poate lipsi“, explică bucătarul. În plus, foloseşte de fiecare dată cimbru, un ingredient nelipsit în Ardeal.

image

„ Sarmalele se fac din carne tocată de porc, cu orez puţin fiert, sare şi piper, dar şi cimbru, care îi oferă o aromă deosebită. În plus, iarna folosim varza murată, spre deosebire de anotimpul cald, când sarmalele sunt făcute cu varză dulce“, adaugă Nicu Boroş. Întotdeauna, sarmalele tradiţionale ardeleneşti se servesc cu mămăliguţă caldă şi smântănă.

Tarhonul, nelipsit la cirobe
Un preparat cu totul special este şi ciorba ardelenească de porc, cu tarhon, un ingredient de care gospodinele din Mărginimea Sibiului nu se pot lipsi. „ Ciorba se face cu legume şi afumătură de porc, i se face o dresătură din gălbenuş cu smântână, iar apoi se adaugă nelipsitul tarhon, ţinut în oţet, care îi dă un gust deosebit“, spune Norica Gligorea, din Gura Râului. 

Pregatirile pentru Craciun sunt pe ultima suta de metri

Şi cum nici desertul nu poate lipsi, gospodinele au făcut astăzi cozonaci cu nucă şi rahat, dar şi multe prăjituri, toate coapte în casă. „ În plus, eu fac întotdeauna o plăcintă după o reţetă proprie, cu multă brânză, mere, migdale şi stafide“, adaugă Norica Gligorea. Toate preparatele sunt însoţite de ţuică sau vin de casă.



Hencleşul, produs împrumutat
Preparat de origine săsească, hencleşul şi-a făcut de mult timp loc şi în casele sibienilor, alături de cozoncul tradiţional. Acum, apare pe mesele sibienilor la mai toate sărbătorile şi îi impresionează de fiecare dată pe turiştii care vizitează Mârginimea. „Produsul se pregăteşte cu alelaşi aluat ca şi la cozonac, împachetat cu unt, peste care se întinde brânză de vaci, amestecată cu ou şi multe stafide. Peste compoziţie se adaugă încă o foaie, după care preparatul este lăast aproximativ 45 de minute la cuptor, la 170 de grade. Are un gust deosebit şi extre extreme de apreciat, mai ales de turiştii care ajung din alte zone“, explică Norica Gligorea.

„Mâncarea tradiţională dă un farmec aparte sărbătorilor de iarnă“, Norica Gligorea, gospodină.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite