SIBIU: A-nceput de ieri să cadă, câte-o cărămidă, acum a stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cum a început să se încălzească vremea, infiltraţiile de apă au făcut ca bucăţi din zidul istoric al Sibiului să se desprindă. Zona din faţa Teatrului Naţional “Radu Stanca” a fost delimitată pentru a proteja trecătorii de eventuale cărămizi căzute.

Dosarul Sibiului pentru UNESCO, gata cel mai devreme la anul

Primăria Sibiu ne învaţă cum să întreţinem acoperişurile clădirilor istorice

Situaţia îngrijorează foarte serios specialiştii în domeniu, aceştia atrăgând atenţia asupra valorii istorice inestimabile a vechiului zid ce străjuia odată Cetatea Sibiului. „Ultima restaurare a incintelor fortificate ale Sibiului a avut loc spre sfârşitul anilor 1960, sub regimul comunist, a cărui aşa-zisă "grijă" pentru monumentele istorice este cunoscută. Faptul că astazi ne confruntăm cu o astfel de problemă vine din neacţiunea, până în prezent, a autorităţilor abilitate ale administraţiei locale dar şi a celei guvernamentale în protejarea acestor ziduri. Cu ocazia anului 2007 în Sibiu au fost cel puţin renovate fortificaţiile şi monumentele singulare ale Sibiului, mai puţin acest ansamblu, ce la prima vedere pare trainic şi fără a necesita o restaurare”, a declarat istoricul Răzvan Pop.



De partea cealaltă, autorităţile locale spun că sunt la curent cu problema apărută recent şi că în viitorul apropiat o echipă de specialişti va interveni asupra zidului. "Defecţiunile sunt rezultatul infiltraţiilor de apă care au rezultat în urma sezonului rece. Inspectorii municipalităţii au delimitat zona şi urmează să se intervină pentru executarea unor lucrări de reparaţii", a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al primăriei Sibiu. Până atunci, nu vă apopiaţi prea mult de zid!

image
image

Bucăţile de cărămidă căzute recent fac parte din cea de-a treia centură de fortificaţii a Sibiului, construită în secolul XIV şi întărită un secol mai târziu pentru a face faţă atacurilor turceşti din anii 1432, 1438 şi 1442. La o aruncătură de băţ de zona afectată există monumentul ridicat în 1828 cu ocazia vizitei imparatului Francisc I la Sibiu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite