Risc maxim de avalanşe în Munţii Făgăraş!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au anunţat, joi, că riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este de gradul cinci, iar reprezentanţii Salvamont le cer turiştilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în aceste zone.

CITEŞTE ŞI:

Zăpadă din plin pe pârtiile de schi din judeţul Sibiu (FOTO)

Potrivit Centrului meteorologic regional Transilvania Sud Sibiu, riscul producerii de avalanşe, în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, a atins maximul posibil, gradul cinci - risc foarte mare.

"În Munţii Făgăraş stratul de zăpadă este extrem de instabil, prezentând la suprafaţă aproximativ 80 de centimetri de zăpadă proaspătă. În profunzime, se menţin straturile cu rezistenţă scăzută. Instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată. Chiar şi pe pantele puţin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanşe de mari, adesea chiar de foarte mari dimensiuni", se arată în avertizarea meteorologilor postată, joi, pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Potrivit sursei citate, cantitatea de precipitaţii căzută, în ultimele 24 de ore, la Bâlea Lac este de 52 de litri pe metru pătrat.

Meteorologii avertizează că aceeaşi instabilitate a stratului de zăpadă se înregistrează şi în Munţii Bucegi.

"Cantităţile de zăpadă căzute, în ultimele 48 de ore, în masivul Bucegi sunt de aproximativ 30-40 de litri pe metru pătrat, dar zăpada a fost spulberată de vânt şi transportată pe văi. Deşi stratul de zăpadă proaspătă măsurat, de exemplu, la staţia Vârful Omu nu a crescut foarte mult, zăpada este acumulată pe văi unde poate depăşi, pe alocuri, doi metri. Avalanşele generate în stratul de suprafaţă pot disloca cu usurinţă şi plăcile de vânt aflate în profunzime, ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni foarte mari", se mai arată în avertizarea meteorologilor.

Potrivit şefului Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, riscul producerii de avalanşe, cel puţin în Masivul Făgăraş, nu a mai fost de gradul cinci, din anul 2008.

"Risc de gradul cinci înseamnă că, în orice moment, se pot produce avalanşe de mari dimensiuni, chiar şi fără trecerea turiştilor sau a schiorilor prin zonă. Pentru prevenirea accidentelor montane, solicităm turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraş şi, de asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Adrian David.

Potrivit acestuia, turiştii care urcă la munte ar trebui să aibă asupra lor echipament specific perioadei de iarnă şi echipament de salvare din avalanşă (sondă de avalanşe, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă).

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite