Primăvara, anotimpul sinuciderilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri sibieni au decis să îşi pună capăt zilelor în ultimele două săptămâni. Psihologii spun că există studii conform cărora persoanele sunt predispuse la suicid în anotimpul de primăvară.

CITIŢI ŞI

S-a sinucis din dragoste

Un tânăr de 20 de ani s-a spânzurat, din prea multă iubire

Cei doi adolescenţi, unul de 20, celălalt de 24 de ani, s-au spânzurat, într-un moment de rătăcire, iar neîmplinirea în dragoste pare a fi cauza care i-a determinat să recurgă la acest gest necugetat.

Rafael Iftimie ar fi trebuit să împlinească 21 de ani, exact când  familia, rudele şi prietenii îi plângeau la căpătâi. Şi-a pus ştreangul de gât, spun cunoscuţii, pentru că dragostea nu îi era împărtăşită. Se despărţise de iubita lui şi a considerat că nu poate continua aşa. Fapta băiatului a fost descoperită de părinţi, iar aceştia au chemat imediat o ambulanţă. În zadar medicii au făcut eforturi, pentru că, la spital, la câteva ore, Rafael şi-a dat ultima suflare.

În urmă cu doar trei zile, Marius Berghea, un tânăr de 24 de ani şi-a pus capăt zilelor, în acelaşi mod.Sibianul s-a spânzurat într-o clădire părăsită din localitatea Avrig şi a fost descoperit de trecători. Tânărul abia împlinise 24 de ani, dar, zilele trecute, ceva l-a determinat să îşi încheie socotelile cu viaţa. Apropiaţii cred că tot din cauza unei decepţii în dragoste. Când a fost găsit, a fost solicitată intervenţia unui echipaj SMURD. Medicii au încercat să îl resusciteze pe băiat mai bine de 30 de minute, dar totul a fost în zadar.

Ce spun psihologii?
Potrivit psihologilor,studiile de specialitate arată că există o strânsă legătură între numărul crescut al sinuciderilor şi începutul primăverii. „La fel ca în preajma sărbătorilor de iarnă, când, din punct de vedere psiho-emoţional, se acutizează sentimentul de singurătate,  la începutul primăverii, creşterea bruscă a zilei poate să declanseze anumite dezechilibre la nivelul organismului, ce determină gesturi disperate, precum sinuciderea“, explică Aniela Minu, psiholog clinician.

Potrivit acesteia, sinuciderile apar pe fondul unei depresii cunoscute sau nu şi arată vulnerabilitatea emoţională a tinerilor şi dezechilibrul acestora. „Când ne ratăm şansele de a lupta cu existenţa, cu problemele, provocările şi frustrările ei, când nu mai găsim resurse pentru a ne continua drumul, când nu mai rezistăm presiunii exercitate de stres, ne lăsăm copleşiţi de convingeri iraţionale , refuzăm să mai trăim, nu mai alegem viaţa“, a completat Aniela Minu. Potrivit studiilor, bărbaţii sunt mai predispuşi la astfel de gesturi.

Sinuciderile din dragoste în rândul tinerilor vin ca un gest demonstrativ, care să marcheze cât de mare a fost dragostea pentru persoana iubită“, spune Aniela Minu, , psiholog clinician şi psihoterapeut.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite