Primăria Sibiu ne învaţă cum să întreţinem acoperişurile clădirilor istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Sibiu alături de Fundaţia Heritas a iniţiat campania de informare cu titlul „Reabilitarea centrului istoric – Împreună protejăm patrimoniul construit al Sibiului”.

CITIŢI ŞI:

Campanie de informare „Reabilitarea centrului istoric – Împreună protejăm patrimoniul construit al Sibiului!”

Primăria demarează campania „Reabilitarea Centrului Istoric Sibiu”

Aprobare de la ADR pentru trei proiecte de 2,15 milioane euro pentru primăria Sibiu

Una dintre imaginile care au consacrat Sibiul în ochii vizitatorilor este peisajul acoperişurilor istorice. Ţiglele solzi, lucarnele semi-circulare, cunoscute mai de grabă sub numele „ochii Sibiului”, coşurile de fum cu „cocoşii” metalici, toate acestea au fost fotografiate de mii de ori şi au ajuns în toate colţurile lumii, purtate de camerele foto ale celor care au trecut prin urba noastră. Imaginea este deosebită şi foarte valoroasă, dar dincolo de acest aspect, de sute de ani acoperişurile frumoase şi bine întreţinute ale Sibiului protejează eficient casele împotriva ploilor şi zăpezilor. Iar o învelitoare bine întreţinută înseamnă o şarpantă (structura de lemn a acoperişului, care susţine învelitoarea de ţiglă) sănătoasă. „Ca orice peisaj şi cel al acoperişurilor este expus ploilor, zăpezilor, vântului şi îngheţuilui.  Cetăţenii Sibiului, locuitori ai Centrului Istoric şi nu numai ar trebui să conştientizeze ca e bine ca în fiecare primăvară şi toamnă să facă o ferificare amănunţită a ţiglelor pentru a sta fără griji atunci când afără plouă, fiindcă e ştiut: micile defecţiuni ale învelitorilor, neglijate mai mult timp se extind repede chiar şi la elemente ale structurii clădirii. Aşadar o întreţinere constantă a proprietăţii menţine cheltuielile scăzute şi păstrează, sau chiar creşte valoarea ei” se arată în manualul pus la punct de primărie.

Defectele mici pot conduce la o degradare accentuată
Dearece această campanie are şi un rol educativ, primăria vă sfătuieşte să reduceţi cheltuielile, intervenind cu mici reparaţii şi întreţinere curentă, înainte de a fi prea târziu. „Refolosirea materialelor vechi, aflate în stare bună costă mult mai puţin decât achiziţionarea unora noi.

E suficientă lipsa câtorva ţigle, mortar desprins, laţi curbaţi, sau rupţi pentru ca apa să se infiltreze şi să provoace în timp putregai şi atacuri ale dăunătorilor la şarpantă, umezeală a planşeului podului, urmată de degradări ale acestuia, umezeală în zidărie şi câte şi mai câte probleme mici, sau mari. Pentru a evita toate aceste lucruri, acţionaţi din timp! Verificaţi dacă sunt ţigle lipsă, mortar „mâncat”, jgheaburi sau alte piese din tablă defecte şi purcedeţi de urgenţă la reparaţii. Cetăţenii trebuie să ţină cont de calitatea reparaţiei.  Durabilitatea învelitorii este determinată în principal de calitatea materialului folosit. Impermeabilitatea suprafaţei şi rezistenţa la spargere sunt criterii importante, iar integritatea materialului vechi, recuperat, reduce considerabil costurile. Recuperarea şipcilor şi a asterealei este de asemenea recomandată, pentru că lemnul acestora este uscat complet pe cale naturală, spre deosebire de lemnul nou. Odată cu refacerea unui acoperiş este idicată şi aplicarea unui tratament de protecţie a lemnului” se mai arată în informarea municipalităţii.

Fiecare acoperiş este unic

Diversitatea formelor de acopriş, specifice pentru fiecare casă în parte, rezultă din varietatea tipurilor de şarpantă. Păstrarea aspectului tipic al acoperişurilor, un principiu al protejării monumentelor istorice, presupune consolidarea durabilă şi implicit păstrarea configuraţiei şarpantelor, adeseori  vechi de câteva secole.Pentru toate reparaţiile la structurile portante este nevoie de consultanţă, oferită de către un specialist, care pentru început va elabora releveul degradărilor. Tehnicile de construcţie actuale oferă o soluţie adecvată pentru fiecare dintre problemele care se pot ivi la şarpanta unui acoperiş istoric, iar în orice situaţie este de preferat refacerea sa integrală.

În plus, conform Regulamentului Local de Urbanism pentru Centrul Istoric, cetăţenii trebuie să ştie că la construcţiile monument istoric nu se admit mansardări, dacă acestea nu au existat anterior. La unele case din zonele protejate, case care nu sunt monument istoric, se poate accepta mansardarea doar în anumite condiţii. Toate aceste regului pot fi găsite în Regulamentul Local de Urbanism pentru Centrul Istoric, pe site-ul Primăriei, la secţiunea „Urbanism”.Cei interesaţi pot afla mai multe detalii sau pot primi consultanţă la Primăria Municipiului Sibiu sau la Fundaţia Heritas.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite