Prima clădire a arhivelor din România pune în pericol sibienii (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima clădire din România construită special ca sediu pentru arhivele statului, cea din Sibiu, se află într-o avansată stare de degradare. Conducerea instituţiei a ajuns în situaţia de a chema pompierii pentru a dărâma controlat mici bucăţi din acoperiş, pentru a nu afecta trecătorii.

CITEŞTE ŞI:

SIBIU: A-nceput de ieri să cadă, câte-o cărămidă, acum a stat

Primăria ne învaţă cum să întreţinem coşurile de fum, gheaburile şi burlanele în centrul istoric

Zeci de metri pătraţi de tencuială zac prăbuşiţi, la marginea zidurilor ridicate la 1923. Asta în vreme ce sibienii pot vedea din stradă ce se află în podul instituţiei, printr-o gaură uraşă apărută chiar deasupra intrării principale. Aflată la câţiva metri de Piaţa Mare, sediul Arhivelor din Sibiu arată ca după bombardament, fiind una dintre cele mai degradate clădiri din centrul istoric al Sibiului. În mod evident, problema este cunoscută şi de conducerea instituţiei, care a tot făcut apeluri la superiori însă fără vreun succes în ultimii zece ani.

image

“Starea fizică a clădirii este degradată şi degradantă! Ca imagine ea nu ne face cinste absolut deloc. Nu face o impresie bună nici pentru oraş, fiind într-o zonă frecventată de turişti. În plus, nu este deloc confortabil nici pentru sibieni. Acum doi ani, după ce a avut loc nefericitul accident de lângă clădirea telefoanelor cu ornamentul care a căzut şi a ucis o doamnă, am chemat şi eu pompierii pentru că aveam ceva tencuială aici, în faţă, care risca să se prăbuşească în stradă, ameninţând trecătorii”, a declarat Alexiu Tatu, directorul Arhivelor.



Puţină lume cunoaşte faptul că sediul arhivelor din Sibiu este prima clădire din România construită special cu acest scop. În planul autorităţilor române de la început de secol XX clădirea trebuia să adăpostească şi să protejeze toate documentele importante ale instituţiilor transilvănene. În prezent, în spatele acestor ziduri scorojite se află peste cinci kilometri de documente unice şi inestimabile din istoria neamului românesc, precum cele semnate de Mihai Viteazu după bătălia de la Şelimbăr sau cele iscălite de Ştefan cel Mare când a comandat arme de la breslele sibiene. Puse cap la cap, documentele adăpostite de clădirea Arhivelor ar putea înconjura centrul istoric al Sibiului.

image



“Avem aici documente istorice, pergamente, manuscrise, informaţii foarte preţioase legate de viaţa economică, socială, culturală, politică şi administrativă a Sibiului şi Transilvaniei, începând cu secolul XIII până la cel de-al Doilea Război Mondial”, mai spune Alexiu Tatu. Ultimele lucrări la clădirea arhivelor din Sibiu au avut loc în 2001, când s-a reparat o porţiune din acoperiş.

image
image

“Demersurile pentru reabilitarea clădirii sunt făcute de mult timp, fără rezultate vizibile”, Alexiu Tatu, directorul instituţiei

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite