Ploaie de stele cum vezi numai o dată-n viaţă. România este locul ideal pentru a observa Draconidele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploaia de stele se poate vedea cu ochiul liber
Ploaia de stele se poate vedea cu ochiul liber

O ploaie de stele cum nu s-a mai văzut aproape 70 de ani va fi vizibilă pe cerul Sibiului la începutul lunii octombrie. România este una dintre locaţiile ideale pentru ca Draconidele, cum se numeşte fenomenul, să poată fi observate.

CITIŢI ŞI:

Un nou festival va avea loc la Sibiu: CibinFest

Turneul Internațional de Judo “Cupa Temerarul” la Sala Transilvania în weekend

Turneu de streetball în Parcul Tineretului din Sibiu

Anunţul a fost făcut de unul dintre predicătorii Observatorului de la Paris, Jeremie Vaubauillon, prezent vineri, la Sibiu, la cea de-a 30-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Meteori IMC 2011, ce are loc în perioada 15-18 septembrie.
Fenomenul va putea fi observat în seara zilei de sâmbătă, 8 octombrie, între orele 19 şi 21. Potrivit reprezentantului Observatorului din Paris, ploaia de stele va fi vizibilă în Europa Centrală şi vestul Asiei.

“Fenomenul nu se va vedea în centrul oraşului, vă sfătuiesc să mergeţi undeva în afara oraşului, va merita. România este locaţia perfectă, trebuie să fii în Europa centrală ca să vezi bine fenomeul”, a declarat Voubauillon. Potrivit acestuia, se vor vedea de şase ori mai multe stele decât în mod normal. “Un curent obişnuit, cum este cel din luna august, aduce aproximativ 100 de meteoriţi pe oră. În octombrie vor fi de şase ori mai mulţi decât în luna august”, a explicat reprezentantul Observatorului de la Paris. Oamenii de ştiinţă spun că ultima dată când s-a observat un fenomen asemănător a fost în prima jumătate a secolului XX.

Pâmântul, în siguranţă

În cadrul aceleiaşi conferinţe, William J. Cooke, reprezentant al NASA, a declarat că Pământul este în siguranţă pentru următorii o sută de ani. Potrivit cercetărilor efectuate, niciun asteroid sau meteorit nu va lovi planeta în următorii ani. “Nu există date despre niciun meteroit sau asteroid care să lovească Pământul în următorii o sută de ani. Este posibil ca în atmosferă să ajungă părţi mici, de mărimea unei case, dar nimic de mărimea unei comete sau meteorit. Putem să stăm liniştiţi”, a declarat William J. Cooke.
“A fost o explozie care a avut loc în Siberia, în 1908, când un obiect ceresc de 40 de metri a explodat. Ne aşteptăm ca astfel de evenimente să aibă loc o dată la 300, 400 de ani”, a explicat Paul Roggemans, fondatorul IMO – Organizaţia Internaţională de Meteoriţi.

A doua oară în România
Conferinţa Internaţională de Meteori IMC 2011 este organizată de Societatea Astronomică Romană de Meteori (SARM), sub egida Organizaţiei Internaţionale de Meteori (IMO). Evenimentul are loc pentru prima dată la Sibiu şi a doua oară în România. Lucrările conferinţei se desfăşoară pe sesiuni axate pe analiza rezultatelor observaţionale asupra curenţilor de meteori, dinamică fluxului curenţilor de meteoroizi în spaţiu, predicţii privind apariţia „ploilor" de „stele căzătoare", influenţa curenţilor de meteoroizi asupra zborurilor spaţiale, asteroizi şi comete ca surse generatoare de meteori, cratere de impact pe Terra, software şi reducere de date.

La IMC 2011 participă reprezentanţi de la NASA, Agenţia Spaţială Europeană (ESA), IMO, Uniunea Astronomică Internaţională, Organizaţia Mondială Astronomi Fără Frontiere, Observatorul European de Sud, German Aerospace Center, Observatorul Astronomic Naţional al Japoniei, Institutul de Mecanică Cerească şi Calcul de Efemeride Paris, Academia de Ştiinţă şi Tehnologie din Nepal. Printre participanţii de marcă se număra William Cooke, NASA Meteoroid Environments Office, Rhiannon Blaauw, NASA Marshall Space Flight Center, Linda Parker, NASA Enterprise Directory, Detlef Koschny, cercetător la Agenţia Spaţială Europeană, Paul Roggemans, fondator IMO şi IMC, David Asher şi Jeremie Vaubaillon - cei mai mari predictori din lume a activităţii curenţilor de meteori.

Observaţii astrologice în Piaţa Mare
Pentru sibienii curioşi, organizatorii conferinţei au programat sesiuni de observaţii astronomice prin telescop în Piata Mare a Sibiului, până sâmbătă, 17 septembrie, între orele 20-22. Accesul publicului este gratuit la aceste sesiuni. Tot pentru public, în foaierul Corpului B al Bibliotecii Judeţene ASTRA este organizată o expoziţie de astrofotografie, deschisă până pe data de 1 octombrie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite