VIDEO - Piaţa Mare a Sibiului invadată de oale şi ulcele (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de meşteri olari din întreaga ţară şi-au dat întâlnire, în acest weekend, la Sibiu, pentru a participa la cea de-a 44-a ediţie a Târgului Olarilor.

VEZI AICI GALERIE FOTO DE LA TÂRGUL OLARILOR!

CITIŢI ŞI:

Paradă şi dansuri ţigăneşti la Zilele Culturale ale Romilor

Azi începe expoziţia „Ceramica din Transilvania - tradiţie, artă şi modernitate”

Vino să vezi oraşul din balon, azi şi mâine la Sibiu şi Braşov

Nu au dus lipsă de clienţi. Încă de la primele ore ale dimineţii sibienii, dar şi turiştii, au mers să admire şi să şi cumpere ulcelele din lut. Cele mai vândute au fost vasele fabricate cu multă migală de olari renumiţi, dar şi obiectele de decor, realizate din ceramică. Şi pentru a intra pe deplin în atmosfara evenimentului, ocarinele a răsunat în întreaga piaţă.



Manifestare cu tradiţie
Anul acesta, ca de fiecare dată, de peste patru decenii încoace, în primul weekend al lunii septembrie, are loc una dintre cele mai prestigioase manifestări la Sibiu, în cadrul căreia este promovată tradiţia olăritului. Târgul anual al olarilor reuneşte meşteri autentici, din centrele cele mai vestite ale ţării. Timp de două zile, Piaţa Mare a Sibiului e gazdă bună pentru olari cu renume din vetre vechi din ţară:Târnăviţa- Arad, Coşeşti-Argeş, Vadu Crişului, Leheceni Bistriţa, Dorohoi, Codlea, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Sibiu şi nu numai. Vor fi expuse cele mai autentice lucrări, olarii încercând să trezească astfel interesul orăşeanului pentru arta populară.

Ateliere pentru clienţi
Olarii îşi întind marfa şi sunt gata să le explice clienţilor cum se plămădeşte lutul şi prin ce miracol ies din mâinile lor oale, ulcioare şi farfurii atât de mândre. „Acum asistăm la un fenomen de marketizare a tradiţiilor, care este universal şi care reprezintă o adaptare a meşteşugarilor la condiţiile actuale de piaţă. Amatorii de artă autentică şi colecţionarii, sunt gata să caute în noianul de lut ars sub diferite chipuri, obiectele cele mai migălos lucrate, motivele mai puţin cunoscute, culorile naturale, liniile măiestrit pictate, în sfârşit, unicatele ce le-ar prinde bine în colecţiea lor“, spune Olga Popa, muzeograf.

image
image
image

Cei care vor admira şi cumpăra piesele unicat ale olarilor de renume pot învăţa să descifreze istoria unei comunităţi din însemnele inscripţionate pe vas.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite