Peste 50.000 de miei pregătiţi pentru tăiere la Sibiu. Cel mult 25 de lei va fi kilogramul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de ovine spun că anul acesta kilogramul de carne de oaie se va vinde cu cel mult 25 de lei. Direcţia Sanitar-Veterinară Sibiu estimează că în mai puţin de o lună aproape 60.000 de miei vor fi sacrificaţi în judeţul Sibiu.

CITEŞTE ŞI:

Sibiu: „Cerceii“ animalelor cresc preţul mielului cu 30 %

Ciobanii sibieni s-au supărat pe deputaţi

Deşi mai este aproape o lună până la Sărbătoarea Învierii Domnului, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu a început a început pregătirile pentru zeci de mii de miei ce urmează a fi sacrificaţi. “Încă mai avem discuţii cu producătorii în privinţa crotaliilor însă aceste problem nu vor afecta consumatorii. În baza experienţei anilor trecuţi putem spune că în judeţul Sibiu vor fi sacrificaţi între 50 şi 60 de mii de miei anul acesta de Paşte. Noi am întocmit deja un plan de acţiune şi avem nişte procedure foarte clşare care vor trebui urmate de cei care doresc să taie şi să comercializeze carnea de miel sau de oaie”, a declarat dr. Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu. Conform procedurilor, cu zece zile înainte de Sărbătoarea Paştelui vor fi autorizate zece abatoare în judeţul Sibiu. În principal este vorba despre SC „Muvi Impex” SRL Sibiu, AF „Flueraş” Bungard şi SC „Salflom” SRL Mediaş, la care se vor adăuga şi altele, dacă îndeplinesc condiţiile sanitar-veterinare.

Majoritatea la export

De partea cealaltă, fermierii şi crescătorii de ovine sunt împărţiţi între a vinde mieii pe piaţa externă sau a-i tăia pentru comercializare pe piaţa internă. Sibienii trebuie să ştie că anul acesta vor cumpăra carnea de miel la preţ cuprins între 20 şi 25 de lei kilogramul.

image

“Eu estimez că în jur de 25 de lei va fi kilogramul de carne de oaie. Mai mult de atât nu prea are cum să crească pentru că nu este putere de cumpărare, degeaba mărim preţul că nu îi ia nimeni. Anul acesta a fost unul bun, miei sunt destui. Eu unul, din ce am o să păstrez cam 25, poate 30 la sută din female pentru prăsilă şi restul îi dau la export. O să păstrez doar câţiva miei pentru mine, pentru familie”, a declarat Andrei Marcel, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Sibiu.

Dispute pe crotalii

În spatele pregătirilor de Paşte între crescătorii de ovine şi medicii veterinari există şi o luptă acunsă pentru crotalierea mieilor. La sfârşitul săptămânii trecute a existat o întâlnire la DSVSA între cele două tabere. Crescătorii sunt nemulţumiţi că nu pot aplica ei crotaliile, în vreme ce medicii cer 10 lei de crotaliu. Aceşti bani s-ar putea regăsi în preţul cărnii scoasă la vânzare.

image

“Medicii vor să cumpărăm noi crotaliile, să le dăm lor, şi să-i plătim apoi pentru că aplică”, mai spune Andrei Marcel.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite