Performanţe maxime în condiţii aproape deplorabile la patinaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antrenamentele patinatorilor se desfăşoară pe o pistă improvizată din oraş
Antrenamentele patinatorilor se desfăşoară pe o pistă improvizată din oraş

Patinatorii sibieni pe rotile au scos zeci de medalii la campionatele naţionale ce au avut loc la Tg. Mureş. Copiii de la CSŞ – CS Societatea de Patinaj Sibiu se antrenează însă pe unde apucă şi pe un teren improvizat, în spate la bazinul Olimpia.

CITIŢI ŞI:

Boxul sibian se zbate în mizerie şi sărăcie

Arbitrajul sibian în moarte clinică

Fostul dinamovist Ovidiu Tâlvan s-a făcut antrenor de „pitici”

Puţină lume ştie că Sibiul se poate mândri că în patinajul cu rotile, a cucerit o salbă mare de medalii, la competiţiile majore din România. Într-o perioadă în care mai e puţin şi se împlinesc 10 ani de când patinele nu au mai alunecat pe patinoarul din parcul Sub Arini, micuţii sportivi de la CSŞ – CS Societatea de Patinaj Sibiu, fac performanţe atât de multe, încât o pagină de ziar ar fi prea puţin numai ca să enumerăm medaliile cucerite în ultimul an. Una din antrenoarele micuţilor şi micuţelor patinatoare, Cristina Andrei, mărturiseşte însă că patinajul este la limita minimă de funcţionare şi a explicat şi de ce.

„Din ce în ce mai greu vin copiii la patinaj. Asta mai ales şi pentru că programul este foarte încărcat la şcoală. Apoi condiţiile sunt jalnice. Mă refer la condiţiile de pregătire. Această aşa zisă pistă este singurul loc unde ne putem pregăti. Este baza sportivă a Clubului Sportiv Şcolar, care şi aceasta este menţinută doar de profesori. În rest nu avem alt loc. Mai mergem în Parcul Sub Arini şi ne antrenăm pe aleei printre cărucioare sau pe pista de biciclete”, mărturiseşte Cristina în timp ce cu coada ochiului e atentă la copii atunci când trec prin zonele denivelate de la pista din spatele bazinului Olimpia.

Plâng după patinoar

Secţia de patinaj are mai tot timpul în jur de 40 de copii în patru grupe, din care una este de juniori. După selecţii rămân pentru performanţă în jur de 10, din care numai 2 sau 3 ajung să exceleze.

„În ultimii 3 ani am pierdut 12 medaliaţi. Unii au plecat în străinătate cu părinţii pentru că aici nu au un trai decent, iar alţii au renunţat pe parcurs, mai ales din cauza lipsei unei baze sportive. Lipsa patinoarului este dificilă. Noi nu putem face cursurile de iniţiere ca să descoperim talente pentru că nu avem gheaţă în Sibiu. Selecţia e practic întâmplătoare în aceste condiţii”, mai spune Cristina.

Sport pretenţios şi sensibil

Cine crede că patinajul pe rotile este un sport ieftin se înşeală. Un echipament porneşte ca preţ de la 300 de euro şi ajunge şi la 2.000 de euro o pereche de role. O patină de calitate costă de la 1.500 de euro în sus.

„Dacă fac pe o bază bună rolele ne ţin un an de zile. Pe baza asta un set de role se tocesc într-o lună de zile. Un set de roţi costă în jur de 100 de roţi”, mai explică Cristina Andrei. Cea care pune suflet în pregătirea copiilor pentru acest sport, ne-a dezvăluit cum reuşeşte totuşi să îşi motiveze practicanţii ca să continue chiar şi în condiţii vitrege.

„Sincer fac şi multă pregătire psihologică. Fac şi şedinţe video în care le arăt materiale cu marii patinatori care au muncit din greu ca să ajungă campioni. Aşa îi determin să rămână în continuare” a mai spus antrenoarea sibiană.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite