Om de afaceri italian la Sibiu: Am găsit un excelent raport calitate - preţ aici! Sibienii sunt oameni îndemânatici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gianfranco a venit la Sibiu în urmă cu aproape 10 ani pentru afaceri şi nu a mai plecat. Iubeşte oamenii de aici, iubeşte oraşul, iubeşte viaţa.

CITEŞTE ŞI:

Rodica Istrate promovează cele mai căutate maşini din Sibiu

Lidia Bădilă: „Eşti mult mai motivat când lucrezi pentru tine“

Zoltan Kalmar, publicist şi scriitor prodigios la Sibiului (PORTRET)

Gianfranco Colonna este un spirit intreprinzător, are afacerile în sânge. A lucrat prin toată lumea, din China până în Italia natală, însă de aproape un deceniu nu se lasă dus din Sibiu. S-a îndrăgostit de arhitectura oraşului, de oamenii harnici şi de treaba şi bineînţeles, de femeile frumoase. Are mai multe afaceri prospere aici şi spune că va pleca doar la bătrâneţe, undeva pe o plajă însorită din Brazilia.
„Sibiul mi-a plăcut din prima clipă şi m-a atras pentru că este un oraş medieval. Eu iubesc astfel de oraşe, poate şi pentru că Italia este plină de oraşe de acest gen. Dacă ar fi să fac o comparaţie, nu cred că aş găsit un oraş similar în Italia, ci mai degrabă înspre nordul Europei, poate Germania. Sibiul are structura tipică unui oraş medival din Germania. Cert este că-mi place la fel de mult ca în prima clipă, este o altfel de viaţă aici”, spune cu bucurie Gianfranco.

De la poşete la restaurante

Gianfranco Colonna a muncit pe cont propriu de mic. După liceu, părinţii l-au dat la o şcoală superioară. A rezistat doar două luni acolo. „M-a întors repede acasă şi le-am spus părinţilor mei: mamă, tată, pierdeţi degeaba banii cu mine, nu este pentru mine. Eu vreau să muncesc”, povesteşte eroul nostru. Şi-a deschis propia firmă şi a avut afaceri din Italia până în China, Slovenia, Bosnia, Croaţia şi mai nou, România. A venit la început cu o fabrică de accesorii vestimentare pentru doamne şi domnişoare. „Am găsit la Sibiu un excelent raport calitate-preţ. Sibienii sunt foarte buni meşteri, dintotdeauna au fost, sunt foarte pricepuţi cu mâinile, iscusiţi. Cred că ar putea face foarte multe cu acest talent al lor. Ca să nu mai vorbesc că sunt harnici şi serioşi”, mai spune Gianfranco Colonna. Puţin timp mai târziu Gianfranco a deschis cafeneaua-pizzerie „Il Capuccino” din Piaţa Mică şi recent, restaurantul Max din Oraşul de jos. Şi este foarte mulţumit de modul în care îşi dezvoltă afacerile în Sibiu.

Nemulţumit de ora de închidere

Gianfranco Colonna are şi o nemulţumire: ora de închidere a teraselor din centrul Sibiului, vara. „Nu se poate să obligi lumea să închidă terasa la ora 10.00 seara. În luna august! Nicăieri în Europa nu am văzut aşa ceva. Sibiul este un oraş turistic, vine turistul la o terasă într-o seară frumoasă, se aşează, comandă ceva şi tu îi spui să plece, că ai închis? Orice oraş turistic pe lumea aceasta ziua doarme şi noaptea trăieşte”, spune Gianfranco. În ciuda acestui fapt, Sibiul rămâne în inima lui şi cel puţin zece ani vrea să mai stea aici. „Consider că sunt la jumătatea vieţii mele. Cred că voi trăi o sută de ani. Mai stau încă zece ani la Sibiu apoi merg mai departe. La bătrâneţe vreau să mă retrag în Brazilia, pe o plajă însorită. Acolo vreau să mor!”, mărturiseşte Gianfranco Colonna.

Ce-i place:
Îmi place să stau multă vreme pe internet, pot să spun că l-am descoperit recent. Am foarte mulţi prieteni pe Facebook, comunic cu foarte multă lume. Pe toţi îi chem să mă viziteze la Sibiu, să vadă ce oraş frumos aveţi”, spune Gianfranco Colonna.

Ce nu-i place:
Nu-mi place absolut deloc Sibiul iarna. Parcă adoarme oraşul, nu ai nimic de făcut, se aşterne o linişte ciudată. Mi se pare chiar trist. În compensaţie, vara oraşul este de-a dreptul încântător, plin de viaţă şi dinamic”, spune Gianfranco Colonna.

Cum te înţelegi cu românii, parteneri, colegi, angajaţi?
Excelent! Sunt nişte oameni extroardinari, îmi place foarte mult. Aaa... M-am înţeles mai puţin bine cu unii vecini. Peste tot pe unde am stat în Sibiu. Orice se întâmpla în curte sau în zona unde locuiam, tot timpul se găsea cineva care să spună ce italianul este de vină! Eu nici n-am fost în ţară, eram în Italia! Nu toţi sunt aşa, dar se mai găseşte câte unul.

Cum se face că n-ai învăţat încă foarte bine limba în zece ani? Românii de obicei învaţă repede italiana.
Am observat asta, dar invers nu este acelaşi lucru. Pentru noi româna nu sună la fel de clar cum sună pentru voi italiana. Plus că toată lumea mi-a spus că voi în tinereţe urmăreaţi multe canale tv în italiană. Noi nu am avut posturi româneşti. Înţeleg bine româna dar nu prea pot pronunţa unele cuvinte. Dar am timp destul să o învăţ la perfecţie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite