Monumentele judeţului Sibiu dispar pe capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii sibieni în monumente istorice au atras ieri atenţia Instituţiei Prefectului asupra stării precare a zonelor protejate din judeţ.

CITEŞTE ŞI:

Interpelare la Ministerul Culturii legat de abuzurile făcute de primăria din Miercurea Sibiului

VIDEO Case vechi din Mărginime, restaurate ca la carte

Pe lângă cele două situri protejate de UNESCO – din localităţile BIertan şi Valea Viilor, judeţul Sibiu numără multe alte ansambluri şi situri rurale cu valoare istorică, protejate prin lege. Din păcate, se pare că aceste lucru sunt cunoscute numai de specialişti şi folosite cel mai des în broşurile turistice. În localităţile în cauză mai nimeni nu ştie ce presupun aceste legi care protejază casele şi bisericile fortificate.

Dovadă stau numeroasele intervenţii şi construcţii, complet aiurea, făcute în ultimii ani. “În ultimii ani, în toate toate aceste localităţi se constată un număr exagerat de mare de intervenţii agresive asupra faţadelor, în special, dar şi implantarea unor construcţii noi, cu arhitectură nespecifică zonei. Din păcate, aceste intervenţii sunt făcute fără avizul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Ba chiar, în situaţiile cele mai grave, cu participarea directă a primăriilor - putem cita exemplul recent al localităţii Miercurea Sibiului, unde s-au emis autorizaţii de construire care nu au avut avizul M.C.P.N., demolîndu-se o casă monument istoric - categoria A; mai mult, centrul localităţii a fost reamenajat, tot fără avizul de specialitate şi neavând la bază o documentaţie întocmită conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Călin Trufaşiu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Sibiu.

Cazul – Miercurea Sibiului – a ajuns până la urechile ministrului Culturii, Kelemen Hunor, acesta anunţând în urmă cu câteva săptămâni că va declaşa o anchetă. Singura localitate care merită menţionată ca exemplu pozitiv este Mălăncrav, unde arhitectura protejată însă se păstrează în proporţie de peste 80 la sută. La polul opus se află localităţi precum Sibiel, Sălişte, Moşna, Bazna şi mai ales Iacobeni.

“Cred că munca angajaţilor Direcţiei pentru Patrimoniu ar trebui să fie axată pe deplasări în teritoriu”, Constantin Trihenea, prefectul judeţului Sibiu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite