Lucrări de restaurare în valoare de 4 milioane de euro la Biserica Evanghelică din centrul Sibiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au început lucrările de restaurare la Biserica Evanghelică CA din Sibiu, în aceste zile aflându-se în desfășurare organizarea de șantier, după care, într-o primă etapă, vor demara lucrări de reabilitare ale paratrăsnetului monumentului național.

CITIŢI ŞI:

În zeci de şcoli şi grădiniţe anul şcolar a început în condiţii improprii VEZI LISTA UNITĂŢILOR CU PROBLEME ŞI DEFICIENŢELE CONSTATATE

Lucrările de restaurare ale Bisericii Evanghelice CA din Piața Huet a Sibiului se desfășoară în cadrul unui proiect cu finanţare prin Programul Operaţional Regional, Axa 5 - Dezvoltarea și promovarea turismului, Domeniul Major de Intervenţie 5.1. Proiectul are titlul „Conservarea, protejarea şi punerea în valoare a monumentului patrimoniu naţional Biserica Evanghelică CA Sibiu prin restaurarea acoperişului clădirii”, perioada de implementare fiind de 40 de luni.

Valoarea totală a proiectului al cărui beneficiar este Parohia Evanghelică CA Sibiu, este de 12.442.166,11 lei, din care 9.615.095,65 lei reprezintă suma nerambursabilă solicitată.  Lucrările propriu-zis de restaurare sunt executate de societatea Sinecon SRL, din Sibiu. Aceasta a fost angajată în urma unei proceduri de achiziție publică, suma prevăzută în contractul semnat amintita societate de construcții este de 8.306.311,44 lei, plus TVA.
Lucrările de restaurare ale obiectivului debutează cu protecția antitrăsnet, deoarece în situația actuală, protecția actuală a bisericii nu corespunde standardului antitrăsnet european în vigoare: EN 62305. Turnul bisericii a fost dotat cu un paratrăsnet între anii 1905 și 1914. Nava bisericii nu posedă nici acum o protecție antitrăsnet, însă cu ocazia asanării Pieței Huet, în anul 2006, a fost executată o centură de împământare. Pentru a satisface cerințele standardului, biserica trebuie să fie dotată cu o protecție antitrăsnet, care să fie conectată cu paratrăsnetul turnului.

Monumentul de patrimoniu național reprezentat de clădirea Bisericii Evanghelice C.A. Sibiu este un simbol al identității istorice și culturale a orașului fostă Capăitală culturală europeană, respectiv un edificiu marcant în cadrul peisajului cultural sibian. În interiorul bisericii sunt adăpostite impresionante tezaure de artă, civilizație și arhitectură medievala, ce constituie componente ale moștenirii culturale a orașului Sibiu.

Kilian Dörr: „Restaurăm ca să nu riscăm să se prăbuşească acoperişul”
Prim-preotul Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu a explicat marţi că prin reabilitarea acoperișului și a bolților, se doreşte lărgirea spectrului turistic.

„Dorim ca după restaurarea acestei vechi șarpante, să face un fel de coridor, un fel de traseu prin șarpantă, unul iluminat și cu toate detaliile speciale pe care le poate oferi vizitatorilor interesați de valoarea deosebită a acestei construcții medievale. Noi nu dorim să facem un monument funerar aici, vrem să facem un loc viu, vizitat de turiști,  de aceea vrem să restaurăm acoperișul și bolțile, să nu riscăm să se prăbușească acoperișul”, a spus acesta.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite