Locuri puţine în creşele din municipiul Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Aproape 130 de părinţi au cereri în aşteptare pe listele celor şapte creşe care funcţionează în capitala judeţului. Creşele se confruntă pe lângă lipsa de locuri şi cu o criză acută de personal, din cauza blocării posturilor din sistemul bugetar.

CITIŢI ŞI:

Dezastru în școlile și grădinițele din nordul județului GALERIE FOTO

Zeci de şcoli şi grădiniţe încep anul şcolar fără autorizaţii sanitare

Dacă la înscrierea copiilor în clasa I, părinţii pot chiar să stea să se gândească bine, la ce şcoală să îşi ducă odraslele, în privinţa celor care doresc să găsească un loc în creşele din Sibiu, situaţia este total diferită.

Numărul mic de astfel de unităţi transformă înscrierea copiilor la creşă într-o adevărată competiţie, care nu totdeauna este una cu final fericit. Capacitatea actuală a creşelor a scos la iveală o situaţie deloc de invidiat. Normele care spun că fiecare copil trebuie să aibă un spaţiu de 8 metri pătraţi într-o creşă, au făcut ca în ultimii ani capacitatea de primire a copiilor să scadă la valoarea de aproximativ 410 locuri. Creşele sunt pline ochi, lucru confirmat şi de către primăria Sibiu, cea în a cărei administrare se află aceste unităţi. „În total acum în creşe sunt înscrişi un număr de 409 copii, adică acestea funcţionează la capacitate maximă”, a explicat Mirela Gligore, de la Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Sibiu.

Înghesuială la înscrieri

Ce este mai trist, este faptul că şansele ca toate cererile să se rezolve sunt extrem de mici. De frică mai mulţi părinţi au depus cereri chiar şi la trei creşe în acelaşi timp. „Au fost depuse în acest an un număr de 411 cereri, iar din acestea numai 211 au fost acceptate. Un număr de 127 sunt pe lista de aşteptare. Menţionăm că 72 de cereri au fost depuse la două şi chiar şi la trei creşe, de către aceleaşi persoane”, a mai explicat Mirela Gligore, de la Primăria Sibiu.

De parcă nu era îndeajuns faptul că sunt locuri puţine în creşe, în unităţile de pe teritoriul municipiului Sibiu, acestea au şi deficit de personal. „În total avem nevoie de 16 infirmiere, 4 asistente medicale  şi doi ajutori de bucătari”, a mai spus Mirela Gligore. Şansele ca aceste posturi să se ocupe sunt paractic nule la ora actuală, din cauză că Guvernul a blocat posturile vacante din sistemul bugetar.

Alternativa la „privaţi”

În cazul în care nu apelează la serviciile unei bone, sibienii care vor totuşi să îşi dea copiii la creşă, au la dispoziţie alternativa unităţilor particulare. Aici preţurile sunt de 500 de lei pe lună, la care se mai adaugă 8 lei pe zi, pentru mâncarea fiecărui copil.  „Noi avem acum o capacitate de 29 de locuri, din care doar unul este liber. Ne putem însă extinde cu încă maxim 20 de locuri”, a explicat Daniela Berţa, de la „Creşa lui Mikey Mouse” din Sibiu, ce are program de la ora 7.00 până la ora 18.00.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite