Dezastru în școlile și grădinițele din nordul județului GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Școala și gradinița din Mălâncrav
Școala și gradinița din Mălâncrav

Mulți copii au început școala în clădiri fără apă curentă, cu clase pline de igrasie și toalete în curte. Din cele 50 de unități de învățământ verificate până acum de inspectorii sanitari, 20 au fost fără autorizație sanitară de funcționare. Până acum, cele mai mari probleme au fost la unităţile de învăţământ din nordul judeţului.  

CITIȚI ȘI:

Zeci de şcoli şi grădiniţe încep anul şcolar fără autorizaţii sanitare

62 de clădiri în care funcţionează şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

Foarte mulți elevi din județul Sibiu au început anul școlar în condiții din cele mai proaste. Micuții merg la cursuri în clădiri vechi, cu spălătoare improvizate, cu săli de clasă pline de igrasie. Până în prezent, inspectorii sanitari au verificat 22 de şcoli, 4 licee şi 24 de grădiniţe. „Din 50 de unităţi controlate, 20 au fost fără autorizaţie sanitară de funcţionare”, spune Lucian Blăguţiu, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat. Controalele inspectorilor sanitari continuă, însă până acum, cele mai mari probleme au fost la unităţile de învăţământ din nordul judeţului.

Cea mai gravă situație în zona de nord, până acum, este la școala și grădinița din Mălâncrav, ambele structuri ale școlii cu clasele I-VIII din Laslea. Din cele patru corpuri de clădire, trei pentru școală și unul pentru grădiniță, unul singur are autorizație saniatară de funcționare. În celelalte trei, toate clădiri retrocedate, merg la cursuri, în fiecare zi, în jur de 150 de elevi.

Școala și gradinița din Mălâncrav

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

Niciunul nu are apă curentă, clasele sunt pline de igrasie, iar unele nu au nici măcar un banal coș de gunoi, mizeria fiind strânsă într-un colț. Într-una din clase, lipsește o bucată din tablă iar elevii se spală la rezervoare vechi, cu apă adusă de la o fântână din vecinătate. ”Peisajul” este completat de ziduri cu tencuială căzută, toalete vechi, în curte, geamuri sparte și lemne împrăștiate peste tot, care reprezintă un permanent pericol de accidentare pentru micuți.

Conducerea școlii ridică din umeri, dă vina pe faptul că sunt clădiri retrocedate și spune că situația se va remedia doar când micuții se vor muta în școala nouă, a cărei construcție abia a început, cu bani de la Banca Mondială. Cât despre problemele care pot fi ușor rezolvate fără mari investiții, cum sunt tabla, coșurile de gunoi sau lemnele de care te împiedici peste tot, primim asigurări că acestea vor fi soluționate.

”Alea sunt lucruri pe care le vom remedia, de obicei în primele zile din școală”, spune Tiberiu Boitor, director adjunct la școala cu clasele I-VIII Laslea. Inspectorii sanitari au fost ieri în control a doua oară la Mălâncrav, și au constatat că doar puține din problemele semnalate la primul control au fost rezolvate.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite