GALERIE FOTO Un sibian crește în curtea casei papagali uriași

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chelner de meserie, bărbatul are 7 papagali de dimensiuni mari, exemplare rare, valoarea de piaţă a unuia singur fiind de aproximativ 2.500 de euro.

Nicolae Nistor are 50 de ani, şi este chelner de meserie. În tinereţe, un client a trecut pragul restaurantului unde lucrează, cu un papagal splendid, care i-a stârnit admiraţia şi care a dat naştere unei pasiuni de o viaţă.

„Pasiunea era de mic pentru păsări, m-am născut în comuna Cenade, lângă Blaj, unde zona a fost împădurită şi umblam toată ziua după păsări. De papagali n-am ştiut până la vârsta de 28 de ani, lucram la restaurantul Continental când un client a venit cu un papagal, m-a surprins foarte tare că nu ştiam ce e, colorat foc şi l-am întrebat unde pot să găsesc şi eu aşa ceva, era prin 1988”, îşi aminteşte bărbatul.

A primit de la clienţi câteva adrese, şi de atunci aduce în permanenţă păsări splendide, în casa din cartierul sibian Terezian. Şi-a amenjat în podul casei o adevărată crescătorie, are mai multe perechi folosite pentru reproducere, iar cu banii strânşi din păsările vândute a adus la Sibiu 7 exemplare din rasa ara, cea mai scumpă rasă de papagali, un exemplar măsurând aproape 100 de centimetri.

Papagali de 2.500 de euro bucata

Primul ara a juns la Sibiu în anul 2007, urmat în timp de alţi 6, preţul mediu de achiziţie al unui pui fiind de aproximativ 1.800 de euro. La maturitate, valoarea de piaţă a unui astfel de papagal este de aproximativ 2.500 de euro.    

Citeşte şi:
Patron de cimitir privat la margine de Botoşani

„Cele mai rare şi scumpe totodată sunt ara chloroptera, ara macao şi ara albastru cu pieptul galben. Sunt aduşi de pui de către mine şi se reproduc abia dup 7-8 ani. I-am adus prin anumiţi prieteni din Olanda şi din Ungaria, din crescătorii speciale, iar valoarea unui ara este cam de 2.500 de euro”, povesteşte sibianul.



Papagalii uriaşi sunt hrăniţi cu granule speciale aduse din Germania, în care sunt incluse toate alimentele din amazon, de unde sunt originare păsările. Crescătorul le-a amenajat în curte boxe de aproximativ 5 metri, în care rămân inclusiv pe timpul iernii.  

Pasiunea pentru papagalii uriaşi se va transforma în afacere când aceştia vor împlini 7-8 ani, vârstă la care încep să se reproducă.

Până atunci, sibianul este decis să mai cumpere şi alţii, pe măsură ce strânge bani din vânzarea papagalilor mici, crescuţi în podul casei.

„A trebuit să vând foarte mulţi pui din cei de sus ca să cumpăr unul din ăsta. Odată pe an vând, dacă vând 20 de pui. Ouă o dată pe an, în luna mai, până în august cresc puii şi abia în toamnă se pot vinde din pui ca să pot cumpăra pereche pentru cei care sunt fără”, povesteşte Nicolae Nistor, care spune că preţurile pentru un papagal obişnuit pornesc de la 50 de lei şi pot ajunge la 100 de euro pentru un exemplar. 

Vestea i s-a dus din om în om, cumpărătorii îl caută acasă, dar primeşte şi foarte mulţi vizitatori, din Sibiu şi din alte părţi, care vin să admire papagalii uriaşi.

CASETA

„Când i-am adus, în primul an, unul din ara a deschis uşa şi a ieşit afară, credeam că nu o să poată să zboare dar a zburat şi s-a dus în vârful unui nuc cât un bloc de 4 etaje, i-am chemat pe cei de la pompieri cu scara, şi tot nu l-au prins, l-am recuperat tot eu de undeva dintr-un copac mai mic”, povesteşte Nicolae Nistor.


image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite