Patron de cimitir privat la margine de Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un botoşănean care a scos ani de zile profit din comerţ s-a reprofilat acum pe pompe funebre.

Omul de afaceri Bebi Anghelache s-a apucat să amenajeze un cimitir privat la marginea municipiului Botoşani, cu 2.000 de locuri, şi este convins că afacerea va fi de succes, în condiţiile în care locurile de veci în celelalte cimitire sunt pe sponci.

Servicii complete pentru înmormântare

Planul botoşăneanului s-a ţesut în jurul unei suprafeţe de două hectare de teren din apropiere de cimitirul Eternitatea, pe care a primit-o de la părinţi. Bebi Anghelache vrea să mai facă în incinta cimitirului o fabrică de lumânări şi un atelier de sculptură. De asemenea, o firmă de pompe funebre, amplasată chiar la intrare, se va ocupa de toate demersurile necesare înmomântării.

„Practic, noi ne ocupăm şi de certificatul de deces şi de tot ce trebuie pentru astfel de evenimente. Omul nu trebuie să facă decât să ne dea un telefon şi restul facem noi", a explicat Bebi Anghelache. Omul de afaceri a reuşit deja să parceleze terenul, să amenajeze aleile şi a făcut şi racordurile la apă şi canalizare.

Proiect blocat în contestaţii

În acest moment, proiectul stagnează din cauza birocraţiei. „M-am îmbolnăvit de când mi se pun beţe în roate. Peste tot trebuie aprobări, peste tot trebuie să aştepţi, peste tot probleme", a spus Anghelache. Până în prezent, el a investit în cimitirul privat 120.000 de lei. Costul final al investiţiei depăşeşte 400.000 de euro. Deocamdată, omul de afaceri n-a stabilit tarifele pentru cei care îşi vor duce somnul de veci în cimitirul privat.

Initiaţiva lui Anghelache a fost salutată de mulţi botoşăneni, dar a iscat şi proteste din partea celor care au case sau terenuri în zonă. Oamenii au depus sesizări la Primărie şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM).

„Proiectul trebuie refăcut pentru ca viitorul cimitir să fie la o distanţă de 50 de metri de locuinţe, iar in interiorul cimitirului trebuie să se asigure cam trei metri de jur împrejur o perdea de protecţie, prin plantarea de arbori", a spus Dana Boariu, reprezentant APM.

Bebi Anghelache este însă decis să continue cu proiectul său, mai ales că reprezentanţii Bisericii i-au dat binecuvântare. „Am avut posibilitatea să vând terenul cu  banii jos, dar eu vreau să fac ceva acolo. Vreau să ajut şi două familii nevoiaşe să-şi facă o căsuţă pe acel teren, să-şi crească copiii", a mai spus botoşăneanul.

______________________

Costuri ridicate la concesionare
Concesionarea unui loc de veci de categoria I în unul din cele două cimitire publice din Botoşani costă 400-500 lei pe o perioadă de 40 de ani. La categoria a II-a ajunge la 300-400 de lei, iar la a III-a costă 200 de lei. „Este necesar şi un cimitir privat. Avem în medie cinci înmormântări pe zi. Este o problemă cu cei care mor şi n-au un loc rezervat. Riscăm ca, în scurt timp, să nu mai avem ce concesiona“, a spus Gheorghe Pricopie, şeful Urban Serv, societatea care administrează
cimitirele din oraş.

Rămâi pe botosani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite