Festivalul Ars Hungarica Sibiu 2011 are programate astăzi trei evenimente importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apnoe concertează joi seară în Atrium
Apnoe concertează joi seară în Atrium

Pe parcursul a cinci zile de festival nume celebre ale culturii maghiare, expoziţii deosebite, concerte de cea mai bună calitate, teatrul, filmul, arta spectacolului precum şi mulţi invitaţi din ţară şi de peste hotare îşi dau întâlnire cu publicul din Sibiu. 

CITIŢI ŞI:

Sibienii vor avea Târg de Crăciun timp de o lună în Centru Istoric al Sibiului

Imaginea cu preşedintele României, care face valuri pe internet este realizată de un fotograf din Sibiu

Sibianul care a menţinut legea şi ordinea în Kosovo

Festivalul culturii maghiare Ars HUNGARICA a debutat în 2 noiembrie 2011 la Sala Thalia din Sibiu.

Pentru comunitatea maghiară din Sibiu festivalul a devenit cel mai important eveniment cultural al acestei etnii din regiune.

În acelaşi timp este un real prilej de prezentare a valorilor culturale proprii tuturor spectatorilor - de la an la an mai numeroşi - care doresc să cunoască reala diversitate culturală din Sibiu.

Iată programul de joi:
Vernisaj Expoziţie – VITRALII
Galeria Habitus – 18.00

Morvay Antal şi Morvay Krisztina – din Komarno, Slovacia.
Expozanţii (tată şi fiică) şi-au amenajat în propria lor locuinţă atelierul de creaţie, în localitatea Komarno din Slovacia, aici creează operele de artă din sticlă şi plumb. Piesele artiştilor sunt dintre cele mai variate: lustre, lămpi, candelabre, vaze, farfurii, oglinzi cu ornamente, vitralii uşi, etc. Inclusiv au comenzi industriale şi bisericeşti. Dintre piesele create au adunat câteva pentru expoziţia cu vânzare din Sibiu.

Proiecţie film – Emigrantul (100 minute, cu traducere în lb. engleză)
Un film despre şi din viaţa lui Márai Sándor. În rolul principal Bács Ferenc – invitatul de onoare al festivalului
Galeria Habitus – 19.00

Márai Sándor  - scriitor maghiar emigrat în America şi interzis de comunişti, redescoperit şi foarte apreciat în cultura maghiară la ora actuală. A părăsit Ungaria din calea fasciştilor, apoi din cea a comuniştilor, definitiv în 1948 când, după spusele acestuia nu a vrut să îşi asume parte de vină şi ştia că nici să vorbească nu-l vor lăsa. Scenariul filmului Emigrantul a fost creat după însemnările scriitorului între anii 1984-1989 în propriul Jurnal. Filmul prezintă gândurile, amintirile, meandrele creative ale unui emigrant, părerile şi viziunile asupra ţării natale şi asupra propriului destin asumat. Scriitorul emigrat în Statele Unite ale Americii a scris întotdeauna în limba lui maternă, maghiară şi nici nu a vrut să-i fie publicate lucrările până ce o singură cizmă de rus calcă ţara sa natală.

Concert – APNOE
Atrium – 21.00 (Intrarea: 5 lei sau Bilet Festival)

Formaţia Apnoe vine din Ungaria iar componenţii trupei sunt reprezentanţi ai mai multor stiluri: rock, disco, clasic. Pasiunea comună pentru valorile muzicii populare şi tradiţionale maghiare i-a reunit într-o formulă modernă, cu influenţe rock and roll, iar cu infuziile umoristice din texte muzica lor devine foarte atractivă şi plăcută. Concertele lor, atât cele pe scene de festivaluri dar şi cele din cluburi au o tentă „folk-underground” originală.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

Sigla Adevărul
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite