EXCLUSIV Povestea de viaţă a fotografului care l-a pozat pe Băsescu râzând în mijlocul preoţilor, la canonizarea lui Şaguna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Marcovici este dedicat trup şi suflet meseriei sale de mai bine de şapte ani
Sebastian Marcovici este dedicat trup şi suflet meseriei sale de mai bine de şapte ani

Sebastian Marcovici s-a împrumutat în bancă pentru a îşi cumpăra aparate foto profesionale şi s-a şcolit în Germania ca să ajungă după şapte ani un fotograf profesionist şi apreciat.

CITIŢI ŞI:

Imaginea cu preşedintele României, care face valuri pe internet este realizată de un fotograf din Sibiu

Canonizare fără incidente la Sibiu

Internetul „duduie” în aceste zile cu o fotografie care îl arată pe preşedintele Train Băsescu, cum râde cu gura până la urechi, în mijlocul a zeci de preoţi, în faţa catedralei Mitropolitane din Sibiu.

Adevărul vă dezvăluie în cele de urmează povestea frumoasă, frapantă dar pe alocuri şi dramatică, a tânărului ce a imortalizat acest instantaneu.
Sebastian Marcovici, sibian get-beget, s-a apucat de fotografie în urmă cu şapte ani. „Provenind dintr-o familie de artişti care fac muzică, mereu am avut o înclinaţie către arte ca să spun aşa. Am ales însă artele vizuale. Am făcut facultatea de fotografie de la Munchen. Iniţial am dat la Cluj la Foto, dar am avut ocazia să plec în Germania şi nu am ratat-o, mai ales că ştiu bine şi limba germană”, începe să povestească cel care a colaborat şi cu Adevărul.

Sebastian a testat până acum zeci de aparate foto şi vorbeşte cu plăcere despre pasiunea lui, dar şi cum alege să imortalizeze evenimentele la care merge.

„Primul aparat a fost un Praktica pe film. Cu el am învăţat şi am crescut în facultate...  A urmat apoi o perioadă în care am avut parte de aparate mai proaste. Lucrez acum numai pe Nikon şi sunt mulţumit. Trebuie să ai experienţe multe ca să alegi aparatul potrivit. Cel mai de suflet aparat este un Nikon D300 cu care am făcut nişte poze incredibile zic eu. Trebuie să ai cumva aparatul atât de bun încât să te asculte. De exemplu aparatul pe care îl aveam până de curând am simţit că nu mai ţine pasul cu mine” explică cel a cărui parteneră din viaţa de zi cu zi, este tot fotograf profesionist.

Mărturisire: „Alţii iau credit ca îşi cumpere maşini, iar eu pentru aparatură foto”
Cine crede că Sebastian se lăfăie în bani şi că o poză ca cea cu Băsescu îl va îmbogăţii peste noapte, se înşeală amarnic. Tânărul fotograf a mărturisit că aparatura de care se foloseşte e cumpărată cu bani împrumutaţi din bănci.

Nu ştiu dacă lumea înţelege alegerile mele. În ziua de azi românii îşi iau credite ca să îşi cumpere maşini, case sau electrocasnice de ultimul răgnet. Eu am luat bani ca să cumpăr aparate şi obiective. Sincer am investit până acum peste 10.000 de euro. Am luat împrumut din bancă, pentru că altfel nu ai cum să câştigi atât de bine ca fotograf, încât să îţi permiţi să cumperi aparatura cu bani „cash”. Vă mărturisesc că pentru aparatul pe care îl am acum, am luat un credit în bancă pe şapte ani de zile” afirmă Marcovici.

Poza cu Băsescu nu este cea mai importantă
Marcovici nu crede că o să câştige bani mulţi pentru poza cu Băsescu. Surprinzător sau nu, Sebastian a mărturisit că nu aceasta este fotografia cea mai importantă din actuala lui carieră.

Câteva fotografii realizate de sibianul Sebastian Marcovici, dar şi cu fotojurnalistul sibian

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO CU MARCOVICI ŞI CÂTEVA DIN CREAŢIILE ACESTUIA!

„Nu îl condam pe preşedinte pentru că a râs. E un om vesel şi poate că de aceea a reacţionat aşa. Oricum nu cred că aceasta e cea mai importantă fotografie făcută de mine în aceşti şapte ani de carieră foto. Cea cu care am câştigat în 2010 titlul de fotograful anului în România, pentru mine este mult mai importantă decât aceasta”.

Face sute de mii de fotografii într-un an
Marcovici a mai explicat pentru Adevărul, că satisfacţiile sunt destul de mari din punct de vedere sufletesc şi profesional, pentru că financiar, lucrurile sunt catastrofale.

„Eu am avut noroc pentru că în Sibiu sunt multe evenimente şi festivaluri, şi am făcut multe fotografii de pe urma cărora mi-am mai plătit o rată pe la bancă şi am mers într-un concediu modest”.

Când vine vorba de respect în meseria lui ca fotojurnalist, răspunsul este un NU categoric. „Nu pentru că la orice restructurări prin presă fotografii zboară primii, iar multe ziare preferă să cumpere „săpuniere” de aparate în loc să pună accent şi pe imaginea fotografică.

Vrea să emigreze din România
Viitorul este privit de fotograful anului 2010 în România, ca unul ce nu are legături prea strânse cu ţara în care acum el locuieşte.

„Îmi place Sibiul şi nu vreau să plec de aici. Peste încă şapte ani cred că o să fiu plecat din ţară. Probabil prin Germania sau în Canada. Vreau să câştig un venit decent din fotografia de presă şi să nu mai trebuiască să fac o grămadă de alte chestii care nu îmi plac cum ar fi fotografii de produs. Ori în România e aproape imposibil să reuşeşti aşa ceva. Aici trebuie să munceşti şi altceva” a încheaiat tânărul fotograf sibian.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

Sigla Adevărul
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite