Dumitru Batâr: “Aştept peste 400 de studenţi la Facultatea de Ştiinţe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Batâr este decanul Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” şi un reputat specialist în sociologie. De-a lungul anilor, prin mâinile lui au trecut mii de studenţi, cunoscuţi profesionişti în ziua de astăzi.

CITEŞTE ŞI:

Ioan „Micky” Stoica: astăzi lumea nu dansează, stă faţă în faţă şi ţopăie sau mişcă din mâini

El a creat brandul Mitichi şi Feeric Fashion Show!

Bianca Balla: Iubeşte dansul şi tradiţiile  populare (PORTRET)

Profil:
Născut: 5 februarie 1951, Glăvile, jud. Vâlcea
Studii: doctor în sociologie, Universitatea din Bucureşti
Familie: căsătorit, doi băieţi

Dumitru Batâr este cadru universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu încă din 1993, un an mai târziu devenind profesor titular la această facultate. În prezent predă în cadrul Catedrei de Sociologie din Facultatea de Ştiinţe, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi sociologi din Sibiu. Iar asta se vede cel mai bine dacă ne uităm la studenţii care au învăţat de la Dumitru Batâr. „Dacă în fiecare an predau la aproximativ 550 de studenţi, incluzând aici toate specializările şi instituţiile, ar rezulta o medie de 100 – 150 de absolvenţi pe fiecare promoţie în parte. Înmulţiţi cifrele acestea cu cei 17 ani de activitate didactică şi vedeţi şi dumneavoastră câţi sunt. Vă spun cu mâna pe inimă de cei mai mulţi dintre ei sunt mândru. Şi acum am colegi de catedră care mi-au fost studenţi, care au studiat şi publicat lucrări în domeniul ştiinţelor socio-umane, alături de noi, foştii profesori, dar şi individual, impunându-se ca personalităţi în domeniu”, spune Dumitru Batâr.

A extins programele de studii

În anul 2004 Dumitru Batâr a fost ales să ocupe funcţia de prodecan al Facultăţii de Ştiinţe, iar în 2008 a devenit decan. Una din primele măsuri luate de Dumitru Batâr când a ajuns în funcţie de conducere a fost să sporească posibilităţile de studiu ale studenţilor. „De când am fost prodecan am insistat pentru extinderea programelor de studii. Pentru un absolvent de liceu astăzi există posibilitatea să aleagă una dintre specializările din domeniul socio-uman, precum: sociologia, psihologia, asistenţa socială, sau din domeniul ştiinţelor exacte, precum: matematică-informatică, informatică aplicată sau chiar din domeniul ştiinţelor mediului şi naturii, unde avem ca programe de licenţă: biologia şi, ecologia şi protecţia mediului. Mai avem şi programe în domeniul culturii şi educaţiei fizice: educaţia fizică sportivă şi sport şi performanţă motrică. Toate sunt acreditate ARACIS. Absolvenţii de învăţământ superior ar trebui să ştie că pentru fiecare domeniu de licenţă avem cel puţin două programe de master, deci mult mai multe”, spune Dumitru Batâr.

Au mai rămas 400 de locuri

Zilele acestea Faculatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” se află în plin proces de admitere, organizând sesiunea de toamnă. Pentru Dumitru Batâr admiterea înseamnă muncă de dimineaţa până seara şi chiar şi în week-end. “În domeniile studiilor de licenţă aşteptăm aproximativ 400 candidaţi, în vreme ce în domeniul studiilor de master asteptam peste 450 de candidaţi. Numărul locurilor bugetate este mai mic în comparaţie cu cel al locurilor la cu taxă, însă ca o noutate a ultimilor ani, legislaţia permite studenţilor ca în urma evaluării de la sfârşitul anului universitar să poată dobândi un loc bugetat, chiar dacă a fost declarat admis pe un loc cu taxă”, mai spune Dumitru Batâr. Perioada de admitere la Facultatea de Ştiinţe se încheie în data de 15 septembrie.

Ce-i place:

 „Îmi place foarte mult literatura şi caut să-mi rezerv cât mai mult timp pentru studiu. Apicultura  este o altă mare pasiune a mea, am peste 1.116.000 de albine”

Ce nu-i place:

„În acest moment pot spune că nu îmi place inconsecvenţa care nu face decât să sădească neîncrederea în oameni. Nu-mi mai place că nu ştiu să-mi fac timp liber”

Întrebări şi răspunsuri:

Cât de sincer aţi fost când aţi spus că sunteţi mândru de absolvenţii dumneavoastră?
Am fost unul din membrii catedrei care au susţinut promovarea şi încadrarea în Universitatea „Lucian Blaga” a absolvenţilor şi foştilor noştrii studenţi. Vă mai dau un exemplu. Eu sunt conducător de doctorat la Universitatea din Bucureşti şi am înscrişi câţiva absolvenţi de aici, din Sibiu.

Ce trebuie să fac dacă vreau să mă înscriu la Facultatea de Ştiinţe?
Să vii cu dosarul până în data de 15 septembrie, între orele 08.00 – 15.00, la sediul Facultăţii de pe strada Ion Raţiu. Admiterea este bazată pe concurs de dosare. Facultatea noastră acoperă o arie mare de interes, este un fel de mico-universitate, deci fiecare candidat va avea de unde alege.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite