Dascălii sibieni au de recuperat o treime din bugetul judeţului Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viitorii trei ani, începând cu anul 2012, 4.800 de dascăli sibieni vor primi forţat o creştere salarială de 50 la sută. Suma se ridică la 121 milioane de lei şi reprezintă aproape o treime din bugetul total al judeţului Sibiu pe un an de zile.

CITEŞTE ŞI:

Ministrul Daniel Funeriu la Sibiu: Salariile cadrelor didactice ar trebui să fie mai mari

Topul facultăţilor sibiene în viziunea studenţilor

Studenţii sibieni de la actorie au fost premiaţi în Croaţia

În urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de la începutul acestei luni, peste 4.500 de dascăli sibieni ar urma să aibă salariile mărite cu 50 la sută. Pentru că suma totală numai pentru judeţul Sibiu este foarte mare, banii au fost eşalonaţi pe următorii trei ani. “Din păcate, sau din fericire, nu ştiu cum să abordez problema, la nivelul judeţului Sibiu există o sumă definitivă  în aceste sentinţe de 121 de milioane de lei. Deci este o sumă fantastică. Gândiţi-vă, conform reglementărilor, începând de la anul cam o treime se va plăti în 2012, 2013 şi 2014, sume care vor veni de la bugetul statului, numai de la bugetul statului”, a declarat Grigore Popescu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu. Pentru a vă face o idee despre valoarea sumei, ar trebui să ştiţi că întreaga sumă alocată pe anul 2011 pentru profesorii preuniversitari este de 139 de milioane de lei.

Tot sunt nemulţumiri

Conducerea Inspectoratului Şcolar spune că decizia a născut şi neînţelegeri între dascăli, nu toţi urmând să primească bani. “Directorii de şcoli sunt informaţi în acest sens, fiecare răspunzând pentru şcoala pe care o conduce. Problema în sine depăşeşte cu mult posibilităţile noastre, ea trebuie discutată foarte atent la nivel de Guvern. Ceea ce ne deranjează pe noi este faptul că nu este normal ca unii dintre dascăli să aibă salariile mărite şi alţii nu. Până la urmă, munca depusă este aceaşi”, a declarat Constantin Gorun, inspectorul-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu.



Totul porneşte de la Sindicatul Invăţământului Preuniversitar Sibiu, cel mai mare sindicat din Sibiu al profesorilor, doar membrii de sindicat urmând să încaseze bani. „Dacă începeau să plătească acestea drepturi eşalonat, din anul 2010, câte 10% lunar, nu s-ar fi ajuns la aceste sume enorme, greu de plătit. Acum spun că sumele sunt prea mari şi nu le pot plăti. Sunt aproape 4.300 de persoane de la noi, plus alte 600 de la FSLI. Din păcate însă, Guvernul gândeşte discreţionar şi va aplica legea silit, doar la cei care sunt membri de sindicat, ceea ce este, din nou, incorect “, spune Teodor Fîrţonea, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Sibiu.

“Personal, nu am făcut un calcul. Mă bucur de atât cât primesc acum", Constantin Gorun, inspector-şef al ISJ Sibiu.

image

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite