Chiriaşi sociali cu facturi de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din cartierul sibian Reşița plătesc pentru apartamente de două camere o chirie de 80 de lei, dar au facturi la întreținere de 10 ori mai mari.

Locuitorii din cartierul sibian Reşița sunt disperați. În urmă cu câțiva ani, oamenii s-au bătut să prindă aici o locuință socială, iar unul din motive a fost tocmai faptul că aveau venituri mici.


Acum, chiar dacă valorile chiriilor sunt în continuare extrem de reduse, oamenii plătesc sume extrem de mari pentru întreținerea de la bloc. La un apartament de două camere, întreținerea poate ajunge undeva la 800 de lei pe lună iar la cele de 3 se întâmplă să sară de 1.000 de lei. În aceşti bani intră căldura, cheltuielile pe persoană cum ar fi apa, gunoiul, banii pentru femeia de serviciu, contabil sau administrator, dar şi factura de curent.

”Eu am de plătit 778, aproape 800 de lei, pe 66,64 de metri pătrați, 4 persoane. Un salariu se duce pe taxe, clar. O vecină a fost plecată în luna decembrie la copii în Italia, nu are nimic consumat, şi cu toate astea a plătit 460 de lei”, spune Nicolae Paşca, şef de scară la blocul 65.

Comparativ, la un apartament de două camere într-un bloc neizolat din cartierul sibian Broscărie, cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi şi centrală termică proprie, patru persoane plătesc pentru întreţinere 70 de lei, facutura de gaz este de 160 de lei iar cea de curent, de 500 de lei, deci totalul ajunge la 280 de lei.   

La un apartament de trei camere din cartierul Vasile Aron, de asemenea cu centrală proprie, într-un bloc izolat şi în care locuiesc două persoane, facturile de gaz, curent şi întreţinere totalizează în lunile de iarnă 320-350 de lei. 

Disperați, locuitorii din cartierul Reşiţa spun că au ajuns să se spele la rude pentru a face economie.

Citeşte şi:
Facturile sucevenilor, mai mari cu 25% faţă de luna ianuarie


”Dacă eu vreau să mă spăl pe dinți îi dau drumul la apă, îmi iau apa în gură şi închid robinetul, ca să nu se consume apa caldă, până mă spăl pe dinți. Altcineva, de exemplu, nu-şi face aici în cartier duşul sau nu spală sau nu face nimic, face la părinți, că acolo au centrală personală şi nu plătesc atâta”, adaugă Nicolae Paşca.

Îşi dau toată pensia pe taxe

Ludovic Boitor, în vârstă de 80 de ani, a ajuns în apartamentul de 3 camere din Reşița după ce fosta locuință de la stat, pe care o şi cumpărase, a fost revendicată în instanță şi retrocedată fosților proprietari.

După o viață de muncă, îşi dă aproape toată pensia pe chiria şi taxele din locuința socială. ”Luna trecută am plătit 840 de lei. Am pensie 1.200. Avem noroc că soția mai lucrează, are 80 de ani dar mai merge la servici, dacă nu era vai de capul nostru. Eu am lucrat 70 de ani, zi de zi”, spune bărbatul, cu amărăciune.

CASETĂ

Reprezentanții S.C. Energie Termică, societate aflată în subordinea Consiliului Local Sibiu şi care deține cele trei centrale termice la care sunt racordate blocurile din cartierul Reşița, spun că nu au făcut decât să factureze în funcție de consum. 

”Facturarea serviciului este în conformitate cu consumurile efective înregistrate şi comunicate de E. ON Gaz la contoarele din cele trei centrale termice din zonă, iar căldura după  citirile efectuate în prezența reprezentanților asociației de locatari la contoarele de la baza celor 18 blocuri deservite”, spune Carmen Drăgan, director economic în cadrul S.C. Energie Termică S.A. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite