Capitala Mărginimii Sibiului, „invadată“ de juni şi junese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetele de juni vor anima oraşul, cu cântecele şi dansurile populare. Foto arhivă
Cetele de juni vor anima oraşul, cu cântecele şi dansurile populare. Foto arhivă

Sute de tineri vor participa la tradiţionala „Întâlnire a Junilor“, de la Sălişte. În piaţa din centrul oraşului, junii vor raspândi vestea Naşterii Domnului, prin cântec, joc şi voie bună.

CITIŢI ŞI:

Jazz, pop şi muzică clasică, în noaptea dintre ani, la Thalia

Concerte cu Non Profit, Riff, Juke Box şi Cargo, de Revelion în centrul Sibiului

Spectacol „Muzicienii de ieri şi de azi” la Teatrul Gong

Pentru locuitorii din Mărginimea Sibiului, ziua de 28 decembrie are o însemnătate aparte. În fiecare an, în a patra zi de Crăciun, cetele de juni şi junese din satele Mărginimii Sibiului, de la Jina până la Boiţa, dar şi invitaţii din judeţele învecinate se întâlnesc la Sălişte. „Întâlnirea Junilor“ este prilej de a prezenta portul popular, jocuri tradiţionale şi de a aduce urările specifice sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, manifestarea debutează la ora 11.00, cu o sesiune de comunicări, pe tema „Păstrarea tradiţiilor în Mărginimea Sibiului“.

De la ora 12.00, organizatorii dau startul distracţiei, cu o paradă a porului popular, pe străzile din localitate. Ulterior, vor fi prezentate jocurile specifice fiecărei zone, în Piaţa Junilor, din centrul oraşului, fiecare conducător de ceată va rostesti mesaje pentru încurajarea păstrării tradiţiei, iar participanţii vor cânta colinde, pentru cei prezenţi. „ Aceasta este cea mai mare sărbătoare din Mărginimea Sibiului, datorită căreia, localitatea Sălişte a  primit titulatura de capitală culturală şi spirituală a Mărginimii. Ne bucurăm că am reuşit să ducem acest obicei mai departe, de-a lungul anilor, şi ne bucurăm să vedem, de la o ediţie la alta, că tinerii din Mărginime încă mai îmbracă hainele populare“, ne-a spus Teodor Banciu, primarul oraşului Sălişte.

După colinde, jiane sau haţegane, manifestarea continuă cu tradiţionala Horă a Unirii, o „horă a prieteniei“, în care se vor prinde toate cetele reunite la eveniment.

Ducu Bertzi, printre invitaţi
În a doua parte a zilei, tot în centrul oraşului va fi organizat şi un spectacol deosebit, care îi va aduce în faţa publicului pe membrii Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului“, dar şi pe Ducu Bertzi, cu un concert extraordinar de colinde. Manifestarea de va încheia cu Balul Tineretului, organizat la Casa de Cultură, începând cu ora 20.00. „Întâlnirea Junilor“ se organizează în capitala Mărginimii din anul 1906.În ciuda micilor diferenţe, în ceea ce priveşte obiceiurile participanţilor, menirea cetelor de juni rămâne aceeaşi, de a răspândi cu joc şi voie bună vestea Naşterii Domnului.

CIFRĂ
104 ani se împlinesc de când „Întâlnirea Junilor“ este sărbătorită la Sălişte

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite