Buget de avarie la medicamente, la Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de acum doi ani, bugetul spitalului pentru medicamente s-a înjumătăţit. Reprezentanţii spitalului se văd nevoiţi să cumpere medicamente mai ieftine şi mai puţine, iar pacienţii îşi aduc anumite medicamente de acasă.

Citiţi şi:

Sibienii muşcaţi de căpuşe iau cu asalt Urgenţa

Spitalele strâng bani din fier vechi,copii xerox sau taxă de parcare

Criza din sistemul sanitar este resimţită acut şi în cadrul celei mai mari unităţi sanitare de stat din judeţul Sibiu. Noul contract cadru, semnat nu demult cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, aduce în bugetul spitalului 6 milioane de lei în fiecare lună, cu un milion mai puţin decât anul trecut. Şi asta, în condiţiile în care spitalul „rostogoleşte” de la o lună la alta o datorie totală de aproximativ 4 milioane de euro.

Potrivit managerului spitalului, banii puţini duc şi la soluţii pe măsură, respectiv reducerea „dramatică” a cheltuielilor. „Noi în perioada asta am făcut o strâmtorare a cheltuielilor spitalului, dramatică e puţin spus. Am strâmtorat achiziţiile spitalului la minimum. Acum 2-3 ani se cumpărau medicamente de 700.000 de ron pe lună, acum le cumpărăm de 350.000, hai 380. 000. Şi asta, în condiţiile în care adresabilitatea e mai mare. Cumpărăm medicamente mai ieftine, mai puţine, ne sfădim la fiecare raport de gardă, fiecare trebuie să se justifice şi să se gândească de trei ori înainte de a cere ceva”, explică medicul Adrian Şanta, managerul unităţii sanitare.

Medicamente la pachet, de acasă

În aceste situaţii, nu o dată medicii sunt nevoiţi, dacă pacientul vrea medicamente mai eficiente şi mai scumpe, iar spitalul nu şi le permite, să-l trimită să şi le cumpere singur. Paradoxal, după cum însuşi managerul admite, până acum nimeni nu s-a plâns conducerii spitalului, în scris, că vine cu medicamente de acasă. Chiar dacă acest lucru se întâmplă, oamenii fie înţeleg criza din sistem fie s-au resemnat.

„Am avut de acasă. Nu ştiam sigur dacă sunt sau nu sunt, şi am zis că mai bine le iau de acasă. M-a întrebat asistenta dacă am, şi am arătat ce am”, spune Ioan Luca, un pacient al spitalului, care şi-a adus de acasă un somnifer puternic şi un medicament pentru prostată.

Şi Nicu Stana a venit la spital pregătit. „De acasă am mai adus, dar puţine. Sunt medicamente un pic mai scumpe, restul dau ei”, spune Nicu Stana.

Nu doar pacienţii sunt afectaţi de criza din sistem. Din cauza datoriilor spitalul are deja un proces pe rol cu o firmă de medicamente, iar angajaţii au primit ultimele bonuri de masă în luna aprilie a acestui an, tichetele fiind cele aferente lunii martie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite