Spitalele strâng bani din fier vechi, copii xerox sau taxă de parcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile obţinute astfel se folosesc pentru diverse cheltuieli, de la consumabile până la medicamente. Cea mai mare sumă din venituri proprii a obţinut-o în acest an Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, aproape 600.000 de lei.

Citiţi şi:

Fişe medicale online pentru pacienţii Spitalului Judeţean

O femeie a ajuns la spital,muşcată de şarpe

Pe timp de criză, orice ban în unităţile sanitare de stat este binevenit. Deşi nu este vorba despre sume foarte mari, banii strânşi din veniturile proprii ajută spitalele să acopere cheltuieli urgente, de la consumabile până la facturi de utilităţi sau chiar medicamente.

Cea mai mare unitate sanitară de stat a strâns din venituri proprii, până la sfârşitul lunii mai, 593.341 de lei. Banii provin, în cea mai mare parte, din servicii făcute pacienţilor neasiguraţi, alte surse de venituri fiind sponsorizările sau închirierile. Spitalul încasează lunar chirii de la două fast-food-uri, un chioşc de ziare şi unul cu alimente, o altă sursă de venit fiind şi vânzarea, la fier vechi, a aparatelor sau paturilor metalice date la casat. ”Banii astfel obţinuţi se folosesc pentru cheltuieli urgente, de la achitarea unor facturi de utilităţi până la medicamente”, explică Raluca Puşcă, purtător de cuvânt al unităţii sanitare.

Spitalul de Psihiatrie obţine venituri proprii din plata serviciilor medicale la cerere, dar şi din vânzare de fier vechi, sticlărie, saltele, paturi sau dulapuri vechi. Tot aici, pacienţii care au nevoie de copii după documente medicale scot din buzunare 50 de bani pentru fiecare copie xerox.

Taxă de parcare

Spitalul municipal din Mediaş a obţinut în acest an, din venituri proprii, aproximativ 90.000 de lei. Banii provin în primul rând din spaţiile închiriate unor cabinete medicale private şi unei farmacii, dar şi din consultaţii pentru pacienţii neasiguraţi. Tot în bugetul de venituri proprii intră şi banii plătiţi de cei care intră în spital cu maşina. Taxa de intrare este de 2 lei, iar cea de staţionare, 10 lei pe oră. ”În perioadele de casare, vindem şi fier vechi, iar o altă sursă de venit o reprezintă saloanele cu coplată. Acestea au două, maximum trei paturi şi baie proprie, iar taxa este de 10 lei pe zi pentru fiecare pat”, spune medicul Bogdan Burghelea, managerul unităţii sanitare. 

Spitalul TBC adună din venituri proprii aproximativ 3.000 de lei în fiecare lună. O parte din bani vin din servicii pentru pacienţii neasiguraţi, iar o alta, din investigaţii făcute pacienţilor care trebuie să meargă la comisia de expertiză a capacităţii de muncă. Şi aici, se strâng bani din vânzarea de fier vechi. ”Vindem fierul vechi care rezultă din demolarea unor anexe, din scoaterea din uz şi casarea unor maşinării sau paturi vechi”, spune medicul Ioan Drăghilă, managerul spitalului TBC. Banii acoperă cheltuieli diverse, inclusiv aparatură sau consumabile.

La Spitalul de Pediatrie, printre sursele de venituri proprii se numără analizele făcute la cerere, donaţiile, sponsorizările, dar şi vânzarea de fier vechi, lemn sau hârtie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite