Bărbaţii din zona Sibiului au plecat la stropitul fetelor de Paşte (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiceiul stropitului de Paşti se păstrează încă în multe localităţi din zona Sibiului, în special în sate şi comune.

CITEŞTE ŞI:

 Stropitul fetelor şi regulile de bază la ciocnitul ouălor

În a doua zi de Paşti flăcăii adunaţi în grupuri iau o sticluţă de parfum şi merg în vizită la fetele tinere sau la cele nemăritate. Când uşa li se deschide ei parfumează fetele şi primesc în schimb ouă roşii, drob şi cozonac.

În Sibiu, tradiţia se păstrează în rândul comunităţii săseşti în special. “Şi eu voi merge la stropit, ca în fiecare an. Este o tradiţie frumoasă pe care o respectăm  dar care parcă nu se mai păstrează ca altădată. Ea este păstrată dar sunt tot mai puţini tineri care o practică”, mărturiseşte Kilian Dorr, prim-preotul Bisericii Evanghelice Sibiu.

De obicei, tinerii care merg cu stropitul învaţă şi recită o pozie legată de această tradiţie.

"Eu sunt micul gradinar
 Cu sticluţa-n buzunar
 Si-am venit la dumneavoastră
 Să ud floarea din fereastră
"

image


"Este o tradiţie săsească ...noi fiind în regiune cu saşii, aşa s-o învăţat la noi în Răşinari treaba asta. Da, numai la casele cu fete se merge şi la rude unde au neamuri femei, mătuşi", spune Mariana Blezu, din Răşinari.

În trecut, la stropitul sau udatul fetelor se folosea apa, pe parcurs ajungându-se la parfum. O dată ce erau udate, fetelor li se ura să nu se ofilească. În plus, fetele stropite cu parfum ar trebui să aibă noroc tot timpul anului.

image

Obiceiul stropitului  îşi are originea în perioada precreştina ca simbol al vieţii şi fertilităţii. În Transilvania mersul cu stropitul s-a practicat şi la familiile nobiliare până la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite