Aproape 50 de monumente istorice promovate prin panouri informative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Panourile vor fi montate până la jumătatea lunii viitoare la ansambluri de biserici fortificate din 45 de localități sibiene. Informațiile oferite pe panouri sunt în trei limbi, care însă diferă de la un caz la altul, în funcție de tipul de monument istoric promovat.

CITIŢI ŞI:

Gastronomia tradiţională cartografiată în tot judeţul Sibiu

Cel mai bătrân oier din Tilişca

Turiștii pasionați de istorie, care și-au planificat să străbată județul în lung și în lat pentru a vizita și alte momumente istorice veritabile, în afară de cele ”tradiționale” din Sibiu sau împrejurimile acestuia, vor avea parte de o surpriză mai mult decât plăcută, în mai puțin de o lună de zile. Asta pentru că cei de la Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu au demarat la mijlocul săptămânii trecute un proiect prin care un număr de 45 de monumente istorice și din judeţul Sibiu, vor fi dotate în luna august cu panouri informative. Mai exact este vorba de monumente istorice din categoria de biserici evanghelice, biserici ortodoxe şi reformate.

”Aceste panouri au rolul de a face monumentul cunoscut şi înţeles, de a sublinia atractivitatea acestuia şi de a determina turistul să-l viziteze. Panourile conţin o descriere a monumentului în trei limbi, o scurtă prezentare a unui element de atractivitate însoţită de fotografie, un crochiu, fotografii reprezentative, sigla monumentelor istorice și numărul de identificare a monumentului”, explică Simina Manea, director executiv la Asociația Județeană de Turism Sibiu.

Limbi diferite pe panouri
O premieră interesantă pentru promovarea monumentelor istorice din județ o constituie faptul că limbile alese pentru promovarea lor diferă de la un tip de monument la altul. Astfel limbile utilizate pentru bisericile evanghelice sunt română, germană şi engleză, pentru bisericile reformate și bisericile evanghelice maghiare sunt  română, maghiară şi engleză, iar pentru bisericile ortodoxe sunt  română, engleză şi franceză.

Panourile au dimensiunea de 50 x 70 centimetri şi sunt confecţionate din tablă de aluminiu. Suportul informaţional printat este protejat cu polimetacrilat de metil astfel încât să fie rezistent la radiaţii UV, foc, intemperii, grafiti şi lovituri mecanice. ”Treizeci dintre ele sunt prevăzute cu picior, iar cinsprezece vor fi montate direct pe monument. Panourile au o garanţie de 10 de ani”, a mai explicat Simina Manea.

Etapa de montare a panourilor a început în 16 august şi va dura maxim patru săptămâni. Bugetul proiectului care face parte din planul de investiţii în turism al Consiliului Judeţean Sibiu şi este coordonat de către Asociaţia Judeţeană de Turism, este de 49.550 lei.

”Prin acest proiect se completează sistemul judeţean de semnalizare a principalelor atracţii turistice, început în anul 2010” – Simina Manea, director executiv AJT Sibiu.


Lista completă a monumentelor
Este vorba de monumente din localitățile Agârbiciu, Alma, Alma Vii, Arpașu de Jos, Arpașu de Sus, Bazna, Boian, Brădeni, Brateiu, Bruiu, Buzd, Cârțișoara, Chirpăr, Cisnădioara, Colun, Copșa Mică, Cristian, Daia, Dârlos, Fofeldea, Merghindeal, Miercurea Sibiului, Mohu, Moșna, Movile, Nemșa, Richiș, Ruja, Săcădate, Sadu, Săliște, Sărata, Săsăuș, Șeica Mare, Sibiel, Șomartin, Șura Mare, Tălmăcel, Țapu, Țichindeal, Turnu Roșu și Vurpăr.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite