Gastronomia tradiţională cartografiată în tot judeţul Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipe de cercetare iau la pas timp de două luni toate satele, cătunele şi localităţile din judeţul Sibiu. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale va strânge toate reţetele tradiţionale vechi pentru a nu îşi pierde identitatea.

CITIŢI ŞI:

Sibiul pe locul doi în topul oraşelor cu cele mai mari salarii

3.306 de femei fără loc de muncă, în judeţul Sibiu. Vezi aici statisticile la nivel naţional!


Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu a demarat recent proiectul „Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu”. Acesta a obţinut o finanţare de aproximativ 36.000 de lei, în urma concursului anual de proiecte culturale organizat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul „Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu” realizează prima cercetare interdisciplinară, integrată a culturii gastronomice din cele cinci zone etnofolclorice ale judeţului, respectiv Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului, Ţara Oltului, Ţara Secaşelor, Valea Târnavelor.

Vor fi evidenţiate deopotrivă vechi reţete, modul în care se gătea, instrumentele folosite, dar şi ocaziile în care mâncărurile au fost servite şi tot ansamblul de fapte culturale care le-a însoţit. Practic acest proiect vrea să menţină vie în memoria actuelor şi viitoarelor generaţii, reţetele gastronomice care dispar, încetul cu încetul din peisajul gastronomic şi mai există la ora actuală doar în mintea femeilor bătrâne sau în cel mai fericit caz a unui bucătar cu adevărat pasionat de tradiţii.

„Cântecul găinii şi cel al sarmalelor din ceremonialul nupţial, „Paştile” cu pâine, vin şi, în mod excepţional, cu brânză împărţite enoriaşilor ortodocşi în noaptea de Înviere, masa tradiţională a feciorilor şi a taţilor, organizată de ceata de feciori de Crăciun, masa ritualică servită de miri şi naşi la o săptămână după nuntă fac parte din cultura gastronomică tradiţională, iar multe dintre aceste fapte au încetat demult să mai fie practicate. Într-un atare context se impune cercetarea şi revigorarea lor”, spune Silvia Macrea, coordonator al acestui proiect.

Bunătăţuri uitate de lume
Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu a demarat săptămâna trecută şi pentru început echipa de implementare a proiectului a poposit în localităţile Alămor şi Turnu Roşu. La Alămor, gazdele ale echipei au fost Letiţia Solomon (70 de ani), Paraschiva Frăţilă (59 de ani), Marilena Florea (50 ani) şi Ana Frăţilă (70 ani). „Femeile ne-au arătat cum se pregătesc zama de crechiţă, tapşe şi plăcintele pe ploaptăn. A fost o adevărată plăcere să le vedem şi totodată să ne înfruptăm din mâncărurile gătite”, a mărturisit Silvia Macrea. La Turnu Roşu, Eleonora Simea (50 ani), Cornelia Posa (47 ani), Maria Steva (73 de ani) şi Maria Potcovuţă (83 de ani), au gătit tocana de porc şi scoverzi, aşa cum au învăţat de la mamele şi bunicile lor. „Ne bucurăm că s-a găsit cineva să vină şi să strângă reţetele noastre. Este un lucru foarte bun”, au mărturisit sătencele din Turnu Roşu.

„Peste foarte mulţi ani lumea va uita probabil complet de astfel de reţete şi se va şti numai de KFC sau Mc Donalds. Ori noi vrem să împiedicăm un altfel de fenomen”, a conchis Macrea.

Reţete reunite într-o carte
Proiectul „Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu” presupune o muncă laborioasă ce se desfăşoară practic în două etape. În această primă etapă care se va încheia în data de 10 septembrie vor fi cartografiate reţetele din Mărginime, Ţara Oltului şi Ţara Secaşelor. Urmează apoi între 10 septembrie şi 12 octombrie un periplu detaliat prin Valea Târnavelor şi cea a Hârtibaciului. Mai exact fiecare reţetă va fi pregătită ca la carte de cei care le moştenesc din moşi strămoşi. „Avem două echipe de câte 4 specialişti. Aceştia le filmează, le fotografiază, le scriu cu exactitate în timp de ele sunt gătite şi povestite de către oameni” mai povesteşte coordonatoarea proiectului.

După ce acest proces va fi finalizat urmează o ultimă etapă de care se poate bucura orice român ce doreşte să gătească după reţete tradiţionale. „Anul viitor avem proiectată lansarea unui volum de carte cu toate aceste reţete cartografiate. Nu am stabilit exact data de lansare, dar până la finele lui 2012, ea va fi la dispoziţia publicului” a mai mărturisit Silvia Macrea.

60 de localităţi, sate şi cătune vor fi cutreierate de către cercetători în căutarea reţetelor tradiţionale sibiene

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite